Bugün, Dünya Çevre Günü

Bugün, 5 Haziran Çevre Günü. 5-10 Haziran da Çevre Haftası olarak kutlanacak.

5.06.2017 10:28:08 0
Bugün, Dünya Çevre Günü

Birleşmiş Milletler´e (BM) üye 133 ülkenin katılımı ile 1972 yılında Stockholm´de toplanan Çevre Konferansı´nda alınan kararla, 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak belirlendi. İskenderun´da 11 Haziran Cuma günü bisiklet sürme etkinliği düzenlenecek.

´Çevreyi kirletmek, geleceğimizi yok etmektir´
Hatay Valisi Erdal Ata, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, şunları belirtti: 'Tüm dünyada çevre bilincinin oluşturulabilmesi ve çevreye duyarlı bir nesil yetiştirilebilmesi için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği ‘Dünya Çevre Günü´, her birimizin geleceğini yakından ilgilendiren ortak bir sorumluluğu hatırlama ve hatırlatma günüdür. Bugün, dünya nüfusundaki artış, doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi, plansız kentleşme, üretim-tüketim dengesizliği gibi birçok faktör canlıların sağlıklı bir çevrede yaşama imkânını tehdit etmektedir. Gerekli önlemler alınmazsa, başta iklim değişikliği olmak üzere, çok ciddi küresel çevre sorunları insanlığın ortak geleceğini karartacak boyutlara doğru hızla ilerlemektedir. Bizler, dünyamızın bize bir miras değil, çocuklarımız adına sahip çıkmamız gereken bir emanet olduğunun bilinci ile çalışmalarımızı sürdürürken; çevresiyle barışık sanayileşmesini gerçekleştirmiş, daha yaşanabilir ve marka değeri taşıyan şehirler oluşturmanın gayreti içerisindeyiz. Çevreyi kirletmenin, kendi geleceğimizi yok etmek anlamına geldiğini hatırlatarak bütün hemşehrilerimizin Dünya Çevre Günü´nü kutlar, daha temiz, daha sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya temennisi ile esenlik dolu günler dilerim.'
Defne Belediye İbrahim Yaman da şu açıklamayı yaptı: 'Dünya nüfusunda ki hızlı artışla beraber süregelen çarpık kentleşme; toprak, hava ve su kirliliğinin canlılar üzerinde yarattığı biyolojik tehdit ve nice çevresel faktörler, yaşadığımız tabiatın korunmasında önemli sorun teşkil etmektedir. Tabiatı sevmek ne yazık ki yaşadığımız bu güzel dünyayı korumamıza yetmiyor. Çevrecilik sözle değil, bilinçle olmalıdır. Çevre sorunlarının çözümüne katkıda bulunmada daha küresel düşünüp, gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakmak için herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır. Tahrip edilmemiş, kirletilmemiş bir çevre tüm insanların hakkıdır.'

Çevre Haftasında ´farkındalık´ etkinlikleri
Hatay Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı çevre koşulları oluşturmak ve vatandaşların yaşam kalitesini arttırmak için çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, 5-10 Haziran günleri arasında kutlanan Çevre Haftası kapsamında çevre sağlığı ve temizliği hususunda farkındalık yaratma amacıyla etkinlikler düzenleyecek.

