'Bilgiye ulaşmada sıkıntı varsa söyleyin'

Mustafa Kemal Atatürk, gazeteciliği, 'Basın, milletin müşterek sesidir.

GÜNCEL 11.01.2020 09:49:46 0

Akın Bodur/İskenderun

 Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir' diye tanımlamaktadır. George Orwell ise 'Gazetecilik, birilerinin yayınlanmasını istemediği haberleri yazmaktır; gerisi halkla ilişkilerdir' sözleriyle tanımlamaktadır, gazeteciliği. 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü, dün kutlandı. Türkiye´deki birçok meslek kuruluşu ve gazeteciler, günü dayanışma günü olarak kutluyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 10 Ocak´ta yaptığı açıklamada, demokrasinin yeşerdiği, basın ve düşünce, ifade özgürlüğünün var olduğu, haberin serbest dolaştığı günler dileğinde bulundu.
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve belediye başkanı Fatih Tosyalı, Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında, dün kentteki gazetecilerle kahvaltıda buluştu. Belediyenin ev sahipliğinde düzenlenen kahvaltı, İskenderun Belediyesi 3 Nolu Sosyal Tesisinde yapıldı. Kaymakam Yönden ve belediye başkanı Tosyalı´nın gazetecilerle buluştuğu kahvaltıya, İskenderun Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, belediye başkan yardımcıları Ahmet Keskin, Kemal Nadir Ünal, Ayşe Neslin Oğuzhan Akkoca ve M. Ali Dokuzoğlu da katıldı. Tosyalı, toplantı sonrası selfi çekimi de yaptı.
Bir gazetecinin, tarafsızlık değil, objektif olmanın önemli olduğunu ve bunun için kurumlarda yaşanabilen bilgiye ulaşma sorununun önemli olduğunu ifade ettiği buluşmada konuşan İskenderun Kaymakamı Yönden, bilgiye ulaşma noktasında yaşanan bir sıkıntı olduğunda gelinmesi halinde kendilerini ilgilendiren alandaki her türlü bilginin gazetecilere verileceğini belirtti. Yönden, 'Bu konuda yaşanan bir sıkıntı varsa, bizi ilgilendiren konularda, kurumlarda bilgiye ulaşamama yönünde bir sıkıntı oluyorsa, bize söylenmesi halinde bilgiye ulaşmasını sağlarız' değerlendirmesini yaptı. Eksikler, yanlışlar olabileceğini, insanların hata yapabileceğini anlatan kaymakam Yönden, 'yapılacak uyarılarla eksikleri, yanlışları düzeltiyoruz. Bizlerin de yaşanabilecek her yanlışa zamanında ve yerinde ulaşma şansımız olmuyor. Ancak iletildiğinde varsa bir yanlışlık onu düzeltme yoluna gideceğimizden emin olabilirsiniz' diye konuştu. Basının gördüğünü yazdığını belirten kaymakam Yönden, 'Ama bazen her şey göründüğü olmayabiliyor, onun arkasında farklı şeyler de olabiliyor. Bu sorunları gidermek için hepimiz elemizden geldiği kadar çalışımalıyız. Ben, kentteki tüm gazetecileri ziyaret edip, sohbet etmeye çalışıyorum ama bazen zaman yetmiyor' dedi.
Şehrin dinamikleri olarak nitelediği gazetecilerin görevlerini yaparken tarafsız olmasını isteyen İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı da, 'Hepimiz insanız. Belli görüşlerimizin olması çok doğal. Bizler eleştiriye açığız ama suçlamalara kar karşıyız. Yapılan her türlü eleştiriye açığız ama varsa bir suç da adliye orada, yazmayın ve direk oraya gidin. Adliyeye suç duyurusunda bulunmanız, en doğal hakkınız ve hukukunuz. Böyle bir şey olursa benim de hakkım ve hukukum olduğunu hatırlatıyorum' die konuştu. Tek amaçlarının İskenderun´u daha güzel hale getirmek olduğunu belirten ve halkın yüzde 100´ünün görüşlerinin kabul edilmesinin sağlanması olduğunu, doğru bildiği şeyleri söylediğini ama yapamayacaklarını da ifade etmediğini anlatan Tosyalı, 'Çoğunluğun istediklerini yaşama geçireceğiz. Ama ´illa şu olsun, bu olsun´ diye de bir kaygımız yok. Herkesle görüşüp, en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda da hepinizden yardım istiyorum. İşiniz gereği bu işlerin takipçisi, denetçisi olun' diye konuştu. İskenderun Kaymakamlığı basın sorumlusu Fatih Kayacan ise gazetecilere gönderdiği mesajda, Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlenen kahvaltıya katılan dernek başkanları ve temsilcileri ile mahalli basın emekçilerine teşekkür etti ve günlerini kutladı. Basın İlan Kurumu Hatay Şube Müdürü Soner Kavak, 'Kamu yararı ve sağduyudan taviz vermeden dünyanın ve ülkemizin her köşesinden verdikleri haberlerle kamuoyunu aydınlatan Türk basınının 1961´den beri yanındayız. Halka haber ulaştırma sorumluluğunu gecesini gündüzüne katarak fedakarca yerine getiren basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Gününü içtenlikle kutluyoruz' düşüncesini iletti. İskenderun, Hatay ve ülkenin farklı kentlerinde görev yapan siyasi parti, kamu kurulu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının yöneticileri de telefon ve mesajlarla gazetemiz çalışanlarının gününü kutladı.

