Bir yılda 1.8 milyon kişi akciğer kanserinden öldü 

Kasım ayı, Akciğer kanseri farkındalık ayı olarak kutlanacak.

SAĞLIK 1.11.2022 16:11:00 0
Bir yılda 1.8 milyon kişi akciğer kanserinden öldü 

İskenderun/SES
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, kanserin, beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık grubu olduğunu ifade etti. 
Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı 2020 yılı verilerine göre, dünyada yılda 19 milyon kişinin kanser tanısı aldığını ve yine 10 milyon kişinin de bu sebeple hayatını kaybettiğini ifade eden Hambolat, açıklamasında şunları belirtti: "Hastalık; cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir. Kanserde benzer seyrin devam etmesi halinde, 2040 yılında 28,9 milyon yeni vakanın ortaya çıkması ön görülmektedir. Çalışmaların gösterdiği gibi dünya genelinde erkekler arasında en sık görülen kanser türü akciğer kanseri iken kadınlarda üçüncü sırada yer almakta ve önemini korumaktadır. Ancak son yıllarda kadınlarda da akciğer kanseri insidansında artış söz konusudur. 2020 yılında dünyada 2.2 milyon yeni vakanın ortaya çıktığı ve Akciğer kanserine bağlı 1.8 milyon ölümün gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Pek çok popülasyon için bu kanser türünün yüzde 80’inde sorumlu etken tütün kullanımıdır. Nitekim tütün tüketimindeki azalmayla akciğer kanseri görülme sıklığı da azalmaktadır. Akciğer kanserinin diğer nedenleri arasında mesleki (asbest, ağır metaller) ve çevresel risk faktörlerine maruziyet (pasif içicilik, radon) yer almaktadır. Toplumsal ve bireysel farkındalık ile akciğer kanseri sıklığının azaltılabileceği unutulmamalıdır."

Sigara içiminin etkisi 
Akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 90’ının tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ile oluştuğunu anlatan Hatay İl Sağlık Müdürü Hambolat, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sigara içiminin engellenmesiyle akciğer kanseri tanısının yüzde 90’a kadar önlenebileceği tahmin edilmektedir. Akciğer kanseri için diğer risk faktörleri arasında; pasif içicilik (sigara), akciğer kanseri yönünden aile öyküsünün varlığı, bazı vitaminler, radon/asbest gibi kimyasallara maruziyet, arsenik gibi endüstriyel ürünlere maruziyet, radyasyon maruziyeti, bazı organik kimyasallar, hava kirliliği, HIV enfeksiyonu ve tüberküloz yer almaktadır. Henüz etkin bir tarama yöntemi bulunmuyor olsa da kanserin erken evrede iken tespiti, başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılığını arttırır."

Hastalığın belirtileri neler?
Akciğer kanseri belirtilerinin tümörün akciğer içindeki yerleşimine, büyüklüğüne, yayılım yerine ve yayılma derecesine bağlı olarak çeşitlilik gösterdiğini anlatan Hambolat, en sık görülen belirtiler arasında, "Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük. Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak. Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı. İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı. Ses kısıklığı. Nefes darlığı. Sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit ve/veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları" sıraları ve tedaviye ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Hastadan hastaya farklılaşabilmekle birlikte tedavi kararında; hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunlarının varlığı gibi birden fazla faktör etkilidir. Multidisipliner bir çalışma gerektiren bu tedaviler; cerrahi, hedefe yönelik tedaviler, radyoterapi, kemoterapi gibi farklı seçenekleri içermektedir."


Anahtar Kelimeler: yılda . milyon akciğer kanserinden

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19