'Birileri benzer hesaplar yapmakta'

Hatay Devleti Cumhurbaşkanı Sökmen anıldı.

GÜNCEL 5.03.2019 10:35:38 0

Antakya/SES

Eski Hatay Devleti´nin tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, ölümünün 39. yılında törenle anıldı. Hatay Devlet´nin yönetildiği bugünkü Hatay Valiliği avlusundaki törene Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekili Sebahat Özgürsoy Çelik, 2. Hudut Alayı Komutanı Albay Ahmet Gürbüz, MKÜ Rektörü Hasan Kaya, Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Nursal Çakıroğlu ve Mahmut Hersanlıoğlu, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürvekili Tuncay Pekin, Sökmen´in yakınları, kurum il müdürleri ve öğrenciler de katıldı.
Valilik avlusundaki Atatürk anıtı ve Tayfur Sökmen anıtına çelenk sunan, Kurtuluş Savaşı ve Hatay´ın ´Anavatan´a kavuşması sürecinde hayatını feda eden şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunan Hatay Valisi Doğan, 'Bin yıllık şehit kanlarıyla sulanmış bu kutsal topraklar işgal edilmeye, parçalanmaya, bölünmeye çalışılırken bu milletin evlatları canları pahasına bu toprakların verilemeyeceğini tüm dünyaya göstermişlerdir. 1914 yılında başlayan 1. Dünya Savaşı çok çetrefilli geçmiştir. Bu millet en zayıf zamanında bu harbe yakalanmıştır, ama yüreği cesaretle dolu bu milletin evlatları Kut-ul Amare´ de, Çanakkale´de, Sarıkamış´ta, olduğu gibi üç kıtada, yedi cephede mücadele etmiş, destanlar yazmıştır. 1918 yılında Osmanlı Devleti´nin yenik sayılması ile birlikte bu milletin evlatları mücadeleye başlamış. Bağımsızlık hareketinin ayağa kaldırmış ve farklı bölgelerde bağımsızlık mücadelesine girmiştir. Hatay´da yapılan bu mücadelenin benzeri doğuda Kars´ta yapılırken diğer bir benzeri ise batıda Trakya´da yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde Misakı Milli Sınırları çizildikten sonra toplu bir mücadeleye girilerek bu topraklar tekrar bu milletin evlatlarına teslim edilmiştir” dedi. 1923´te Türkiye Devletinin kurulmuş olmasına rağmen, bu topraklardan milletin asla vazgeçmediğini ve mücadeleye devam ettiğini anlatan Doğan, şöyle konuştu: '1939 yılında anavatanla da birleşerek azim ve kararlılıklarını göstermişlerdir. Tabii bu mücadelede çok şehitler verilmiş. Rabbim bir daha o günleri bu millete yaşatmasın. Bugünlere geldiğimizde yine etrafımızda birileri benzer hesaplar yapmakta. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti 100 yıl öncesinden çok daha güçlü ve daha kudretlidir. Bu mücadeleden de Türkiye Cumhuriyeti Devleti başarı ile çıkacaktır. Hemen 40 kilometre yakınımızda dünyanın bütün orduları toplanmış bir vaziyette bir takım hesaplar içerisindedir. Yine Suriye topraklarını, Irak topraklarını, Ortadoğu topraklarını bölüp, parçalama hesabı içinde olan bu ülkelere Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin de vereceği bir cevap vardır. Bu cevabı da bu topraklarda vermektedir. Bunun mücadelesini yapan Türkiye Cumhuriyeti Misakı Milli sınırları içerisinde ve gönül coğrafyamız içerisinde bulunan insanların hak ve hukuklarını korunmak için büyük gayret göstermektedir.'
Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, bir öğrencinin Tayfur Sökmen´e ithaf edilen şiiri okuduğu törende, Tayfur Sökmen´in torunlarından Mehmet Mursaloğlu da Tayfur Sökmen´in hayatını anlattığı konuşma yaptı. Tören kapsamında vali Doğan, Valilik Tayfur Sökmen Toplantı Salonu´nda Sökmen ailesi ve zamanın devlet adamlarının yakınlarını misafir ederek, sohbet etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57