Güvenden SES´e ziyaret
Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, gazetemize yaptığı ziyaretle, gazetemiz çalışanlarının Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.

/resimler/2020-1/12/1927359681844.jpggünümüzde zor şartlar altında yapıldığını bildiğini ifade eden belediye başkanı Güven, 'Halkın bilgilenmesi adına, kamu hizmeti olarak yapılan gazetecilik mesleği, çok önemli mesleklerden birisidir. Objektif ve kamu adına yapılan gazetecilik, kentler kadar demokrasiyi de katkı sunmaktadır' değerlendirmesini yaptı. Gazetemizin yazı işleri müdürü Sadet Berkyürek ve sayfa editörü Nesrin Geyik´le de sohbet eden Arsuz Belediye Başkanı Güven´in ziyaretine, belediye meclisi üyeleri Mehmet Ali Açıkyol ve Mustafa Gökpınar ile danışmanı Akıl Harbiyeci, belediyenin basın birimi çalışanları Ümit Elma ve Cihan Kaya da eşlik etti.

'Gazetecilik mesleği, kamu yararı taşımaktadır'
Arsuz Kaymakamı Musa Sarı da gazeteciler günüyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: 'Her koşulda fedakarca görev yapan, yerine göre mesai arkadaşlığı yaptığımız ve idareciler günümüzle birlikte aynı gün kutlama yaptığımız gazetecilerimiz, ilçemizin ve ülkemizin sosyal, kültürel ve ekonomik ve daha birçok yönden gelişerek kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Demokrasilerin vazgeçilmez unsurları olan basın ve medya aynı zamanda ülkemizin geleceği ve milletimizin menfaatleri doğrultusunda ilkeli yayıncılık anlayışı çerçevesinde olayları tarafsız bir şekilde halkımıza aktarmakta, bir anlamda kamu vicdanının sesi olmaktadırlar. Fedakârca çalışarak halkın haber alma hakkını sağlayan ve toplumun genel talep ve görüşlerini kamuoyuna yansıtma görevini üstlenen basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum.'
İskenderun Emniyet Müdürü Güneş, 'Vatandaşın zamanında doğru ve eksiksiz bilgi alma hakkına katkı sağlayarak, milletin vicdanının sesi ve demokrasinin temel taşlarından birisi olan basınımız, kamuoyunun ülkede ve dünyada olup biten herşeyden haberdar olabilmesini sağlamaktadır. Sorumluluk ve bilgi birikimi isteyen gazetecilik mesleğini fedakarca yerine getiren siz İskenderun yerel basınımızın temsilcilerinin, “10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Gününü şahsım ve teşkilatım adına en iyi dileklerimle kutlar; Selamlarımı sunarım' açıklamasını yaptı. Atatürk´ün, 'Basın, milletin müşterek sesidir' sözünü anımsatan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise Çalışan Gazeteciler Günü değerledirmesinde, 'Gazetecilik, sorumluluk gerektiren onurlu bir meslek. Kamu yararı bu mesleği ilkeli, dürüst ve özverili bir şekilde icra eden gazetecilerimiz, ülkemizin gelişmesine ve ilerlemesine de büyük katkı sağlamaktadır. Mesleğini evrensel değerlere uygun ve ilkeli bir şekilde sürdüren gazetecilere minnet borçluyuz' değerlendirmesinde bulundu. Gazetecilik mesleğinin halkın özgür haber almasında temel bilgi kaynağı olduğunu ifade eden Hatay Milletvekili Serkan Topal, günümüzde binlerce gazetecimizin işsiz kaldığını, çalışanların ise özgür bir ortamdan uzak koşullarda çalıştığını ifade etti. Milletvekili Topal, şu açıklamayı yaptı: 'Demokrasinin temel koşulu kuvvetler ayrılığı ilkesidir. Çağdaş demokrasilerde dördüncü kuvvet olarak kabul edilen Basın ne yazık ki yeni düzende kuvvet olma erki yerine, ya siyasi iktidarların veya sermaye gruplarının tahakkümü altına girmiştir. Gazeteci gördüklerini yazmak yerine görmediklerini yazmak gibi bir seçenege zorlanmaktadır. Binlerce gazetecimiz işsiz olduğu gibi onlarca gazetecimiz ise gazetecilik faaliyetlerinden dolayı ceza evlerindedir. Bu anlayış ile demokrasimizi çağdaş düzeye çıkaramadığımız gibi gazeteciliği de meslek olmaktan çıkarmak gibi bir anlayışa mahkum ederiz. Hep birlikte bu anlayışa dur demeli, gazetecilerimizin ve Gazeteciliğimizin sorunlarını bir an önce çözüme kavuşturmalıyız. Çalışan gazetecilerimizin birkaç misli çalışamayan gazetecilerimiz oluşmuş ise bunu sorgulamak her bir demokratın olduğu kadar ülkeyi yönetenlerinde temel sorunudur.'
Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Yavuz Selim Yanıki şunları belirtti: 'Zamanın en hareketli ve onemli mesleklerinden biri olan gazetecilik, insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak gibi çok degerli bir misyonu taşımaktadır. Doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı ve hukukun evrenselliği ilkelerinden ödün vermeden çalışan, zamana karşı ve stres altında, çeşitli tehlikelere karşı işlerini icra eden basın emekçilerimiz düzenli bir mesaisi olmadan, doğru haberi halka ulaştırmak için büyük gayret sarf etmektedirler. Kamu yönetiminde dördüncü kuvvet olan özgür ve tarafsız basın, demokrasilerin olmazsa olmazlarındandır. Ülkemizin ve sendikal hayatin gelişimi, vatandaşların bilgilendirilip bilinçlendirilmesi, kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında basınımızın çok önemli katkıları olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Toplumun aydınlatılması, bilinçlendirilmesi, milletin talep ve beklentilerinin kamuoyuna iletilmesi, kamu çalışanlarının derdinin anlatılması, eğitimin tüm paydaşlarının isteklerinin karar vericilere ulaştırılması gibi pek çok konuda önemli bir görevi üstlenen yerel ve ulusal basın çalışanlarının, Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak, başarılar diliyorum.'
CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ise 'Kamuoyuna haber ve bilgi akışını tarafsız bir biçimde yansıtmak, toplumsal sorunları dile getirmek, demokrasi ve gelişimine katkı sağlamak için gece gündüz demeden; zaman zaman zor şartlar uğraş veren kıymetli basın çalışanlarımızın bu anlamlı günü kutlu olsun' görüşünü belirtti. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç ise mesajında, 'Bir fotoğraf karesi için saatlerce en doğru anı bekleyen; Bir satır haberle birçok hayata umut olabileceği gerçeğini unutmadan çalışan değerli basın mensupları ve basın gönüllülerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nü en içten dileklerimle kutlarım' ifadesine yer verdi. 'Ülkemiz, bölgemiz ve dünyadaki gelişmeleri doğru okuyabilen, halkı objektif ve eksiksiz bilgilendirmeyi ilke edinmiş basın-yayın organlarının varlığı, sağlıklı bir kamuoyunun oluşmasının, dolayısıyla demokrasimizin eksiksiz işlemesinin önemli bir unsurudur' değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da şu görüşünü kaydetti: 'Yerelden ulusala kadar bütün medya kurumları ve çalışanlarının kritik bir fonksiyon icra ettiğine inanıyoruz. Haberin kamuoyuyla daha hızlı paylaşılmasına olanak sağlayan ve tüm dünyayı ulaşılabilir kılan bu teknolojik süreç aynı zamanda, dezenformasyonun ve yalan haberin hızla yayılmasını da mümkün kılmaktadır. Toplumun doğru ve gerçek bilgiyle beslenmesinin önemini idrak etmiş, ilkeli ve objektif medya çalışanlarımız, dezenformasyon ve yalan haberle mücadelede önemli bir güçtür. Basın mensuplarının bundan sonra da sorumluluklarının bilincinde, ülkemizin gelişmesine ve ilerlemesine katkıda bulunmaya, birlik ve beraberliğimizin korunmasını her şeyin üzerinde tutarak görev yapmaya devam edeceğine inanıyorum.'

