'Bölgedeki tesisler teker teker kapanıyor'

Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ülkenin ekonomik durumundan İskenderun yöresindeki fabrikaların da olumsuz etkilendiğini belirtti.

EKONOMI 22.01.2019 10:45:05 0

İskenderun/SES

TBMM Genel Kurulu´nda yaptığı konuşmada hükümete seslenen milletvekili Şahin, ülkenini çinde bulunduğu ekonomik durumun, İskenderun Körfezi´ndeki demir-çelik fabrikaları ve sanayi tesislerinde de durgunluk yarattığını, sanayi sektörünün olumsuz etkilendiğini ifade etti.
Hammaddesini kendisi üretemeyen tesisler ve fabrikaların tek tek kapandığını, son iki ayda yaklaşık 1.500 kişinin işsiz kaldığını anlatan Şahin, şunları söyledi: 'Bölgede bulunan tesisler teker teker kapanmaktadır. Kapanmayanlar da bankaların kredi faizleri altında ezilmektedir. Yandaşlara kamu bankası kredileri serbestken, yandaş olmayanlara ‘sana kredi yok´ deniyor ve iflasa sürükleniyor. Bu sanayiciye kredi vermek için, kredi tutarının en az 5 katı ipotek isteniyor. Geçmiş yıllarda yüzlerce kişinin çalıştığı fabrikalar çürümeye terk ediliyor. Yandaş olmayan tesisler baskı ile sindiriliyor, çeşitli suçlamalarla çalışamaz hale getiriliyor. Bu uygulamalar keyfiyetten çıkartılıp bir standarta oturtulmalı. Hatay´ın sanayicisi bu ülkeye hizmet etmek istiyor; fabrikaları kapanmasın, işçileri bu kış mevsiminde sokakta kalmasın, mağduriyetler yaşanmasın istiyorlar. Maliye´nin baskı unsuru olarak, kanunsuzca uyguladığı ihtiyati haciz ve tahakkuk uygulamalarından çekinen sanayici, sorunlarını ilgili mercilere aktarmaktan korkuyor. Üretim yapan tesislerin açılması için acil destek gerektili. İstihdamın olmadığı yerde kargaşa çıkar, anarşi çıkar, sosyal olaylar patlar. İşsizlik ve yoksullukla mücadele öncelikli olması gerekir. Hatay´ın 5. Teşvik Bölgesi´ne alınmalı, sınır kapıları tekrar açılmalı, sanayiciye düşük faiz ve uzun vadeli kredi imkanı ve SGK ile vergi indirimi kolaylıkları sağlanmalıdır.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23