Bir hanede 388 seçmen

31 Mart´ta yapılacak yerel seçimler

SİYASET 9.01.2019 11:19:13 0
Bir hanede 388 seçmen

Ülkenin farklı kentlerinde yaşayan ve Suriye´nin Afrin kentine düzenlenen Zeytin Dalı Harekatına katılan görevliler ile askeri personel, 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlerde Hatay´ın ilçelerinde oy kullanacak. Hatay´da oturmayan ve sınır ötesi operasyonda bulunanlar, yerel seçimlerde kentlerde muhtarlıklar ile belediye meclisi ve belediye başkanlığı seçimlerinde isimlerin değişmesini de etkileyebilecek.

Hatay´ın en küçük ilçesinin Kumlu olduğunu belirten ve kentte 8 bin seçmenin bulunduğunu anımsatan CHP ilçe başkanı Ali Çimen, İYİ Parti ilçe başkanı Selahatin Eker, SP ilçe başkanı Celil İnal ve BBP ilçe başkanı Mustafa Karasüleymanlıoğlu, ortak yaptığı açıklamada, 'Kumlu´da önceki seçimlerde seçmen sayısı her dönem 50-100 aralığında artarken, bu seçimde bahsi geçen görevliler ve Suriyeli seçmenlerle birlikte 1.000 kişilik bir artış olmasının kullanılan geçerli oylarla oranına bakıldığında toplam seçmen sayısı sekiz bin civarında olan küçük bir ilçede tüm sonuçları etkileme potansiyeli yüksektir. Hatay´ın en küçük ilçesi Kumlu´da bütün iradeyi yok saymak anlamına gelmektedir' değerlendirmesini yaptı.

Akın Bodur/İskenderun
31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimine (yerel eçimler) ilişkin seçmen listeleri seçim bölgelerine yönelik muhtarlıklarda askıya çıktı. Askıya çıkan listeler, seçmenin iradesinin sandığa yansımama ihtimalinin bulunduğunu, seçimlere hile karıştırılacağının da işareti oldu. Kumlu´da bir hanede 388 seçmen kaydına rastlanıldı. Hassa´da bir hanede ise 500 seçmenin varlığının bulunduğu öne sürüldü. Hatay´ın Suriye sınırı bölgelerindeki ilçelerde yaşanan seçmen listesi skandalının, siyasi partiler ile adayların seçmen listelerine daha çok irdelemesi gerektiğini ortaya çıkardı. Hatay´ın birçok ilçesinde geçmiş yıllarda yapılan yerel ya da genel seçimlerde ölenler ve yurt dışında bulunanların seçmen listesinde yer aldığı, yurt dışında bulunanların bazılarının bulunduğu yerde de seçmen olurken, aynı zamanda Hatay´da da seçmen görüldüğü ve bunların bazılarının seçimlere oy kullanıldığı belirlenmişti. Milletvekili seçimlerinde ´Cumhur İttifakı´nın parçası olan MHP, Haziran 2018´de yapılan genel seçimlerde ölenler ve yurt dışnda bulunanların yerlerine oy kullanıldığına ilişkin, seçimlerin tam kanunsuz olduğu´ gerekçesiyle YSK´ya itiraz etmiş ve Hatay´da seçimin iptalini istemişti. YSK, itirazı kabul etmemişti.

Bir hanedeki 388 seçmene dört partiden açıklama
Kumlu´da faaliyet gösteren dört siyasi parti, ortak yaptığı açıklamada, kentin Fevzi Çakmak mahallesindeki bir evde seçmen kaydı gösterilen 388 seçmenin, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin´de görevli bulunanlardan oluştuğunu açıkladı. Kullu´da açıklanan seçmen listesinin, Afrin´de görevliler ve Türk vatandaşı olan Suriyelilerle birlikte bine yakın artış olduğu savunuldu.

'Seçmen iradesine saygısızlık'
CHP Kumlu İlçe Başkanı Ali Çimen, İYİ Parti Kumlu İlçe Başkanı Selahatin Eker, SP Kumlu İlçe Başkanı Celil İnal ve BBP Kumlu İlçe Başkanı Mustafa Karasüleymanlıoğlu, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) açıkladığı seçim takvimi kapsamında 04 Ocak´ta seçmen listelerinin askıya çıktığını anımsattı. Ortak yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Bu listeler incelendiğinde hayatın doğal akışına aykırı, ilçede yaşayan seçmenin iradesine saygısızlık olarak görülecek bir durumla karşla karşılaşılmıştır. Tek bir haneye yazılmış 388 seçmenin ayrıntılı inceleme ve soruşturma sonucunda, bu seçmenlerin Türkiye´nin çeşitli yerlerinde ikamet eden ve Afrin´de görevli personel ve askerlerden oluştuğu anlaşılmıştır. Yapılacak olan seçimin genel seçim olmaması ve yerelde alınan oyların birbirine yakın olması sebebiyle Kumlu ile alakası olmayan, çoğu hayatında Kumlu´yu bile görmemiş, belediye başkanlığından meclis üyeliklerine, muhtarlıklara kadar hiçbir adayı tanımayan, adaylar hakkında en ufak bir bilgise sahip olmayan bu seçmen profili nicelik olarak seçimin doğal seyrini değiştirecek, ilçede yaşayan halkın iradesinin tecellisinin tersine bir sonuç çıkarabilecek etkiyi sağlamaya yetecek bir potansiyel barındırmaktadır. '

8 bin seçmenli ilçede artış bin seçmen
CHP Kumlu İlçe Başkanı Çimen, İYİ Parti Kumlu İlçe Başkanı Eker, SP Kumlu İlçe Başkanı İnal ve BBP Kumlu İlçe Başkanı Karasüleymanlıoğlu, tarafından yapılan ortak açıklamaya şöyle devam edildi: 'Kumlu´da önceki seçimlerde seçmen sayısı her dönem 50-100 aralığında artarken, bu seçimde bahsi geçen görevliler ve Suriyeli seçmenlerle birlikte 1.000 kişilik bir artış olmasının kullanılan geçerli oylarla oranına bakıldığında toplam seçmen sayısı sekiz bin civarında olan küçük bir ilçede tüm sonuçları etkileme potansiyeli yüksektir. 500-1000 civarında oy Hatay´ın başka ilçelerinde kayda değer bir etki sağlamayacak, fakat Hatay´ın en küçük ilçesi Kumlu´da bütün iradeyi yok saymak anlamına gelmektedir. Bahsi geçen nedenlerden dolayı Kumlu´da yaşayan vatandaşlarımız rahatsızlık dumakta; yapılan bu haksızlığın önüne geçilmesi, yanlışın düzeltilmesi konusunda ısrarcı olmakta ve olumlu bur sonuç alınana kadar hak arama noktasında gerek bireysel, gerekse kitlesel olarak yetkili mercilere gereken başvuru ve uyarıları yapacağı konusunda birlikte hareket edeceğini belirtmektedir.'


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29