'Toplumların gelişmesi için medyanın da güçlü olması gerekir'
Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz ise 'İnsanların sağlıklı bilgi alması için yoğun mesai harcayan gazetecilerin gününü kutluyorum. Kamuoyu bilincini artıran ve güçlendiren en önemli unsurlardan biri de medyadır. Toplumların gelişmesi ve güçlenmesi için medyanın da güçlü olması gerekir. Gazetecilik mesleği çağımızın en zor mesleklerinden bir tanesidir. İnsanları hızlı ve sağlıklı bilgilerle buluşturmak için her türlü zor koşulun üstesinden gelen gazeteciler, karşılaştıkları her türlü zorluğa rağmen mesleklerini büyük bir özveriyle yerine getirmektedir. Toplumsal bilinci artırarak güçlendirmeyi hedefleyen gazetecilik mesleği, kamuoyu yararına olan her türlü projenin de yanında durmaktadır. Kamuoyunu basın meslek ilkeleri çerçevesinde doğru, dürüst ve tarafsız bir şekilde objektif olarak bilgilendiren gazeteciler, yaşamın vazgeçilmez unsurları arasına girmiştir. Bizler mesai arkadaşı olarak gördüğümüz gazetecilerin her zaman yanındayız' değerlendirmesinde bulundu. İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı da yayımladığı mesajda, tarafsız ve evrensel normlara uygun ilkeler çerçevesinde yayıncılık yaparak kamuoyunu aydınlatan, bu yolda her an haber peşinde koşan basın çalışanlarının halkın talep ve beklentilerini yansıtarak da kamusal bir görevi yerine getirdiğini ifade etti. Gazetecilerin zor şartlarda önemli bir görev ve sorumluluk üstlendiklerini ifade eden Tosyalı, 'Doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı ve hukukun evrenselliği ilkelerinden ödün vermeden çalışan, basın mensubu arkadaşlarımız doğru haberi halka ulaştırmak için büyük gayret sarf etmekte ve bu anlamda kamusal bir görevi yerine getirmektedirler. Halkın, tarafsız, doğru, ilkeli ve eksiksiz haber akışıyla bilgilendirilmesi, şeffaf ve demokratik toplum olmanın başlıca şartlarından biridir. Kamu yararına hizmet yapmakta olan gazeteciler, ülkemizin, ilin olduğu gibi ilçenin de sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır' görüşünü kaydetti. Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayan AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu da 'Demokratik bir ülkenin vazgeçilmez unsurlarından biri de bağımsız basındır. Tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan bir medyanın toplumsal kalkınmanın, gelişmenin sağlanmasında önemli yeri vardır. İletişim ve buna bağlı olarak etkileşim sürecinin belirleyici olduğu günümüzde gazetecilik, insanlara haber ve bilgi akışı sağlama gibi çok yönlü bir misyonu içermektedir. Bu önemli misyonu yerine getirmek için her şartta görevlerini yerine getiren gazetecilerimizin mesai mefhumu gözetmeksizin, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve her konuda haberdar etmek için fedakârca çalışmakta oldukları aşikardır. Hatay´da yaşanan gelişmeler hakkında toplumu bilgilendiren, İlin kültürel, sosyal ve ekonomik gelişiminde etkin bir rol üstlenen yerel basınımız da, özveriyle yerine getirdikleri görevlerini, bundan sonra da aynı duyarlılıkla devam ettirerek, ülkemizle birlikte şehrimizin de kalkınmasına ve demokrasi kültürünün yerleşmesine katkı sağlayacaktır' görüşünü ifade etti. AKP Hatay İl Kadın Kolları Başkanı Sara Gök de, 'Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olan basının, ülkemizin demokratik gelişimine katkıları büyüktür. Türk basını, ülkemizin kalkınma ve gelişme sürecinde bilgilendirme yoluyla kamuoyu oluşturma görevini yerine getirerek, demokrasinin vazgeçilmez temel unsurları arasında layık olduğu yeri almıştır. Gazetecilik, bir iş ve meslek olmakla birlikte aynı zamanda yapılan işin niteliği ve vasfı itibarıyla bir kamu hizmetidir. Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden gazeteciler, vatandaşın en doğal hakkı olan zamanında doğru ve eksiksiz bilgi almalarını sağlayarak milletin vicdanına ses olmaktadırlar' değerlendirmesini yaptı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57