Bugün, Tıp Bayramı

1827 yılında Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire isimli ilk modern tıp okulunun açılış günü olan 14 Mart Tıp Bayramı bugün kutlanacak.

GÜNCEL 14.03.2018 10:40:12 0
Bugün, Tıp Bayramı

 

Çeşitli kişi ve kurumların 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklama ve mesajlarında günün önemini vurguladı, her türlü hastalıktan korunmada ve hastalıkların tedavisinde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının vazgeçilmez yerine dikkat çekildi, sağlık çalışanlarının haklarının ‘teslim edilmesi´ istendi.
Vali Erdal Ata, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında son yıllarda kamu ve özel sektör sağlık kurumlarında önemli değişim ve gelişmelerin yaşandığını, vatandaşların daha kaliteli sağlık hizmetlerine kavuşturulması için çalışmaların hassasiyetle sürdürüldüğünü belirtti. Vali Ata, mesajında şunları belirtti: “Güçlü bir geleceğe ancak sağlıklı bir toplumla ulaşılabilir anlayışıyla Devletimizin yaptığı sağlık yatırımları, vatandaşlarımıza daha kaliteli, ulaşılabilir sağlık hizmetleri sunma konusundaki kararlılığımızı da ortaya koymaktadır. Günümüzde her alanda büyük bir ivme kazanarak gelişen ülkemiz, sağlık alanında da yetiştirdiği birçok değer ile dünyanın önde gelen ülkelerine örnek teşkil eden bir konumdadır. Dolayısıyla bugün, bilim insanlarımız yurdumuzda ve dünyanın çeşitli ülkelerinde tıp alanında ortaya koydukları önemli çalışmalar ve başarılarla hepimizi gururlandırmaktadır.”

Ertem: Sağlık hizmeti artık her alanda ücretli
CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, bugün sağlık hizmetinin, adım adım üniversite ve devlet hastanelerinde taşeron ve şimdi de toptan şehir hastaneleri eliyle özelleştirilerek, noeliberal politikalarla her alanda ücretli hale dönüştürüldüğünü belirtti. Genel sağlık sigortasının zorunlu kılındığını, vatandaşlardan muayene katılım payı, ilaç katılım payı, tetkik fark ücreti, reçete ücreti gibi pek çok isim altında fark ücretleri alındığını vurgulayan Milletvekili Ertem, uygulamaları AKP´nin sağlık depremi´ olarak tanımladı. ertem, şunları ifade etti: “AKP´nin sağlık depreminden sadece vatandaşlar değil sağlık çalışanları da paylarını almaktadır. Sağlık emekçilerimiz bir taraftan ağır baskı, performans kriterleri, ucuz işgücü yaklaşımının altında mesleklerini yerine getirmeye çalışıyor, haksız uygulamalara, baskı ve zulme karşı mücadele ediyorlar. Hekimliğin ve sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırıldığı günümüzde gün geçmiyor ki yurdun bir yerinden onlara yönelik şiddet haberi gelmesin. Sağlığımızı emanet ettiğimiz sağlık personelleri kendileri sağlıklı bir ortamda ve nitelikte çalışamamaktadır.”

