Bisiklet için örgütlendiler

Türkiye´nin ilk bisiklet yollarından birinin o dönem İskenderun´a bağlı bir belde iken Nardüzü´nda yapıldığını, halen Nardüzü´ndeki Arsuz hizmet binasının önünden bakımsız kalıntılarını çocukların kullandığını bilenler b

4.08.2017 15:25:53 0
Bisiklet için örgütlendiler

Sadet Berkyürek/İskenderun

 Ancak o yolun E-5´le birleşmesine ne o dönemin Belediye Başkanı Ahmet Şanlı´nın görev süresi yetti, ne sonra gelenlerin vizyonu ne de bu talepte ısrar edenlerin soluğu…
İskenderun Bisiklet Spor Kulübü Derneği, 1. genel kurulunu tüm sporseverlerin davetli olduğu açık bir toplantı ile gerçekleştirecek. Dernek yönetimi, Cumartesi günü saat 19.00´da başlayacak toplantı öncesinde katılımcıları yarım saatlik ikramla da ağırlayarak kaynaşmayı sağlama hedefinde. Kuruluşunda da bisikletle ulaşım, tatil, turizm, tur, festival, şenlik, yarış olarak önüne bisikletli amaçlar koyması 1990´larda bölgedeki bir girişimi çağrıştırdı.

Dikkati bisiklete çekecekler
İskenderun Bisiklet Spor Kulübü Derneği´nin kokteylli bir genel kurul toplantısı, hemen arkasında ise İskenderun Kaymakamlığı, İskenderun Ticaret Ve Sanayi Odası ile Kahvecibey firmasının kurumsal desteği görüyoruz. Kentte bisikletle ilgili örgütlü bir grubun ortaya çıkması yıllardır kent içi ulaşımda bisiklete öncelik verilmesi taleplerini de açığa çıkarması bekleniyor. Derneğin kurucularından Ali Emre Mamak, örgütlenme ihtiyacının nasıl doğduğundan taleplerine kadar gazetemizin sorularını yanıtladı.

“Kimsiniz” diye sordular onlar da dernekleşti
Mamak, “İskenderun´a bisiklete olan ilginin azlığından, bisiklet yollarının olmamasından, herhangi bir talepte bulunulduğunda bireysel talep olarak görülüp ‘siz kimsiniz´ sorularıyla karşılaşmalardan mecburen bir örgütlenme yoluna gittik” dedi.
Bireysel algılanıp yalnız bırakılmaya örneği bisikletle grup etkinliklerinde güzergah gösterilmesinden önlem alınmaya kadar ‘kimsiniz´ sorusuyla karşılaştıklarıyla açıklayan Mamak, yapılanma kararını etkileyen etmenlerden birini de bunun oluşturduğunu ifade etti.

Kapadokya yarışında İskenderun da olacak
Derneğin yönetim kurulu profili de farklılık taşıyor. Bankacı, işyeri sahibi, muhasebeci, memur… hepsi İskenderunlu ve bisikletin getirdiği tanışıklıkla gelişen, kimi eskilere uzanan arkadaşlıklar… İki ay önce dernekleşme kararı alıp yola çıktıklarını, kaymakamlığın yakın desteğini gördüklerini, İTSO yönetiminin de katkı verdiğini aktaran Mamak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hayallerimiz var. İskenderun´u Türkiye çapındaki yarışlarda temsil etme. Bunun ilk adımı 13 Eylül´de Kapadokya´da yapılacak yarışmaya İskenderun´dan 2 sporcu göndereceğiz. Ulaşım, konaklaması, yarışma giderlerine de sponsor desteği ile gerçekleştireceğiz.”

Hayalleri Arsuz´a ‘2 metrelik yoldan git gel´
İskenderun´un ismini, İskenderun´u temsil etmek, bisiklet konusunda Türkiye çapında adını duyurmak istediklerini ifade eden Mamak, kent yaşamında bisikletin tamamen dışlandığı, motorlu araçların akış hızını arttırmaya yönelik düzenlemelere karşın bisiklet lehine bir umutları olduğunu vurguladı. Mamak, “Hayalimiz, İskenderun´dan, Anıt Alanı´ndan çıktığınız zaman Arsuz´un merkezine kadar hiç trafiğe girmeden 2 metre enindeki bir bisiklet yolunu kullanmak. Bisiklet yolunu kullanarak Arsuz´a gidip gelmek. Bu ulaşılması zor bir hayal değil. İlk adımı Karaağaç´taki bisiklet yoluyla Arsuz belediye Başkanı Nazım Culha attı. Bu ufak bir adım, ama bu İskenderun´un çıkışından Arsuz´a kadar sürdürülebilecek kolay bir proje. Buna talepkar olabilecek bir kurum lazımdı. Biz bunun için de varız. Bireyler istediği zaman yankı uyandırmıyor. Biz artık derneğimizle büyük konuşabileceğiz, bu tür mecralara girebileceğiz, talepkar olacağız” diye konuştu.

 


Birlikte pedal çevirdiler

Burak Milli/İskenderun
İskenderun´da farklı meslek grubunda çalışan bir grup bisiklet tutkunu Atatürk Anıtı alanında bir araya gelerek, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve sağlıklı yaşam için pedal çevirdi.

İskenderun Bisiklet Kulübü Derneği Başkanı Ali Emre Mamak, Atatürk Anıt Alanı´nda düzenlenen programda, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla farklı meslek grubundan vatandaşlarla bir çatı altında toplandıklarını söyledi.

Amaçlarının insanları bisiklet kullanımına teşvik ederek sağlıklı yaşam için pedal çevirmelerini sağlamak olduğunu belirten Mamak, bisiklet kullanımının sağlıklı yaşamın yanı sıra sosyal yaşama da katkı sunduğunu ifade etti.

Mamak, yerel yöneticilerden bisiklet yolu oluşturmalarını talep etti.

Konuşmanın ardından bisiklet kullanıcılarına trafik kulları da anlatılırken, doktor, öğretmen ve esnaf gibi farklı meslek grubundan oluşan 50 kişilik grup, şehirde tur attı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23