´Beslenme kirliliği sağlığı olumsuz etkiler´

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Antakya Çevre Koruma Derneği işbirliğiyle çevre kirliliği ve insan sağlığı ile ilgili konferans düzenlendi.

17.06.2017 07:35:08 0
´Beslenme kirliliği sağlığı olumsuz etkiler´

Çevre Haftası kapsamında düzenlenen konferanta konuşan Genel Cerrahi ve Obezite-Metabolik Cerrahi Uzmanı Dr Ahmet Özdemir, 'Çevre kirliliği (nükleer, kömür, kimyasallar vb.), hava kirliliği, ttoprak kirliliği, su kirliliği, beslenme kirliliği (Rafine edilmiş ve katkılı yiyecekler, genetiği değiştirilmiş yiyecekler vb.), gürültü kirliliği gibi çok sayıda kirlilik mevcut. Bunların hepsinin ortak özelliği önce doğayı sonra insan sağlığını olumsuz yönde etkilemesidir' dedi.

´Kirlilik, anne karnında da etkiliyor´
Dr. Özdemir, şunları söyledi: 'Araştırmalarda anne rahmindeyken bile kimyasallara maruz kalan bebekler, az uyku uyuyan bebekler obezite riskini iki kat daha fazla taşımaktalar. Bunun gibi modern çağın beslenmesinde teknolojik olarak rafine veya süper rafine edilmiş gıdaların, GDO´lu besinlerin kullanılması obezite – şeker hastalığı dahil olmak üzere çok sayıda hastalığa neden olabilmektedir. Bu nedenle toplumu yakından etkileyen ´Tip2 diyabetin metabolik cerrahi ile tedavisi ve obezite´ de önemli. Diyabet Türkiyede her 100 kişimin 15´i diyabetlidir. Tip2 Diyabet toplam biyabetin yüzsde 90-95´ini oluşturur. Tip2 diyabet sıklıkla 40 yaşından sonra ve daha çok obezlerde ortaya çıkmaktadır. Tip2 diyabette vücut insülin üretimi vardır. İnsülin kullanımının engellendiği veya aksadığı durumlarda tip2 şeker hastalığı ortaya çıkmaktadır. Tip2 diyabet hastalığı 2 nedenli ortaya çıkabilir: Yağ kökenli (daha çok obezlerde) veya hormon kökenli (hem obezlerde hem de normal kilolularda) olabilir. Yağ kökenli tip2 diyabetlerde tedavi; Obez bireye ´Obezite Cerrahisi´ ameliyatlardan birisinin yapılmasıyla kilo problemi çözülürken diyabet problemi, ameliyatın çeşidine bağlı olarak çeşitli oranlarda çözülebilir. Bu cerrahinin hedefi fazla kiloların atılmasıdır. Kilo atılırken diyabet hastalığı da iyileşme gösterir. Ama bazı hastalarda tip2 diyabetin metabolik kompenenti güçlü olur ve bazı hastalarda klo problemi çözüldüğü halde diyabet direnç gösterebilir ve yeterince giderilemez. Hormon kökenli tip2 diyabetlerde tedavi ise farklı olarak ´Metabolik Cerrahi´ ameliyatları uygulanır. Bu ameliyatlar normal kilolu hastalara yapıldığı gibi obez hastalara da uygulanabilmektedir. Burada hedef vücutta hormon değişikliği yaratarak İnsülini daha fazla üreterek ve daha aktif hale getirmek. Buna paralel olarak tip2 diyabette gerileme ve iyileşme sağlanır. Bunun yanında insülin aktivitesini engelleyen ve insülin direnci yaparak tip diyabeti oluşturan kötü hormonları söndürür ve inaktif hale getirilir. Böylece Tip2 diyabetin tedavisi sağlanmış olur. Şu an dünyada tip2 diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolü sağlayan en güçlü tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00