Bitkilerin etki değeri 1 yıl

Son yıllarda doğaya dönüş çabası artıp, korona sonrası tıbbi ve aromatik bitkiler ile baharatlara yönelme sürerken, Tıbbı ve Aromatik Bitki Uzmanı Beşid Baysoy, hiçbir bitkinin tedavi amaçlı kullanılamayacağını, ama destek amaçlı

GÜNCEL 4.11.2021 13:35:05 0
Bitkilerin etki değeri 1 yıl

Akın Bodur/İskenderun

 Baysoy, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkilerin olduğunu, bunların bal, propolis gibi olup, bunların tedavi amaçlı olmadığını kaydetti.

Eski ve yeni ürünler nasıl anlaşılır?
Kentte faaliyet gösteren İskenderun Ayna Kültür Sanat Derneği ve Evimiz İskenderun Süpürge Derneği´nin geleneksel Çarşamba Sohbetlerine konuk olan Baysoy, 'Çay, karabiber, kimyon vs, birer besindir ama keskin besinlerdir. Patates vs gibi değildir' diye konuştu. Beşir Baysoy, 'Bir bitkinin etki ve besin değeri 1 yıldır. Sonrasında etken maddesi kalmaz. Bu baharatlar; nane, kimyon, karabiber, kırmızı biber, vs. için de geçerlidir. Bunların da etki ve besin değeri bir yıldır. Kuruyemişlerde de durum böyledir. Bunların güneş ışığından uzak tutulması, tazeliğinin korunma süresini uzatır. Lamba ışığının olumsuz etkisi olmaz' dedi ve açık havada satılan baharatların alınmamasını da önerdi. Baysoy, yeni ve eski ürünlerin ´renk, koku ve tadından´ fark edilip, anlaşılabileceğini de kaydetti. Bir soru üzerine yerli ve ithal ürünlerde, raf ömrünü uzatmak için koruyucu ilaç kullanıldığını ve dışarıdan değil laboratuvar ortamında anlaşılabileceğini belirten Baysoy, kurtlanan ve bitlenen malzemenin iyi bir ürün olduğunu ama eski ve ilaç kullanılmamış bir ürün anlamına geldiğini söyledi.Drog hazırlama belgesi (bitkisel drog; Tıbbi ve aromatik bitkilerin çoğunlukla kurutulmuş, bazen taze, bütün, parçalanmış veya kesilmiş bitkileri veya bitki parçaları) sahibi olan Baysoy, bu belge sahibi olanların bazı hastalıkların korunmasında bitkiler konusunda tavsiyede bulunabileceğini ama bunun tedavi amacıyla olamayacağını ifade etti. İskenderun´daki Lokman Hekim Baharatları sorumlusu Baysoy, 'Bitkiler ilaç değil, sadece takviye gıdadı' değerlendirmesini yaptı.

'Termik santraller bitkileri olumsuz etkiliyor'
Bir soru üzerine, yörede kurulan termik santrallerin, Amanos Dağı ve Hatay´daki endemik bitki çeşitliliği ile tıbbı ve aromatik bitki türlerini olumsuz etkilediğini, planlanan Hassa Tüneli´nin de bezer etkiyi yapacağını düşündüğünü kaydetti. Baysoy, şöyle konuştu: 'Doğayı, ekolojiyi tehdit eden unsurlar, bitkileri, hatta tarımı da olumsuz etkiler. Sanayileşmeyi hedef edinmiş şekilde hareket ediyorum ama tarımı planlamıyoruz. Türkiye´nin birçok yerinde bu tür sıkıntı var. Tarım alanlarını hızla betonlaştırıyoruz.'
Baysoy, katılımcıların isteği üzerine soğuk algınlığı veya grip hastalığına yakalanmamak için ıhlamur, nane-limon, ada çayı gibi ürünlerin tüketilmesini istedi; 40 yaşın üzerindeki erkeklere de günde bir avuç kabak çekirdeği tüketmeyi önerdi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00