Belediyeden tarımsal kalkınma hedefi

Samandağ´a yeni bir kooperatif ve yeni bir proje

GÜNCEL 17.03.2020 11:14:35 0
Belediyeden tarımsal kalkınma hedefi

Antakya/SES

Samandağ Belediyesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin, Meyve Sebze Kurutma Ve Paketleme Tesisi Projesi´nin sunumu yapıldı.
Samandağ Belediyesi Toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Tahsin Demir, Samandağ Belediyesi Meclis üyeleri ve kooperatif ortakları katıldı.
Samandağ Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Samandağ Belediyesi çalışanları ile Mustafa Kemal Üniversitesi´nden öğretim üyelerinin yaklaşık 6 aylık bir çalışma sürecinin ardından ürettikleri proje kapsamında katma değeri yüksek ürünlerin kurutularak piyasaya sürüleceği belirtildi.
Proje kapsamında belediyenin 10 dönüm arazisi üzerinde yaklaşık 500 m2´lik kapalı bir alan öngörülüyor. Toplam kapalı alan kapasitesi 2 dönüm olacak olup alan içerisinde araçların kolaylıkla geçişi sağlanacak. Geri kalan alanda ise üretim için yüksek seralar yapılacak. 2 dönümlük arazide ise serasız açık üretim yapılacak.
Proje kapsamında elde edecek ürünler ile katma değer sağlamak amaçlanıyor. Samandağ´ın 42 mahallesinde üretilen tarımsal ürünleri değerlendirerek, ürünlerin raf ömrünü uzatmak, seracılığa teşvik etmek ve tarımı endüstriyel hale getirmek hedefleniyor. Projenin ilk aşamasında Hatay´da en çok yetiştirilen maydanoz, dereotu, mandalina ve portakal gibi ürünler kurutularak piyasaya sunulacak. Bu projeyle birlikte, Samandağ´da tarımsal faaliyetler ile ilçenin ve şehrin ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra ilçede olarca kişiye istihdam sağlanacak.

25 kadına kooperatifle istihdam
Samandağ Belediyesinin öncülüğünde kurulan Kadın Girişimi Kooperatifi hakkında bilgi veren Başkan Eryılmaz; “Bu Kırsal Kalkınma Kooperatifimizden önce kurmuş olduğumuz Kadın Girişimi Kooperatifi var. Kadın Girişimi Kooperatifi, çok önemli bir aşama kaydetti. Yerimizi ayarladık, kuruluşunu gerçekleştirdik ve 4 – 5 aydır üretim yapıyoruz. En son İşkur ile bir anlaşma yaptık ve 25 kadına istihdam sağladık. Pazarlama konusunda görüşmelerimiz ve anlaşmalarımız oldu. Bütün bunlar Kooperatif bünyesinde cereyan ediyor” diye konuştu.
Kırsal Kalkınma Kooperatif ile her eve girmeye çalışacaklarını da sözlerine ekleyen Başkan Eryılmaz, şunları ifade etti: “Üretim yapmak isteyen, ev ekonomisine katkı sunmak isteyen, üretim yapmak istiyorum diyen herkese elimizi uzatacağız ve orada kendisinin üretim yapmasına imkan tanımaya çalışacağız. Traktör ihtiyacı varsa traktörü kendisine biz göndereceğiz, fidan ihtiyacı varsa fidan tedarikini biz sağlayacağız, tohum desteği sağlayacağız, ürettiği malın pazarlanması konusunda destek vereceğiz. Dayanışma içerisinde bu Kırsal Kalkınma Kooperatifini önemli bir noktaya taşıyabileceğimizi düşünüyoruz. Ziraat mühendislerimiz var, çevre mühendislerimiz var, aracımız, ekipmanımız var. hepsini vatandaşımızın üretim yapması için alt yapı ile ilgili bütün çalışmalar için kendisine yardımcı olacağız. Vatandaşımız yeter ki üretsin.”

“Katma değeri yüksek ürünleri piyasaya süreceğiz”
Bu kooperatif bünyesinde yaş meyve sebze kurutma yapılacağını aktaran Bakan Eryılmaz, “Maydanoz, domates, patlıcan, biber ve daha burada yetişen nice meyve sebzemizi kurutarak pazarlamasını yapacağız. Bu ilçemizde istihdam sağlayacak ve gelir sağlayacak. Bu üretim ekonomisine, şehrin ekonomisine katkı sunacak. Belediye olarak bu çalışmalarda maddi bir beklenti içerisinde değiliz. Biz belediye bu işten ne kadar kazanacak derdinde değiliz. Bizim hesabımız, Samandağ´da nasıl üretime destek verebiliriz, nasıl istihdam yaratabiliriz” şeklinde konuştu.

Engelemek isteyen oldu
Çalışma ve başvuru süreçlerinde eleştiri ve engellerle karşılaştıklarını da aktaran Başkan Eryılmaz, bu kooperatifin kurulması aşamasında da müdahalelerle karşılaştıklarını ifade etti. Eryılmaz şunları söyledi: “Bir şey yapmaya kalkıyorsunuz oradan engel çıkarmaya çalışıyor. Bu kooperatif ile ilgili yazıyı 70 gündür İl Tarım Müdürlüğünde bekletiyorlar. Neden, çünkü engellemeye çalışıyorlar. Engellemek için her türlü müdahaleleri yapmışlar. Kaymakam Beyle beraber Vali Beyi ziyaret ettik, durumu izah ettik, öyle geçti. Yoksa yine kurulmasına izin vermeyeceklerdi.
Taziye salonu yapacaksın engel olacak, sahilde derme çatma yapıları yıkacağız, halkımıza park alanı, mesire alanı, piknik alanları, yürüyüş yolları yapacağız, engel oluyor. Temiz bir çevre için çöp aktarma istasyonu yapacağız, engel oluşturuyorlar. Siz memleket düşmanı mısınız? Bu memlekete zarar vermek için biri size özel görev mi vermiş? Birileri yıllardır bir şeyler yapacağını söylüyor ama nerede, yapın da destekleyelim. Söz veriyorum bütün imkanlarımla destek vereceğim. Gelsinler belediyenin bütün imkanlarını seferber edeceğim, yeter ki bu topluma bir katkıları olsun. Bir girişimde bulunsunlar biz destek vermeye hazırız.”

Arazilerin yüzde 70´i atıl
Samandağ Belediyesine ait 1200 dönüm arazinin yüzde 70´inin atıl durumda olduğunu, verimli kullanımı esas alacaklarını vurgulayan Eryılmaz, tarımsal kalkınma kooperatif bünyesinde yürütülecek proje için ise belediye imkanlarını seferber etme hedefinde olduklarını kaydetti. Tesisin kurulmasıyla ilgili tek engeli ise sermaye olarak gösteren Başkan Eryılmaz, “Ortak alacağımız hisse oranında bizim payımıza düşen kısım ile ilgili biz katkı sunmaya hazırız. Eğer hiç olmazsa bile belediye olarak anonim şirket üzerinden bu tesisi kurabiliriz. Bu kurulacak, ama kooperatif, ama belediye bünyesinde bu çalışmaları yapacağız” diye konuştu,

 


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22