6 ilçedeki etkinliklerde neler yapılacak?
HBB´nin, ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle düzenleyeceği kapsamlı etkinliklerle çevrenin korunması ve güzelleştirilmesini teşvik edecek çalışmalar yaparak, çevre kirliliğinin boyutlarına dikkat çekilmesinin amaçlandığını belirttiği yazılı açıklamasında 4-11 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlik programı şöyle açıklandı:
4 Haziran Pazar: Saat: 09.00/Kırıkhan´da profesyonel dalgıçlarla birlikte Hatay Gölbaşı Gölünde sualtı ve kıyı temizliği etkinliği. (Hatay Tabiatı Koruma Derneği, Kırıkhan Kaymakamlığı ve Kırıkhan Belediyesi, İSTE Denizcilik Meslek Yüksek Okulu)
5 Haziran Pazartesi: Saat 09.00-11.30/Harbiye Çekmece Şehit Türkmen İlkokulu Öğrencileri ile Defne İlçesi Harbiye Mahallesi Atatürk Parkı alanında doğa yürüyüşü, çevre bilinçlendirme çalışması, resim çalışması ve hediyelerin dağıtılması. (Defne Belediyesi)
Atatürk Anıtında tören, Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığını ziyaret.
Saat:17.00 /Erzin Atık-Su Arıtma Tesisinin Açılışı
Saat 17.00-19.00/Antakya Saray Caddesinde Koyunoğlu İlkokulu Ekologic Kids jimlastik gurubu gösterisi (Samiye Şahut yönetiminde), Mehmet Fazıl Karasu gitar dinletisi, Mesreh El Emel tiyatro sokak tiyatrosu grubu gösterimi (çevre kirliliği konulu), Botanik Ladin Çiçek dağıtımı, Çevre temalı Resim Sergisi (Antakya Çevre Koruma Derneği)
6 Haziran Salı: Saat 09:00/Samandağ -Jan Suphi Belluni Lisesi´nde Çevre Koruma Ve Plastik Poşetlerle İlgili Eğitim. (Samandağ Çevre Koruma Derneği)
Saat 13.00/Samandağ Sıdıka Bedia Kara Ortaokulu´nda Çevre Koruma Ve Plastik Poşetlerle İlgili Eğitim. (Samandağ Çevre Koruma Derneği)
Saat 14.00-17.30/ Çevlik Balıkçı Barınağı Öğrencilere Çevre Bilinci Eğitimi (Konuşmacılar: Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği Başkanı ve HBB Park bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi personeli Dr. Samim Kayıkçı (İlimizin Biyolojik Çeşitl mü?) Çevlik Sahil Temizliği Etkinliği, Çevlik Balıkçı Barınağı Deniz Temizliği Tekneleri etkinliği (Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi)
Müzik Dinletisi (Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği)
Saat 17:00/ Antakya Saklı Ev´de Dr Ahmet Özdemir 'Tip 2 Diyabetik Metabolik Cerrahi Tedavisi ve Obezite. Çevre faktörlerinin etkileri' konulu sunum (Antakya Çevre Koruma Derneği etkinlikleri)
7 Haziran Çarşamba: Saat 09:00 /Samandağ Cumhuriyet İlkokulu´nda Çevre Koruma Ve Plastik Poşetlerle İlgili Eğitim. (Samandağ Çevre Koruma Derneği)
Saat 10.00/Arsuz deresine yakın Su altı temizliği, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafınca yapılacak deniz ekolojisi konulu sunum ve resim sergisi, Çevre duyarlılığını artırmak amacıyla ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç farklı yaş gurubunu içeren bisiklet hediyeli resim yarışması, Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi “Çevre Faaliyetlerimiz konulu” Sunumu (Arsuz Belediyesi )
Saat 10.30 /Harbiye´de 'Fidanımla Büyüyorum' projesi kapsamında Harbiye Atatürk İlkokulu çevre eğitimi (Antakya Çevre Koruma Derneği)
Saat 12.30/GGümüşgöze İlköğretim Okulu çevre eğitimi (Antakya Çevre Koruma Derneği)
8 Haziran Perşembe: Saat 13.00-17.00/ İskenderun HBB Hizmet Binası (Hat-Su) binasında Sanayinin Kirliliği ve Termik Santrallerin İnsan Sağlığına etkileri konulu toplantı (HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, İskenderun Çevre Koruma Derneği)
9 Haziran Cuma: Saat 10.00-12.00/ İskenderun Balıkçı Barınağı temizlik etkinliği (HBB Çevre Koruma ve Kont. Dairesi)
Saat 17.00/Antakya´da Gökçegöz Düzenli Depolama Sahası Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi Açılışı (HBB Çevre Koruma ve Kont. Dairesi)
11 Haziran Pazar: Saat 10.30/Antakya´da Hatay Bisikletliler Derneğinin Çevre Günü etkinliği kapsamında Büyükşehir Belediyesi Binası önünden başlayarak pedal çevirme etkinliği (Parkur: Atatürk Cad., Stadyum, Carfur, Orman İşletme İl Müdürlüğü, Paladium, Mehmet Yeloğlu Köprüsü). (Hatay Bisikletliler Derneği)
Saat: 18.00-20.00/İskenderun´da Bisiklet ve Farkındalık yaratma-Hareketli yaşam etkinliği Yer-Parkur: Anıt alanı-Şehit pamir cad-Pac-Fener Cad.-Karayolları-Sahil-Anıt alanı (İskenderun Çevre Koruma Derneği).
Hatay Büyüşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun da, ”Doğada oluşan her türlü kirliliğe dikkat çekmek ve bunları minimuma indirmek ya da ortadan kaldırmak hususunda belediyeler ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm vatandaşlara büyük görevler düşüyor. Çevre Haftası münasebetiyle, yerel dinamiklerle iş birliği içerisinde hazırladığımız etkinlik programımızla 7´den 70´e herkesi sağlıklı bir çevre ideali için bilinçlendirmek ve duyarlılığa davet etmek için anlamlı bir adım atacağız açıklamasını yaptı.


Anahtar Kelimeler: Bugün Dünya Çevre Günü

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00