´Bölgesel savaş tehlikesi var´

Eğitim-İş Sendikası Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Sinan Cibaroğulları, Mısır, Libya, Suriye ve Irak´ta yaşananları, BOP´u göz önünde tutmadan değerlendirmenin mümkün olmadığını söyledi.

2.06.2017 10:59:50 0
´Bölgesel savaş tehlikesi var´

Akın Bodur/İskenderun

´Enerji bölgelerinde yaşayanlar ateş çemberinde´
Sendikasının yaptığı genel kurulda konuşan Cibaroğulları, şunları söyledi: 'İçinde yaşadığımız süreçte küreselleşme adı altında emperyalizmin öncülüğünü yapan devletler, içine düştükleri ekonomik cendereden kurtulabilmek için savaş çığlıkları atmaktadır. Özellikle enerji bölgelerinde yaşayan milyonlarca insan kan emici sömürücülerin ateş çemberindedir. Küresel güçlerin yarattığı uluslararası terör örgütleriyle, sınırlarını değiştirmeyi düşündükleri ülkelerde bir yandan siyasi ve ekonomik istikrarsızlık yaratırken, diğer yandan da huzurunu bozdukları toplumları etnik, dinsel ya da mezhepsel temelde bölerek, aynı kaderi paylaşan insanları birbirine boğazlatmaktadır. Balkanlarda, Afrika´da, Kafkaslarda başlatılan genelde ABD-AB emperyalist politikalarının ürünü olan renkli devrimler bu coğrafyalara, ulusların umudu olan barış ve demokrasi yerine bölgesel çatışmaları, ayrılıkları kan ve gözyaşını getirmiştir. Mısır, Libya, Suriye ve Irak´ta yaşananları ise BOP´u göz önünde tutmadan değerlendirmek mümkün değildir.'
Komşularla “sıfır sorun” denilerek başlatılan dış politikanın, ülkemizi bütün komşularımızla kavgalı duruma getirdiğini, bu yanlış dış politikayla “sıfır sorun, sırf soruna” dönüştüğünü ifade eden Eğitim-İş Sendikası Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Cibaroğulları, konuşmasına şöyle devam etti: 'Önümüzdeki günlerde de bölgemizde bölgesel savaş tehlikesi vardır. Bu bölgesel savaşın Hatay merkezli olacağı çeşitli basın yayın organlarında yer almakta bu da tedirginliğimizi artırmaktadır. Yurtta barış, dünyada barış şiarıyla bu gibi yıkımlara, cinayetlere engel olmak için Türkiye´deki demokrasi güçlerine ve Eğitim-İş´e önemli görev ve sorumluluklar düştüğü unutulmamalıdır.'

İş kazalarının yüzde 90´ı taşeron şirketlerde
Taşeronlaşmanın, ülkede AKP iktidarıyla hızla yaygınlaştığını da belirten Sinan Cibaroğulları, 'Türkiye´de 10 yılda taşeron çalışan sayısı 387 binden 2 milyon civarına dayanmıştır. Bugün 275 kamu kurumu ile 33 bin 788 şirket taşeron işçi çalıştırmaktadır. Taşeron olarak çalışan işçiler genel itibari ile iş güvencesinden yoksun, sendikasız, toplu sözleşmesiz çalıştırılmaktadır. Kadrolu çalışanlarla aynı işi yapmalarına rağmen çoğu yerde aldıkları maaşlar kadrolu çalışanların yarısı kadar bile değildir. Türkiye´de yaşanan iş kazalarının da (cinayetlerinin) yüzde 90´ı taşeron çalıştıran işyerlerinde meydana gelmektedir. Bir yanda kıdem tazminatının kademeli olarak kaldırılması, özel istihdam büroları sayesinde kurulmak istenen modern kölelik, diğer yandan grev yasaklarında ısrar eden, emek sınıfının örgütlenmesinin önüne konulan barajlar, yasakçı sendikalar yasası, emekçiler için yıkıcı sonuçlar doğurmuştur' dedi.

H. Kuş, yönetimde görev almadı
Eğitim-İş Sendikasının İskenderun´da temsilcilik başkanlığını ve şube başkanlığı gövrevini 7 yıl süreyle yürüten Hasan Kuş da, yeni dönemde yönetimde görev almadı ve kongrede yaptığı konuşmayla yeni yönetime başarı diledi. Yönetime katkı sunmaya, birlikte çalışmaya devam edeceğini belirten Kuş, sendikanın genel merkez delegeliğine getirildi. Kuş, Arsuz halk Eğitim merkezi Müdür Yardımcılığıne da yapıyor.


Anahtar Kelimeler: Bölgesel savaş tehlikesi

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22