Şahin: 14 Mart milat olsun
Türk Sağlık-Sen Hatay Şube Başkanı Hayrettin Şahin, 14 Mart dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada çalışan haklarına işaret etti. “14 Mart çalışanların haklarının teslim edildiği gün olmalıdır” diyen Şahin, kadro sorununu hatırlattı. Şahin, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sağlık çalışanlarının bayram tadında 14 Martlara hasret kaldığını herkes çok iyi bilmektedir. Yıpranma payının hayata geçmemesi, sağlıkta şiddetin cinayetlere dönüşerek devam etmesi, aşırı iş yükü, mobbing ve başta döner sermayeler olmak üzere ücretlerde yaşanan düşüşler nedeniyle Sağlık çalışanları, bayramı çoktan unutmuşlardır. Taşerona kadro meselesinde bile 500 Bin kişiye kadro verilirken yıllardır devletin emrinde görev yapan ve 9 bin kişiyi aşan kamu dışı aile sağlığı çalışanları, tıbbi sekreterler ve vekil ebe hemşirelerimiz kapsam dışında bırakılmışlardır. Kısacası çalışma hayatımızı da durum vahimdir. Çalışanın huzuru yoktur. Bunun önüne geçilmesi için gerekli olan temel şart, çalışanların memnuniyetlerinin arttırılmasıdır. artık biz çözüm istiyoruz. Sözlerin yerini düzenlemeler, yasal değişiklikler alsın diyoruz. Bunun için de bu seneki 14 Mart´ın Milat olmasını talep ediyoruz. Umarız ki bu sene 14 Mart´ta müjdeler yerine icraatlar konuşulur. Çalışanın ekonomik ve özlük haklarının iyileştiren düzenlemeler hayat bulur. Bunun aksi her ne yapılırsa çalışanları yine ümitsizliğe ve hüsrana sevk edeceğinden herkes emin olmalıdır.”

Soytürk´ten kutlama mesajı
İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk de kutlama mesajında, “14 Mart gününü, bilim ve teknolojinin baş döndürücü hızla ilerlediği tıp alanında her gün kaydedilen yeni gelişmelerin ışığında idrak etmekteyiz” dedi. Soytürk, şunları kaydetti: “İnsan sağlığının korunması, mevcut sağlık sorunlarının giderilmesi, tüm insanlığın ve toplumun en önemli hedefidir. Bu nedenle hekimlik mesleği, önemini hiçbir zaman kaybetmemiş ve kutsal bir meslek olarak kabul görmüştür. Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği´ne bağlı hastanelerin yanı sıra özel sektörün işlettiği hastanelerin ve sağlık merkezlerinin İskenderun´un şifa dağıtan merkez haline gelmesinde önemli bir payı bulunmaktadır. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, bilgi birikim ve tecrübelerine fiziki gelişmişlik ve modernliği de ekleyen sağlık sektörümüz İskenderun´un yükselen değeri olmaya devam edecektir.”

Bilgili: En büyük görev hekimlerin
AKP İskenderun İlçe Başkanı B. Bestami Bilgili de açıklamasında, şunları dile getirdi: “Herkesin kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanmasının nitelikli bir toplumun en önemli şartı kabul edildiği günümüzde, vatandaşlarımıza kolay, erişilebilir ve etkili sağlık hizmeti sunabilmek için en büyük görev başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına düşmektedir. Gece gündüz demeden her yerde ve her koşulda görevlerini karşılıksız hizmet düşüncesiyle fedakârca yapan, insanı yaşatmayı ve insanlığa daha sağlıklı bir yaşam sunmayı amaç edinen hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız, insanların kaliteli ve mutlu yaşam sürmelerini sağlayarak, toplumsal refahın artmasına önemli katkı sunarlar.”

Yaman: Şartlar iyileştirilmeli
Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, 14 Mart Tıp Bayramı kutlama mesajında şunları ifade etti: “Sağlık alanında; nitelikli, donanımlı, iyi eğitim almış sağlık çalışanlarına ihtiyacımız olduğu bir dönemdeyiz. Bilimsel gelişmelere gün geçmeden bir yenisinin eklendiği şu zamanda, sürekli yenilenen ve gelişen bir toplum olmak durumundayız. Bu kapsamda, mesleklerini icra eden sağlık çalışanlarının performansa dayalı sistem, şiddet, zorunlu hizmet, güvencesiz yaşam gibi kıstaslarla görevlerini sürdürmek zorunda olmaları üzüntü verici. İnsan yaşamını en büyük sorumluluk edinmiş sağlık emekçilerinin görevlerini, daha olumlu ve iyileştirilmiş şartlarda yürütmelerinin sağlanması adına adımlar atılmalıdır.”


Anahtar Kelimeler: Bugün tıp Bayramı

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00