´Bilim kurgu filmlerinde bilim´ söyleşisi

Fizik Profesörü, memleketi İskenderun´da öğrencilerle ´Bilim kurgu filmlerinde bilim´ konulu söyleşide buluştu.

EĞITIM 22.12.2021 13:16:46 0
´Bilim kurgu filmlerinde bilim´ söyleşisi

Mersin Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Barış Bağcı, memleketi İskenderun´da, lise öğrencileri, eğitimciler ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle 'Bilim kurgu filmlerinde bilim' adlı söyleşide buluştu ve bilimkurgu filmlerinde fizik, matematik ve zaman sorunsalını anlattı; Sicim teorisi ve ikizler teorisi hakkında bilgi verdi. 

İskenderun´da özel eğitim veren Güney Kampüs Metin Kanmaz Koleji ile kentte faaliyet gösteren Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği işbirliği ile Güney Kampüs Metin Kanmaz Kolejinde düzenlenen söyleşide konuşan Prof. Dr. Bağcı, bilim kurgu filimlerinde kullanılan bilim ve teoriler ile doğru ve yanlışları anlattı. 1985 yapımı 'Geleceğe dönüş' adlı filmle başladığı sunumunu, kolaydan zora doğru geçiş yapacağını anlatan Prof. Dr. Bağcı, fizikteki evren hız limitinin ´ışık yılı´ olduğunu anımsatıp, filmde zaman arabasıyla geleceğe gidildiğini ancak geçmişe gidilmediğini belirtti, 'İkizler paradoksu' hakkında bilgi verip, ışık hızına yakın hareket edilmesi halinde saatın yavaşladığını ve zamanın daha kısaldığını ifade etti. Prof. Dr. Bağcı, 'Belirli hıza erişmek mümkün olsa, geleceği gidiş mümkün olabilir' dedi.

1968 yapımı 'Maymunlar Cehennemi' adlı filmdeki bilim kurgu konularını anlatan Prof. Dr. Bağcı, 'Yeni olan, her zaman eskiden daha iyi demek değildir. 1985 yapımı ´Geleceğe dönüş´ filmi, 68 yapımı ´Maymunlar Cehennemi´ne göre, çok daha maliyetli ama daha az gerçekçi. 68 yapımı film, yani eski olan film daha gerçekçidir. Hollywood fimleri planlanırken, önce bütçe tartışılır' dedi. 2014 yılı yapımı ´Yıldızlararası´ adlı filmle ilgili değerlendirmesinde, ışık hızının evrendeki en üst limit olduğunu belirtti ve 'Işık hızı, ulaşılamayan bir hızdır. Ulaşılırsa form değişi anlamındadır' dedi. Yıldızlararası filminde genel görelilik teorisinin kullanıldığını anlatan Mersin Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bağcı, sayısal alanda eğitim gören lise öğrencilerine, tıp veya sosyal bilimler haricinde, fen bilimleri alanında eğitim almayı düşününlere, bilgisayar ve fizik ilişkisini anlattı, İngilizce, bilgisayar ve matematik derslerine önem vermelerini önererek, 'Bu dersler size nefes aldırır ve ileriye götürür' değerlendirmesini yaptı.

1998 yapımı 'Cennet elmasını yiyebilmek' adlı film üzerindeki bilgi ve kurguları anlatan Prof. Dr. Bağcı, matematikte sonsuzluğa kadar giden ´Pi´ sayısının çok önemli olduğunu belirterek, 'Pi sayısı çok önemli, çünkü içerisinde her şeyi, matematiksel tüm sayıları barındırıyor. Matematiksel olarak sorulan tüm soralara karşılık gelen sayı, Pi sayısında mümkündür. Cennet elmasını yiyebilme' adlı film, din konusunu matematiksel olarak işliyor' diye konuştu.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04