'Bölge, kirli teknoloji merkezine getirilmek isteniyor'

Aralarında İskenderun, Erzin, Antakya ve samandağ çevre koruma derneklerinin de bulunduğu Doğu Akdeniz Çevre dernekleri Platformu (DAÇE), Doğu Akdeniz Bölgesinin, planlanan kirli teknolojilerin merkezi haline getirilmek istendiğini belirtti.

GÜNCEL 22.03.2019 11:37:20 0

Akın Bodur/İskenderun

 Mersin´de yapılan bölge toplantısının sonuç bildirgesini açıklayan DAÇE ortak sekreteri Sabahat Aslan, 31 Mart yerel seçömleri öncesinde siyasi parti ve adaylara seslendiklerini ifade etti. Aslan, 'Bölgemizde planlanan kirli ve eski teknolojiler olan termik santraller, Akkuyu Nükleer Santrali, çimento fabrikaları ve yeni yapımı gündeme gelen Tarsus ve Hatay Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali, gemi söküm ve yapım tersaneleri ile gelişmiş ülkelerin sanayi çöplüğü haline dönüştürülecektir' dedi.
Suların HES projeleriyle ticarileştirildiğini, dağların taş ve maden ocakları ile tahrip edildiğini, hibrit tohumlarla gıda politikasının tamamen dışa bağımlı hale getirildiğini, meraların yok edilmesiyle tarım ve hayvancılığın bitme noktasına getirildiğini anlatan DAÇE ortak sekreteri Aslan, şu açıklamayı yaptı: 'Turizm adına ormanlarla kaplı kıyılarımız betonlaştırılmış, denizlerimiz balık çiftlikleri ile kirletilmek istenmektedir. Bölgedeki sulak alanlarda doğal yaşam zarar görmektedir. Sanayi, ulaşım ve ısınma kirliliği yüzünden bölgemizde hava kirliliği dünya standartlarının çok üstündedir. Bu uygulamalarla yaşam hakkımızı koruyan Anayasanın 56. maddesi ihlal edilmektedir. Bu ihlalin karşısında hukuk kurallarının işletilmemesi var olan sorunları çözümlenemez hale getirmekte ve büyümesine neden olmaktadır. Dünyayı çok büyük felaketlere götüren küresel ısınma ve iklim değişikliği, ülkemiz ve kentimiz için de çok büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bugün dünya, büyük felaketlerin yaşanacağı küresel ısınma ve iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıyadır. Bilim insanları, yeryüzünün ısı artışı miktarını 1.5 C sabit tutmak için 12 yılımızın kaldığını ve bu ısınmanın sonucunda aşırı yağışların ve buzulların erimesinden dolayı oluşacak seller, kuraklık, türlerin yok oluşu, gıda kriziyle ortaya çıkacak olan açlık, iklim göçlerini yaratacak ve yaşamsal krizler yaşanacağını açıklamışlardır. Doğu Akdeniz Bölgesi küresel ısınma ve iklim değişikliğinden çok etkilenecek ve kuraklık sorunu yaşayacaktır. Bölgemiz de küresel isınma ve iklim değişikliğinin etkileri yaşanmaya başlanmış olup, gelecekte kuraklık, gıda krizi, iklim göçleri ve insan sağlığının olumsuz etkileneceği sorunlarının yaşanacağı açıktır.'
Yerel yönetimlerin, küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı önlemler için master planı hazırlamasını istediklerini belirten Aslan, çevre düzeni planları bilimsel temellere göre yeniden hazırlamasını, planda mevcut orman, yeşil alan tarım alanları ve meraların korumasını ve bu alanları arttırmasını; çöpler düzenli olarak bertaraf edilmeli bunun için Düzenli Depolama Alanları ve Kompost Gübre Tesisinin kurmasını; tarımla uğraşan mahallelerde kompost gübre yapımı uygulamasının başlatmasını; anız ve ot yakmanın yasaklamasını; endüstriyel tesislerinde katı sıvı ve gaz atıkların depolanması ve bertaraf edilmesine yönelik ciddi bilimsel projeler geliştirmesini; biyoçeşitliliğin korunması için acil önlemler aldırmasını; tarım alanları üzerine kentleşme ve karayolu yatırımlarına izin verilmemesini; şehir suyu şebekelerinden halka güvenli ve sağlıklı suyun içilmesini sağlamasını; insan sağlığını olumsuz etkileyen pet şişelerden suyun içilmesini engellemesini; içme ve musluk (şebeke) suyunda ağır metal ve zirai ilaç vb. kalıntısı analizlerinin şeffaflaştırılması ve kamusal araçlarla her ay en az bir kez yayınlamasını; şehirlerde hava kirliliği haritası oluşturmasını; sanayi kuruluşlarının yerleşim yerlerinden uzak kurulmasının sağlanmasını; irletici teknolojilerin kurulmasına izin verilmemesini; mevcut sanayi kuruluşlarının emisyonlarını uluslararası kriterlere göre denetlenmesini; maden ve taş ocakları bilimsel ve planlı olarak doğa koruma alanlarından ve yerleşim merkezlerinden uzak işletilmesinin sağlamasını; yeni planlanan maden ocaklarının da bu kriterin gözetilmesini sağlamasını; devlet eliyle yapılan kömür yardımlarının havayı kirletmesinin önüne geçilmesi için politikalar geliştirmesini istediklerini de ifade etti.

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19