'Belediyenin bütçesi, ´hayali´'

İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu, belediyenin 2020 yılı bütçesinin hayali ve şişirilmiş olduğunu savunarak, 'Bizim hesaplamalarımıza göre, İskenderun Belediyesinin gerçek bütçesi, 188 milyon liradır. şişirilmiş bütçe, hayali b?

GÜNCEL 4.01.2020 09:33:55 0

 Belediyenin AKP´li Fatih Tosyalı yönetiminin, birkaç ay içinde yapılandırma çıkması beklenirken, belediyenin halk adına sahibi olduğu gayrimenkulleri milli emlak müdürlüğüne devredilerek, satışının yapılmasının ve devir sonrası satış izinin sürülmesinin zorlaştırılmak istendiğini belirtti.

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu, 20 günde yapıldığını ifade ettiği 250 milyon liralık belediye bütçesinin ´hayali´ olduğunu savundu. İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu, geçtiğimiz günlerde partisinin İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ve yönetiminin de bulunduğu parti binasında düzenlediği basın toplantısında belediye yönetiminin icraatlarını eleştirerek, kente yönelik yerel hizmetleri şekillendirecek belediyenin 2020 yılı bütçesinin gerçekçi olmadığını ifade etti. Belediye meclisinin CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, 'Bütçe hayali. Harcama kalemleri şişirilmiş ve 250 milyon lirala çıkarılmış durumda. Bizim hesaplamalarımıza göre, İskenderun Belediyesinin gerçek bütçesi, 188 milyon liradır. şişirilmiş bütçe, hayali bütçe ile İskenderun´a hiçbir yatırım yapamazlar' değerlendirmesini yaptı.

'53 milyon lira neyin faizi?'
Belediyenin kente ilişkin hizmetlerini eleştiren, belediye başkanı Fatih Tosyalı´nın belediye meclisinin yetkilerini kendisinde toplamak istediğini anlatan ve 'Böyle çalışma olacaksa meclise gerek yok' değerlendirmesinde bulunan İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mutlu, 'Belediyenin 188 milyon liralık bütçesi, gerçek bütçedir. Belediyenin bütçesine göre, 82 milyon liralık gelir, devletten (İller Bankası´ndan nüfus başına gelen para) gelen kaynaktan oluşurken, 73 milyon liralık gelir ise mal satışından elde edilecek. Yani, belediye yönetimi İskenderun´da birşey bırakmayacak ve her şeyi satacak. Belediyenin hazırladığı bütçeye göre, faiz giderleri ise 53 milyon lira. Bütçe tasarısında faize ödenecek rakam var ama borcun ana rakamı yer almıyor. 53 milyon liralık faiz borcu nasıl belirlendi, biz bunu belirleyebilmiş değiliz. Bu neyin faizi? Kim kullanmış bu parayı? Ne yapıldı o parayla kente? 53 milyon lira karşılığında kent ve kentiye hizmet için kimden, neler alındı? Belediye yönetimi, belediye olarak kazandığı paranın dörtte birini, beşte birini faize veriyorsa, oraya kilit vurulmalıdır. Böyle bir bütçe ile İskenderun idare edilemez' dedi.

'Gayrimenkuller, ´hülle´ yoluyla satılmak isteniyor'
İskenderun Belediyesi yönetiminin, ´Belediyenin vergi borcun ödeyeceğim´ diyerek halk adına belediyenin sahip olduğu mülkleri sattığını belirten Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mutlu, şöyle konuştu: 'Ekonomideki tıkanıklığın giderilmesi için çıkması beklenen bir yapılandırma var. Böyle bir çalışma yapılıyor ve yakında bekleniyor. Ben bunu bir siyasetçi olarak değil, mali müşavir olarak biliyorum. Bunu siyasetçiler de biliyor. kaldı ki, iktidar patisinin bir belediye başkanı olarak kendisinin bunu bilmemesi mülkün müdür? Her yapılandırma döneminde, devlet, devlet kurumlarının devlete olan borçlarını bir bölümünü, faizlerinin tamamını siliyor ve kalan miktarı 48 aya varan vade ile yapılandırıyor. Ki böyle bir çalışma yine var ve yakında yapılandırma yeniden gelecek. Ama buna karşın belediyenin mülkleri satılıyor, satılmak istenmeye devam ediliyor. Belediyenin gayrimenkulleri vergi borcunun ödenmesi için milli emlak müdürlüğünü devredilmek isteniyor. Gayrimenkullerin milli emlaka devri sonrası onların kaybedilmesi, izinin sürülmemesi isteniyor. Bu aslında bir satış uygulamasıdır.'
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mutlu, vergi borcu karşılığında milli emlak müdürlüğüne devredilmek istenilen gayrimenkullerin hülle biçimiyle satılmak istendiğini ifade etti.

'İSKEN´den maaş alan başkan yardımcıları var'
Belediyenin eski başkanlarından Yusuf Civelek döneminde Çay mahallesinde yapılan çok katlı otoparka, 19 milyon 300 bin liralık değer biçilerek, 02 Aralık 2019 tarihinde yapılan meclis oturumunda oy çokluğu ile alınan kararla belediyenin şirketi olan İSKEN´in sermayesine eklendiğini anlatan İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, 'Meclis kararına göre, İSKEN şirketinin sermayesine eklendi. İSKEN, taşeron işçilerin çalıştığı bir belediye firmasıdır. Orada kimler çalışacak? Bu bilinmiyor ama zarar ederse, bu zarar belediyenin bütçesinden karşılanacak. Bu şirketin yönetiminde olduğu için şirketten maaş alan belediye başkan yardımcıları da var. Bu doğru bir anlayış değil, Belediye başkanı, tüm yetkileri kendisinde toplamak ve bazı şeyleri meclise getirmeden istediği zaman kullanmak istiyor. Belediyeyi tek başına yönetmek istiyor.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23