'Bölge hayvan mezarlığına dönüşecek'

Belediye Başkanı Fatih Tosyalı başkanlığında toplanan İskenderun Belediye Meclisi´nde İskenderun Limanı üzerinden tahliye edilen büyükbaş hayvan sevkiyatı tepkisi gündeminde konuşuldu.

GÜNCEL 7.10.2020 10:40:11 0

İskenderun/SES

 CHP Meclis Grup Başkanvekili Ali Mutlu, İskenderun ve Erzin´in canlı hayvan mezarlığına dönüştürülmek istendiğini söyledi. Angus kokusu ise kentte ağır bir şekilde hissedilmeye devam ediliyor.
Hafta sonu İskenderun´a ulaşan Nada Angus gemisi, angus sevkiyatının kentte yarattığı rahatsızlığı dile getiren Mutlu, bölgenin hayvan çöplüğüne dönüşmesini istemediklerini, Başkan Fatih Tosyalı´nın bu konudaki girişimlerine destek vereceklerini belirtti. Mutlu, İskenderun´da tahliye edilmek üzere yola çıkan NADA gemisi ve canlı hayvan sevkiyatıyla Cumhuriyet Gazetesi´nde yeralan yazıyı paylaşarak, “Bu kadar sahipsiz bir memleket olmamalı. 2018´den beri gelen anguslardan bu kentin çektiğini hepimiz biliyoruz ve yaşıyoruz. İçler acısı, sahipsiz bir memleket. Daha önce başka limanlar kabul etmeyince İskenderun´a yönlendirildi. Bu yetmezmiş gibi güzide kentimiz Erzin´in de başı belada. Hayvancılık İhtisas Serbest Bölgesi 25 bin nektarlık alana kurulacak. İskenderun limanı, o beklediğimiz katma değeri İskenderun´a yapmayacak. Çünkü buraya gelecek anguslarla bölge hayvan çöplüğüne dönecek, İskenderun limanı artık bu canlı hayvanları indirip bindirecek” diye konuştu.

Nada yeniden İskenderun´da
14 Eylül´de Brezilya´nın Rio Grande limanından çıkış yapan canlı hayvan gemisi İskenderun LimakPort´a ulaştı. Büyükbaş hayvan yüküyle yanaşan Nada gemisine tepki gösteren İskenderunlular, yetkilileri göreve davet etti. İskenderun Limak-Port Limanından yapılan Canlı Hayvan sevkiyatlarına ilişkin olarak, İskenderun halkının talepleri ve sağlık açısından değerlendirmeleri içeren, sivil toplum örgütleri, meslek odalar, siyasi partiler ve halkın katılımı ile yapılacağı açıklanan basın açıklaması ise İl Hıfzıssıhha Kurulu´nun ‘sivil toplum örgütlerinin etkinliklerini 01 Aralık tarihine kadar erteleyen kararı nedeniyle gerçekleştirilemedi.

DSP: Demek ki net tavır koyamadılar
DSP Hatay İl Başkanı Ali Kaya, “İnsan sağlığından daha önemli hiçbir şey yoktur” dedi. Kaya, Angus ve Sahipsiz İskenderun başlıklı yazılı açıklamasında, sevkiyatın devam etmesini ‘manidar´ olarak yorumladı. Kaya, şunları kaydetti: “Bugün İskenderun Limak Port´a yine yeni bir angus gemisi yanaştı. Yetkililerin her daim maske takın uyarılarına En üst seviyeden uymaya çalışan insanımız haliyle angusların yayabileceği mikroptan endişe duymaktadır. Aşağı yukarı iki yılı aşkındır angusların İskenderun Limak Porta inmesine engel olamayan yetkililerin bari Corona virüs tehlikesi bertaraf edilinceye kadar bu duruma engel olmaları gerekmez mi? Bunca tepki, basın açıklamaları, Kent konseyi ve toplumun örgütlü kesimlerinin bir araya gelerek canlı hayvan sevkiyatının yaşadığımız bölgeden dışarı çıkarılması için siyasilerle yaptıkları görüşmelere rağmen sevkiyatın sürmesi manidardır. İlimizin başta İktidar ve diğer parti milletvekilleriyle aynı zamanda Belediye Başkanı Fatih Tosyalı´nın bu duruma net bir tavır koymadıkları anlaşılıyor. Mersin İlinin kendi limanını anguslara kapatması neticesinde İskenderun Limak Port limanı anguslara açmıştır. Bu da gösteriyorki bölgemiz siyasetçilerinin siyasi arenada hiç bir ağırlığının olmadığıdır. Unutmayın ki İnsan sağlığından daha önemli hiç birşey yoktur.”
Üst geçide “İskenderun´da angus gemilerini istemiyoruz. Angusunu da al git” yazılı pankartı üst geçide asan CHP İskenderun İlçe Gençlik kolları adına Başkan Mert Üs, sorumluları göreve davet etti. Üs, yaptığı açıklamada, “İskenderun Körfezi son yıllarda angus gemilerinin merkezi haline gelmiştir. Şehrimizi de denizimizi de kirleten bu gemilerin yaydığı kötü kokulardan tüm sakinler rahatsız. Peki, Tosyalı verdiği sözleri unuttu mu? Gençlik edilen lafları, verilen sözleri unutmaz. Nereye baksan rezalet, nereye baksan mikrop. Biz bu olayı kınıyor, sorumluları göreve davet ediyoruz” dedi. İskenderun Çevre Koruma Derneği de hayvancılığı olumsuz etkileyen ve İskenderun´da kötü koku ve çevre sorununa neden olan canlı hayvan ithalatına son verilmesi çağrısı yaptı. Dernek adına yaptığı yazılı açıklamada Nermin Kara, “10 Eylül´de Brezilya´nın Rio Grande Limanında 201 metre uzunluğunda 32 metre genişliğindeki NADA isimli gemiye 26 bin angus yüklenmiş. Üç haftadan fazla sürecek yolculuktan sonra 4 Ekim´de, tam da hayvanları koruma gününde geminin İskenderu´a varması planlanmış. Bu gemi 2018´de 25 bin angusla Mersin Limanı´na gelmişti. O dönem basındaki haberlere göre 25 bin baş hayvan gemide üst üste sıkışık vaziyette, bir aya yakın yolculukta çok kötü koşullarda beslenerek, adeta bir dışkı denizinin içinde geldikleri ve yolda ölenlerin denize atıldığı belirtiliyordu. Bizler işin ekonomisinde değiliz. Ancak İskenderunluyu yeniden kötü koku ve çevre kirliliği beklediğinin de altını çizmek istiyoruz” ifadesini belirtti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04