Bu tesisler depremzedeye açılmalı!

Arsuz sınırlarındaki atıl durumdaki Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisi ile Madenli Tekel Tesislerinin depremzedenin barınma ve sosyal ihtiyaçları için bakımının yapılarak tahsisi isteniyor.

HATAY 28.03.2023 09:12:00 0
Bu tesisler depremzedeye açılmalı!

Sadet Berkyürek

06 ve 20 Şubat depremleriyle yıkımın yaşandığı Hatay’da halen çadır ve konteynır ihtiyacı devam ederken atıl durumda, kaderine terkedilen Arsuz’daki 2 tesisin düzenlenerek depremzedeye tahsisi talep ediliyor.

Yağmur, su baskını, hijyen noktalarının eksik kaldığı çadır yerleşimlerine alternatif olabileceği ifade edilen her iki tesisin bakım ve onarımının yaptırılarak barınma ve sosyal ihtiyaçların giderilmesinde kullanılabileceğine; böylece önemli bir kamu kaynağının da değerlendirilmiş olacağı da dikkat çekiliyor.

Lojmanlı suit odalı Pirinçlik tesisi

Hatay’ın Arsuz ilçesi sınırlarında ‘içinden yol geçen’ ve uzun yıllardır ‘unutulan’  İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisi, 24 adet bakımsız durumda lojmanı, atıl durumda motel binaları, atıl durumda yeşil alanlar ile eğlence mekânları, 2 katlı idare binası ile diğer eklentileri düzenlenerek yerleşime açılabilecek durumda.

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından 1987 yılında ihale edilen tesis, 113 adet süit motel odası, 32 adet personel lojmanı, 500 kişi kapasiteli sosyal tesisler kapsamında restoran ve mutfağı, 500 kişi kapasiteli konferans salonu ve konferans salonu bünyesinde simultane tercüme kabinleri, çamaşırhane, ısıtma/soğutma sistemleri, 400kwh jeneratör, denize açılan 80 mt uzunluğunda kaya dolgu mendirek yapımı, paket tipi arıtma tesisi, Pirinçlik merkezinden tesislere içme suyu isale hattı, 48.000m2'lik alanın güvenlik altına alınması maksadıyla etrafının istinat duvarları ve tel örgü ile çevrilmesi ve giriş nizamiye binasından oluşmuştu. Karantina ve eğitim amacıyla kurulan tesisin büyük bölümü hiç kullanılmamış, 1990 yılların ortalarında MKÜ rektörlüğünün kullanım için yaptığı başvuruyu, bakanlık uygun görülmemiş ve üniversitenin kullanımına vermemişti.

Tesisin önemli bir bölümü halen kapı pencereleri yeniden takılarak, iç donanımı elden geçirilerek kullanılabilecek durumda.

Tekel tesisleri hem barınma hem sosyal çalışmaya…

Hatay’ın Arsuz ilçesindeki atıl durumda olmasına karşın barınmaya açılabilecek tesisler arasında gösterilen diğer bir nokta ise Tekel Tesisleri. Önce Hazine adına tescil edilerek Toplu Konut İdaresi Başkanlığına (TOKİ), ardından Antakya Belediyesine devredilen Arsuz Madenli’de 160 dönümlük alanda kurulan ve yıllardır kullanılmayan, kaderine terk edilen Tekel İşletmesi’nin depo, tank ve lojmanlarının bulunduğu tesislerin de depremzedenin barınma alanına dönüşebilir görüşü hakim.

Yıllardır kullanılmayan, kaderine terk edilen Tekel İşletmesi’ne ait depo, tank ve lojmanların bugün artık eskimiş ve âtıl halde durumda. Alan büyüklüğü yaklaşık 160 dönümlük planlama alanında hâlihazırda 1985 ada 1 parselde ikincil konutlar ve iki katlı sosyal tesis, 1986 ada 1 parselde 54 daireli kagir binalar, 1994 ada 1 parselde 6 adet prefabrik depo, bir adet prefabrik sosyal tesis, 12 adet tank yapısı bulunuyor.


Anahtar Kelimeler: tesisler depremzedeye açılmalı!

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19