'Bu yanlıştan dönün!” çağrımızı yineliyoruz

CHP´li kadınlar, “Bugün sözleşmenin 8. yıl dönümünü kutlamamız gerekirken, yeniden uygulanması için hukuki ve siyasi mücadele veriyoruz” dedi.

GÜNCEL 31.07.2022 12:01:03 0

İstanbul Sözleşmesi´nin yürürlüğe girişinin 8. yıl dönümüne ilişkin bugün CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Hatay da dahil 81 il ve 973 ilçe kadın kolu başkanı ile eşzamanlı basın toplantısı düzenledi.

Tam adı Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi´nin yeniden uygulanması için hukuki ve siyasi mücadele verdiklerini ifade eden CHP´li kadınlar, ortak açıklamada “İstanbul Sözleşmesi´nin fesih kararını durdurma talebiyle açtığımız bu dava ile Türkiye Cumhuriyeti´nin bir hukuk devleti olduğunun ispatlanmasını istedik. Partimizin yanı sıra 200´ü aşkın sivil toplum kuruluşu iptal davası açtı” dedi.

Tüm duruşmalarda, Danıştay Savcılarının fesih işleminin iptaline karar verilmesini istediği, Danıştay 10. Dairesinin 19 Temmuz 2022´de İstanbul Sözleşmesi´nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının iptal istemini 2´ye karşı 3 oyla reddettiği hatırlatılan aynı açıklamada, şu değerlendirme yapıldı: “Danıştay, bu kararıyla ‘Padişahım çok yaşa!´ demiş oldu ve hukukun üstünlüğünden değil, üstünlerin hukukundan yana tavır aldı. Danıştay savcılarının gerekçeli kararda belirttikleri hukuki argümanlar yok sayıldı. AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi´nin 1. Hukuk Müşaviri iken Danıştay´a atanan Lütfiye Akbulut ise bu atamanın hakkını verdi ve fesihten yana oy kullandı. Saray´ın talimatıyla alınan kararda yer alan ifadelerin aksine, ‘Türk yasaları kadınları korumak için yeterli´ değildir. Karşı oy kullanan üyelerin de altını çizdiği gibi, ‘Anayasa´nın 7´inci maddesinde yasama yetkisinin Meclis´e ait olduğu ve devredilmesinin mümkün olmadığı´ hükümleri çok nettir. Sözün kısası bu karar Anayasa´ya aykırıdır.”

İktidara gelinmesinin ilk 24 saatinde İstanbul Sözleşmesi´nin yürürlüğe sokulacağı vurgusu da yapılan aynı açıklamada, “Tüm hükümlerini uygulayarak kadına ve çocuğa yönelik şiddet ile kadın cinayetlerinin nasıl durdurulacağını göstereceğiz. Eşitlikçi bakış açımızı hayata geçirerek, kız kardeşlerimizin canice katledilmesine, kadın katillerinin cezasızlıkla ödüllendirilmesine geçit vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi´nden de 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu´ndan da kazanılmış haklarımızdan da asla vazgeçmiyoruz. Bu haklar bizim can simidimizdir” ifadesi paylaşıldı.

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19