'BM´de konuşulan 6 dilden biri'

Dünya Arapça Günü etkinliği

GÜNCEL 26.12.2018 11:29:48 0

Samandağ/SES

Dünya Arapça Günü kapsamında Samandağ´da etkinlik düzenlendi. Samandağ Belediyesi ve ÖVDER işbirliğiyle Samandağ Belediyesi Erdal İnönü Konferans Salonunda (Yeni Çarşı) düzenlenen; Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, HDP Hatay İl Eş Başkanları Sultan Başaran ve Kerem Nalbant, partinin ilçe eş başkanlarıı Sevgi Kurtdere ve Naim Özbek, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir´in de katıldığı gecede sunumu Nihat Çay yaptı, Şemsettin Sönmez Müzik Grubunun da şarkıları seslendirdiği etkinlikte, Gençlik Arapça Rap Grubu, Müzik grubu sahne aldı.
Etkinliğin açılışında konuşan ÖVDER Başkanı Arkadaş Karataş, “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO yürütme Kurulunda, 08 Ekim 2012 tarihli 190. oturumunda, Fas ve Suudi Arabistan´ın teklifi üzerine alınan kararla her yıl 18 Aralık gününün, Dünya Arapça Günü olarak kutlanması karara bağlanmıştır. UNESCO kararında ayrıca şu bilgilere de yer verilmiştir: 'Arapça, UNESCO üyesi 22 devletin dili ve teşkilatın resmi dillerinden biridir. Arapça, çoğunluğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika´da yaşayan 422 milyon kişi tarafından konuşulan bir dil olup Birleşmiş Milletlerin 6. resmi dilinden biridir.´ Arapça, Arap olmayan 24 müslüman ülkede de 1 milyara yakın bir nüfus tarafından kullanılan bir dildir. Ülkemizde ise Suriye savaşı olmadan önce 5-6 milyon civarında Arap kökenli ve Arapça konuşan bir halktan bahsedebiliriz. Türkler, Kürtlerden sonra en kalabalık topluluk Araplardır. Suriye´den gelen göç ile bu sayı 10 milyon civarındadır. Gelen Suriyelilere de anadillerinde değil de Türkçe okuma yazma öğretilmesi de başka bir tartışma konusu. Görünen o ki ülkemizde Arapça konuşan bu toplulukların araştırılması, dillerinin korunması, aktarılması konusunda hiç bir hükümetin programında olmamıştır, olmayacaktır. Okullara gönderilen müfredatta ise halen yabancı dil statüsünde tercih yapılabilir düzeyinde bırakılmıştır' dedi. Karataş, son zamanlarda bazı kuruma ve işletmelerde Arapça okuma-yazma bilen istenmesiyle ilginun yavaş yavaş yükselmeye başladığını da ifade etti.
Samandağ Belediye Başkanı Nehir de Dünya Arapça Günü kutlamasını geleneksel hale getirdiklerini ifade etti. Nehir, şunları söyledi: 'Anadilimizden utanmamalı, ana dilimizi konuşmaktan onur duymalıyız. Geçen sene kurulan Samandağ Hizmet Vakfı´nın Arapça dil okulunda ücretsiz sertifikalı eğitimler düzenlenmekte. Kurslar dört ayda bir yenilenmektedir. İlk başladığımızda 120 öğrencimiz vardı, şu anda 80-90 öğrencimiz var. Bu güzel bir fırsat. Özellikle en iyi şekilde, profesyonelce öğrenmek isteyenler için büyük bir fırsat. bu çalışma bedelsiz ve istikrarlı bir şekilde devam edecek.'
Adana Milletvekili Oruç ise 'Arapça çok eski bir dil, 24 devlette Arapça dili resmi olarak mevcuttur. Birleşmiş Milletlerde altı resmi dil var bunlardan biri de Arapçadır. Arapça dünyada çok konuşulan bir dil. Biz burada iki dili konuşuyoruz. Elbette iki dili ve daha fazlasını öğrenmek iyidir ama en iyi bilmemiz gereken ana dilimiz olmalıdır. Evimizde ana dilimizi konuşalım. Tabi Türkçeyi de öğreneceğiz' diye konuştu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00