'Birlikteliği ve kazanımları dağıtma operasyonu'

Üç belediyeye kayyım ataması

SİYASET 30.08.2019 10:19:41 0

Antakya/SES

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hatay il örgütü, İçişleri Bakanlığının üç büyükşehir belediyesine kayyım atamasını eleştirdi ve anayasanın verdiği seçme seçilme hakkının bir kez daha çiğnendiğini öne sürdü. Partisinin Antakya´da düzenlediği basın açıklamasında konuşan HDP Hatay İl Eşbaşkanları Sultan Başaran ve Kerem Nalbant, 'Halkın yerel seçimlerde koyduğu demokratik irade gasp edildi. Seçimle kazanamadığını anayasaya aykırı olarak ele geçirmeye çalışan siyasi iktidar, yerel seçimlerde güçlerini ortaklaştıran toplum kesimlerinin ortaya koyduğu eşit yurttaşlık ilişkileriyle, barış ve huzur içinde bir arada yaşama talebine, hak gaspı ve şiddetle karşılık verdi. AKP ve MHP iktidarı barıştan demokrasiden yana olmayan tutumunu bir kez daha kamuoyunun gözüne baka, baka sergilemiştir' değerlendirmesini yaptı.
Diyarbakır´da yüzde 63, Mardin´de yüzde 56, Van´da yüzde 53 oyla seçilmiş belediye başkanlarının iktidarın muhalefeti sindirmek için kullandığı terörle mücadele yasaları gerekçe gösterilerek hukuksuz ve anayasaya aykırı bir emirle görevden aldığını belirten Nalbant ve Başaran, açıklamasında şunlara yer verdi: 'İçişleri Bakanlığı açıklamasında eş başkanlığın görevden alma gerekçesi olarak gösterilmesi, kadın kazanımlarına karşı da saldırı anlamına geliyor. Ayrıca baskıcı iktidarın ilk atadığı kayyımdan günümüze tam üç yıl geçmesine rağmen, dağa para aktarıyorlar gibi söylemlerin sadece algı yaratmak için yapıldığını, toplum üzerinde bu algı yaratmanın mesnetsiz ve dayanaksız olduğunu söylüyoruz. Savaş argümanlarına harcanan paralar, kayyımların kendi özel saltanatlarına harcadıkları paralar hepimizin ortak parasıdır. Kayyım operasyonu hukuki değil siyasidir. HDP olarak toplumsal barıştan ve ortak yaşamdan ısrarcı olacağız. Hiç kimse bize, emanet, misafir muamelesi yapamaz. Bizler bu ülkenin asli unsurlarıyız. Bütün seçilmişler gibi, HDP´li seçilmişlere de saygı duyulmak zorunda.'
Aç belediyeye kayyım atanması sonra Bahçeli´nin, ´belediyeler Türk unsurlarına teslim edildi´i yönünde açıklamada bulunduğu ifade edilen açıklamada: 'Gasp edilen belediyeler başka bir ülke sınırlarında mıydı? Ya da işgal altında mıydı?' sorularına da yer verildi. AKP ve MHP ittifakının şiddete dayalı agresif politika uyguladığını ve bunun deyim yerindeyse duvara tosladığını belirten Başaran ve Nalbant, 'Hukuksal, ekonomik, siyasal ve toplumsal bağlamda iktidar şahsında kendi içlerinde çözülme ve çürümüşlük had safhaya gelmiştir. Bu siyasi darbe, HDPli üç büyükşehir belediyesine yapılmış görünse de aslında HDP şahsında tüm demokrasi güçlerine yapılmış bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Daha da ötesi 31 Mart ve 23 Haziran birlikteliğini ve kazanımlarını dağıtma operasyonudur. İşte tam buradan bakıp tüm demokrasi güçlerini ortak hareket etmeye davet ediyoruz. Halkın oylarıyla seçilen belediyelere kayyım atamak, gasptır, irade hırsızlığıdır, darbedir, faşizmdir' diye konuştu.


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62