Borçlu çiftçinin elektriği kesildi

Hatay Milletvekili Tokdemir, 8 bin çiftçinin üretiminin olumsuz etkilendiği, bakanlığın önlem alması gerektiğini bildirdi.

EKONOMI 19.06.2020 12:35:00 0
Borçlu çiftçinin elektriği kesildi

Amik Ovasında tarım yapan 8 bin çiftçinin 90 milyon lirayı aşan borçları nedeniyle elektrikleri kesildi. CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, üreticinin ilk kez bu kadar sert bir uygulama ile karşı karşıya kaldığını belirterek, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez´den tarımsal üretimi de olumsuz etkileyen uygulamayla ilgili soruları yanıtlamasını istedi.

Koronavirüs salgınının tarım ve gıda alanlarının ülkeler için ne kadar kritik olduğunu, tedarik zincirinin güvenli biçimde sağlanması gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Milletvekili Tokdemir, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle Amik Ovasındaki elektrik kesilmesi uygulamasına Bakan Fatih Dönmez tarafından açıklık getirilmesini istedi. Enerji Bakanlığı´nın 2019 verilerine göre, Türkiye´de 66 bin çiftçinin faizli borcu bulunurken, 2 bin 666 çiftçi ise sulamada kullanılan elektrik burcundan dolayı icralık olduğunu hatırlatan Tokdemir, “Üreticinin biriken borcunun yeni olmadığı, yıllardır borç içinde üretim yaptığı ve ilk defa da bu kadar sert bir uygulama ile karşı karşıya kalmıştır. Amik ovasın ´da tarım yapan yaklaşık 8 bin çiftçimizin, toplamda 90 milyon TL´yi aşan borçları nedeniyle elektrikleri kesildi. Bölgedeki dağıtımdan sorumlu EnerjiSa ve Toroslar elektrik dağıtımını yapan firmalar Hatay ilinin çeşitli köylerinde ve bölgelerinde elektrikleri kesmesi, üretimi olumsuz etkilemiştir” dedi.

Milletvekili Tokdemir, Bakan Dönmez´e şu soruları yöneltti:
Bölgedeki dağıtımdan sorumlu EnerjiSa ve Toroslar Elektrik dağıtımı yapan firmaların Hatay ilimizdeki üretim yapan çiftçilerimizin kesilen elektriklerinin yeniden açılması hususunda bakanlık olarak bir çalışma söz konusu mudur?
Amik ovamızda tarım yapan yaklaşık 8 bin çiftçimizin biriken borçları ve bu borçlardan doğan faizlerin iptal edilmesi hususunda bakanlık olarak bir çalışmanız var mıdır?
Hatay ili genelinde borcu bulunan çiftçilerimizin borçlarının yeniden yapılandırılması hususunda bir çalışma düşünüyor musunuz?
Üretim yapan çiftçilerimizin elektrik fiyatlarında indirim getirmeyi bakanlık olarak bir çalışma söz konusu mudur?
Bölgede elektrik dağıtımı yapan firmaların keyfi uygulamalarına bakanlık olarak bir yaptırım uygulama düşünüyor musunuz?


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22