'Beyanname, eşitlik hakkının garantisi'

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi´nin 71. yıl dönümü bugün Hatay´da törenle kutlanacak.

GÜNCEL 10.12.2019 13:40:30 0

Bugün, Dünya İnsan Hakları Günü

* Bugün 10 Aralık, BM´nin 1948 yılında kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi´nin 71. yıl dönümü ve Dünya İnsan Hakları Günü. Dünya İnsan Hakları Günü, birçok yerde açıklama ve etkinliklerle kutlanacak.

Akın Bodur/İskenderun
 Bugün (10 Aralık Salı) Hatay İl İnsan Hakları Kurulu Antakya Cumhuriyet Alanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunacak. Törene, Hatay İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı ve Hatay Vali Yardımcısı Aldın Tetikoğlu da katılacak.

Türkiye, bildirgeye ilk imza atan ülkelerden
Hatay Valisi Rahmi Doğan, Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında yaptığı açıklamada, 'Her türden ayrımcılığa karşı olan, toplumsal refahı ve sosyal adaleti devam ettirmek için çabalarından vazgeçmeyen ülkemiz, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi´ne ilk imza atan ülkeler arasındadır' değerlendirmesini yaptı. Vali Doğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'İnsanın doğuştan elde ettiği hak ve özgürlüklerin, anayasal bağlamda güvence altına alındığı ülkemizde daha adil ve daha özgür bir zeminin çalışmaları da her daim devam etmektedir. Bildirge´nin birince maddesinde, ´Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar´ diyerek esas olan konuya dikkat çekilmektedir. Bizler hem kendi ulusumuz içinde hem de uluslararası düzeyde tüm insanlarla kardeşlik ilişkilerimizi geliştirmeli, insanların onuruna ve haklarına saygı duymalıyız. Bu ortak anlayışta karar kılmalı, bu taahhüdün yerine getirilmesi için özen göstermeliyiz.'
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi´nin, dünyada özgürlük, adalet ve barışın temelini oluşturduğunu ifade eden İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, 10 Aralık 1948´de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nda kabul ve ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin, tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasını garanti altına aldığını ifade etti. 'Buna göre, herkes cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşittir' görüşünü kaydeden kaymakam yönden, şu değerlendirmeyi yaptı: 'İnsan haklarının ortak çağdaş temel ilkeler çerçevesinde evrensel düzeye taşınmasını sağlayan bu bildirge, temel hak ve özgürlükler alanında küresel düzeyde referans belgesi niteliği taşımaktadır. Çok geniş bir kapsamı olan insan hakları bünyesinde; Çocuk hakları, kadın hakları, hasta hakları ile beraberinde çevre hakkı, yaşam hakkı gibi insana ve insanca yaşamaya dair pek çok unsuru barındırmaktadır. İnsan hakları, her ülkenin kabul etmesi ve uygulaması gereken evrensel değerlerdir. Bu sebepten ülkemizde de tam anlamıyla özümsenmiş, insan hakları standartlarının en üst düzeye getirilmesi amacıyla, son yıllarda birçok önemli adımlar atılmıştır.


Bu adımların en önemlilerinden birisi de 30 Haziran 2012 tarihli Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunudur. Bu kanunla kurulmuş olan Kurumun görev ve yetkileri arasında; insan haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak; işkence ve kötü muamele ile mücadele etmek; şikâyet ve başvuruları incelemek ve bunların sonuçlarını takip etmek; sorunların çözüme kavuşturulması doğrultusunda girişimlerde bulunmak; bu amaçla eğitim faaliyetlerini yürütmek; insan hakları alanındaki gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek amacıyla araştırma ve incelemeler yapmak yer almaktadır. Toplumda ve kamu görevlilerinde insan hakları bilincini geliştirmek, insan haklarını korumak, ihlal iddialarını incelemek ve araştırmak üzere oluşturulan İlçe İnsan Hakları Kurulumuzca insan haklarının korunması ve geliştirilmesi yönündeki çalışmalar özveriyle devam etmektedir. Unutulmamalıdır ki, insan hakları konusunda, en temel hak olan yaşama hakkının kullanmasından, eğitim hakkına kadar insana yaraşır bir şekilde yaşamın sürdürülmesi ve toplumsal huzur ve esenliğin sağlanabilmesi için devletin gösterdiği gayretli çalışmalar kadar, bireylerin de özellikle aile içinde başlayan eğitim ve sosyal davranışlarla, çevrelerindeki insanların hak ve hürriyetlerin kullanılmasına saygı ve hoşgörü göstermeleri de büyük önem arz etmektedir. İnsan haklarını, insanın kendisi değil, yasalar, eşit olarak hiçbir ayrım yapmadan koruyacaktır. Başkalarının haklarına saygı duymayanlar saygı göremezler. Dolayısıyla yasalara saygı göstermek aslında kendimize saygı göstermektir. Bu manada İnsan haklarına özgü evrensel değerler bütününün korunup, geliştirilmesi tüm insanların ortak çalışma ve sorumluluk alanı olmalıdır.'

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da 'İnsan hakları; tüm insanların sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerdir. 1948 yılında kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, insan haklarının anayasası” olarak tanımlanarak, her insanın yasa önünde eşit olduğunu, işkenceye, kötü muameleye ve onur kırıcı davranışlara tabii tutulamayacağını ilan eder. İnsanlar arasında ırk, dil, din, renk ayrımı yapmadan sevgi, saygı, hoşgörü ve dostluk duygularını geliştirmek, insanın insan olma haysiyeti ile sahip olması gereken hakların tamamına insan hakları denilmektedir. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi yolunda uluslararası toplum tarafından sürdürülen çabalar, bugün de işlevini sürdürmektedir. Bu hakların kullanılmasında herkes eşit ve özgürdür. İnsan hakları, kişiyi kendi özüyle yaşatacak kuralların bütünüdür. Toplum olarak her zaman ön planda olması gereken düşüncemiz tüm insanlar arasında hak, adalet ve özgürlük düşüncesinin yaygınlaşması olmalıdır' değerlendirmesini yaptı. Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel de 'Tüm dünyada barışa, özgürlüğe, insan haklarına, huzura en ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde; özellikle son zamanlarda artan kadın cinayetleri, şiddet, süregelen ekonomik kriz, terör, yaşanan savaşlar; insan haklarından bir haber yaşadığımızın acı bir göstergesi. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde maddelerle sıralanan özgürlük, eşitlik, yaşama, bağımsızlık, yasa önünde tanınma, korunma, özel yaşam, seyahat, yurttaşlık, mülkiyet gibi hakların yanı sıra ülkece oldukça eksikliğini hissettiğimiz düşünce özgürlüğü, ekonomik özgürlük, kadın, çocuk, engelli, eğitim ve sağlık haklarımızın önceliklerimiz olması gerektiğini düşünüyorum. İnsan, hakları ile insandır' görüşünü kaydetti.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00