'Bor, bitkiler için de gerekli'

İSTE öğretim üyesi Dr. İrem Uluışık, bor madeninin kullanım alanının çok yaygın olduğunu, bu konuda araştırma ve yapılan yatırımların da arttığını belirtti.

GÜNCEL 12.12.2018 11:44:28 0

Nesrin Geyik/İskenderun

İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi´nin (İSTE-TTO) düzenlediği 'Teknoloji Sohbetleri'nde 'Borun biyolojik etki mekanizması' konulu konferans veren İSTE Biyomedikal Mühendisliği öğretim üyesi Dr. İrem Uluışık, dünyaki bor madeninin rezervi hakkında da bilgi verdi. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü´nün (BOREN) verilerine göre dünya bor rezervinin yüzde 72´sinin ülkemizde bulunduğunu anlatan Dr. Uluışık, 'BOREN çalışmaları kapsamında, araştırma ve yatırımların hız kazanması ülkemiz adına sevindirici bir durum' değerlendirmesini yaptı. Eti Maden ile dünyanın bor teknolojileri alanında en büyük firmalarından biri olan Çinli Dalian Jinma arasında işbirliği protokolü imzalandığını anımsatan Dr. Uluışık, bu tür atılımların artması gerektiğini söyledi. Bor madeninin özellikle katma değeri yüksek olan otomotiv ve savunma sanayi gibi alanlarda daha fazla kullanılması gerektiğini belirten İSTE öğretim üyesi Dr. İrem Uluışık, şunları söyledi: 'Bu konda ülkemizde yapılan atılımlar umut verici. Bu konuda yapılan önemli çalışmalar arasında; TÜBİTAK tarafından dünyanın elektrik ve bor teknolojisiyle çalışan ilk hibrit aracın tanıtılması ve Türkiye´nin ilk yerli hayalet uçağının gövdesinin borla kaplanması da yer alıyor. Borla kaplanan uçak gövdesi, radar tarafından görünmeme özelliği yanında ısıya karşı daha dirençli hale getirilebiliyor.'
Bor madeninin türevleri ve kullanım alanları hakkında bilgi verip, borun zırh yapımı, kaymaz lastik, itfaiyecilerin kullandığı kıyafet, yangın söndürme tozu, ilaç sanayi, cam ve seramik, tekstil, temizlik malzemeleri gibi birçok alanda kullanıldığına anımsatan Dr. İrem Uluışık, üniversite kampüsünde öğrenci ve öğretim üyelerinin katıldığı konferansında, 'Bitkiler için de yeterli düzeyde borun gerekli' dedi ve bor biyolojisi ile ilgili bilimsel çalışmalara hakkında da bilgi verdi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19