Bez maske ´Omicron´dan koruyor mu?

Koronavirüs vaka sayısı Hatay´da azalırken, ülke genelinde vaka artışı ve can kaybı sürüyor.

SAĞLIK 16.01.2022 15:04:08 0
Bez maske ´Omicron´dan koruyor mu?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre her 100 bin kişide görülen haftalık korona vaka sayılarını açıkladı. Buna göre, 25-31 Aralık tarihleri arasında Hatay´da vaka oranı 109,86 olarak açıklandı. Bu durumda Hatay´da 1.750´nin üzerinde korona vakası bulunuyor. Açıklanan haritaya göre, Hatay´ın yakınlarındaki kentlerdeki vaka sayıları ise her 100 bin kişide şöyle: Kilis´te 32,92; Gaziantep´te 15,04; Osmaniye´de 139,467; Adana´da 15,55; Mersin´de ise 202,97.

'Bez maskeler Omicron´dan korumuyor'

Omicron vakalarının artışı rekor düzeyde devam ederken, bilim insanları bez ve tek katmandan oluşan cerrahi maskelerini çöpe atmaya çağırdı. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, aşılı insanları da enfekte edebilen Omicron´dan korunmak için bu tür maskeler işe yaramıyor. Tek katmanlı kağıt maskelerin ve kumaş maskelerin Omicron varyantına karşı yeterli koruma sağlamadığı savunuldu. Bazı bilim insanları ise herhangi bir maskenin, maske olmamasından daha iyi olduğunu, ancak kumaş maskeler ve cerrahi maskelerin, N95 kalibreli maskeler kadar iyi olmadığını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19´un Omicron varyantının son olmayacağını, virüsün ´evrim´ geçirmeye devam ettiğini belirtti. Güney Kıbrıs´ta bir grup bilim insanı, Covid-19´un Omicron ve Delta mutasyonlarının melezi olan Deltacron adında yeni bir mutasyon keşfettiklerini duyurdu.
Sağlık Bakanı Koca, ağır vakaların önlenmesi için aşı yapılması gerektiğini belirtti. DSÖ yetkilileri de mevcut tüm aşıların Omicron varyantına karşı etkili olduğunu kaydetti. Sağlık Bakanlığı pozitif vakalarda karantinanın 7 güne indirilmesi kararını alırken, koronavirüs döneminde açıklamalarıyla öne çıkan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise, bulaş riskinin ortadan kalkmadığını ancak ´işlerin yürümesi´ için böyle bir karar alındığını öne sürdü. Bakan Koca, 'Pozitif vakaların karantina süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. 7. günden sonra hafif ya da semptom göstermeyen kişiler için karantina süresi sona erer. Pozitif vakalar 5. gün test yaptırmaları durumunda ve test sonucu negatife dönmüşse karantina süresi sona erer. Temaslı kişiler, son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş ya da hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmaz' açıklamasını yaparken, Prof. Dr. Ceyhan da, izolasyon süresinin 7 güne indirilmesinin bulaş riskinin ortadan kalkması olmadığını, sürenin düşmesinin, biraz bulaş riskinin göze alınarak, işlerinin yürümesini sağlamak olduğu düşüncesini açıkladı.
İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Merih Gül, Covid-19 yanı sıra gribal enfeksiyonlarda artış görülen bu aylarda, enfeksiyonun burun ve ağızdan gözlere bulaşması mümkün olabileceğini ifade etti. Dr. Gül, 'Gözlerde kızarıklık, sulanma, göz kapaklarında şişme, ağrı gibi sorunlar; hem yetişkinleri, hem çocukları etkilemektedir. Bu gibi durumlarda özellikle viral enfeksiyonların; gözlerde kuruluk, görme bulanıklığı, göz kapağı iç yüzünde zarlar ve yaralar nedeniyle yeterli tedavi olmaması durumunda, günlerce veya aylarca devam edebilen komplikasyonları olabilmektedir. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde (kulak önü, çene altı ve boyunda) şişme ile beraber seyreden göz kızarıklığınız varsa veya bu belirtiler olmaksızın gözlerinizde sulanma, kızarıklık, ağrı gibi şikâyetler varsa, hastalığın ilerlememesi için göz hekime başvurulması gerekir' açıklamasını yaptı.

