´Birin Aşı´ Hindistan´da gösterilecek

Hatay´ın yöresel yemekleri arasında bulunan ve daha çok dinsel törenler ile özel günlerde pişirilen Hirise (aşura, dövme) yemeğinin yapılışı ve hikâyesini konu eden ´Birin Aşı´ adlı belgesel film Ocak 2018´de Hindistan´ın Rajastan

21.09.2017 10:29:18 0
´Birin Aşı´ Hindistan´da gösterilecek

 

Bayramlar ve özel günlerde yapılarak birliği temsil eden Hirise yemeğin hikâyesinden yola çıkılarak, çekimi yapılan belgeselde, yemeğin birlik, beraberliği simgeledi de anlatılıyor. Antakya ve Hatay´ın binlerce yıldır birlik kenti olarak yaşadığını, filmin adının da bu nedenle “Birin Aşı” konulduğu ifade edildi. Çektiği 16 belgeselle 30´dan fazla ülkede film festivallerine katılan Prof. Dr. Cereci´nin, geçen yıl çektiği ve Antakya´nın medeniyet tarihini konu edinen ´İnsanları insanlığa çağıranlar´ adlı filminin yanı sıra “Birin Aşı” adlı filmi de Antakya´yı uluslararası alanda tanıtacak.
Çekimleri Serinyol, Altınözü, Şenköy ve Antakya´da yapılan belgeselde, hirisenin dövülerek yapılması anlatılarak, insanın da dövülerek kemale ermesinin, nefis terbiyesiyle olgunlaşmasının dile getirildiği belirtildi. Filmde, malzemesinin hazırlanmasından buğday ve etin dövülmesine kadar yorucu bir süreçte yapılan hirisenin bu nedenle değerli olduğu, özel günlerde yapıldığı da kaydediliyor. Hirise, Hatay´da yaşayan Alevi, Sünni, Ermeni, Süryani, Musevilerin mukaddes saydığı ve bayramlarda yapmaya özen gösterdikleri yemek olmasının, kutsal bir özelliğinin bulunduğu da dile getirildiği kaydedildi.
Genel koordinatörlüğünü Mustafa Eniç´in yaptığı filmde Yrd. Doç. Dr. Murat Tiryakioğlu ve Semire Tiryakioğlu danışman olarak görev aldı. Mehmet Açıkgöz, Ömer Sağlamoğlu, Murat Mutlu da teknik ekipte filme katkıda bulundu. Değişik türlerden müziklerle kurgulanan filmin İngilizce altyazılı olarak uluslararası festivallere katılacağı belirtildi.


Anahtar Kelimeler: Birin Hindistan gösterilecek

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29