Savaş´a 5. doz aşı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş´ın, beşinci doz koronavirüs aşısını yaptırdığı duyuruldu. Antakya 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi´nde aşı yaptıran Savaş, omicron varyantının çok hızlı yayılım gösterdiğini ifade ederek, 'Omicron varyantı çok hızlı yayılıyor. ‘Bana bir şey olmaz´ demeden herkesin aşı yaptırması çok önemli. Aşı sadece sizi değil yakınlarınızı ve sevdiklerinizi de korur. Aşı olalım ve korkulu rüya görmeyelim. Hastalık sebebiyle Hatay´da günde yaklaşık 15 insanımız hayatını kaybediyor. Çoğu yaşça büyük olmasına rağmen gençler de bu hastalıktan ötürü hayatını kaybedebiliyor. Bu hastalığı yabana atmayalım, ciddiye alalım' değerlendirmesinde bulundu. Aile hekimi Dr. Nilgün Öner Şafak da 'Yaşlılarda aşılanma oranı yüksek. Ancak gençler bu durumu biraz hafife alıyor' diye konuştu.

'Vakaların ne kadarı 18 yaş altı?'

Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, okullardaki koronavirüs salgınını önergeyle parlamentoya taşıdı. Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde, 'Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 6 Ocak 2022 tarihinde “Omicron varyantı, çocuklar ve okullar” başlığı altında bir açıklama yayınlanmıştır. Dünyayı etkisi altına alan son COVID-19 varyantı Omicron´un Türkiye´de de etkisini göstermeye başladığının altı çizilmiş ve okullarda güvenle eğitime devam edebilmesinin bazı basit tedbirlerle mümkün olduğu belirtilmiştir. Açıklamada virüse karşı koruyuculuğu kesin olan aşı uygulaması ve maske-mesafe-hijyen uygulamasına devam etmenin, kapalı ortamlarda havalandırılmadan uzun süre bulunmamanın önemini koruduğu vurgularken; Omicron dalgası sırasında okulları daha güvenli hale getirebilmenin yolunun toplumu COVID-19 için daha güvenli yapmaktan farklı olmadığının altı çizilmiştir' ifadesine yer verdi.

Milletvekili Oruç, Sağlık Bakanı Koca tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Vakaların ne kadarı 18 yaş altıdır? Bu hastaların yaş gruplarının günlük olarak açıklanması sağlanacak mıdır?Birden fazla çocuk eş zamanlı hasta olduğu için kapanan sınıf sayısı ve bunun tüm sınıf sayısına oranı günlük olarak paylaşılacak mıdır? Tam aşılı tanımı yapılarak, özellikle risk gruplarının (65 yaş üzeri, bağışıklık yetmezliği olanlar, sağlık personeli) hatırlatma dozlarını yapmasını sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır? Sağlık personelinden başlayarak çalışan herkes için tam doz aşı olma zorunluluğu getirilecek midir? Hızlı antijen testlerinin kullanımı ve eczanelerde dağıtımının serbest olması, ücretsiz olarak kullanıma sokulması sağlanacak mıdır? Kapalı mekanlardaki toplu etkinliklerin vaka sayıları düşene dek ertelenmesi gündemde midir? Bütün kapalı alanlara girecek kişilere tam doz aşılı olma ya da son 24 saat içinde yapılmış negatif PCR ya da kapıda hızlı test yapma mecburiyeti getirilmesi planlanmakta mıdır? Okulların ara tatilinde sadece toplu taşıma ile yapılan seyahatler değil kişilerin kendi araçları ile yapacakları da dâhil bütün şehirlerarası seyahatler için tam doz aşılı olma ya da son 24 saat içinde yapılmış negatif PCR ya da hızlı test yapma mecburiyeti getirilecek midir? Çocukların yemeklerini sınıflarında yemeleri, kantin yemekhane gibi toplu alanların kullanılmaması sağlanacak mıdır? Sınıf mevcutlarının 30´un altına çekilmesi ve sınıfların birbirleri ile karışmaması için adım atılacak mıdır? Öğretmenlere aşı hatırlatma dozunun zorunlu hale getirilmesi için çalışmalarınız var mıdır? 12-18 yaş için aşılamanın teşviki, okul aşısı programları oluşturulması ve çocukların aşıya daha kolay ulaşması için planlamalarınız var mıdır? FDA tarafından onaylanmış ve CDC, EMA gibi kurumların önerdiği bir aşı ile 5-11 yaş arası çocuklara aşı hakkı verilmesi için Bakanlığınızca çalışmalar yapılmakta mıdır? Okullara hızlı testlerin ücretsiz dağıtılması sağlanarak sınıf kapama uygulamasından vazgeçilecek midir? 10 gün içinde 2 vaka çıkan sınıflarda sadece hasta çocukların izole edilmesi ve diğer çocukların okulda her gün test yapılarak eğitime devamı sağlanacak mıdır?'


Anahtar Kelimeler: maske Omicron koruyor

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57