Burnaz´a polipropilen tesisi

Erzin´nde yapımı süren plastik fabrikasının, hem Akdeniz´in en uç noktası olarak bilinen Burnaz Sahili´ni hem de ünlü Issos antik kentini tehdit edeceği belirtiliyor.

GÜNCEL 23.08.2022 15:27:40 0
Burnaz´a polipropilen tesisi

İskenderun/SES

 Endemik bitki örtüsü, tarım ve narenciye alanlarının yanı sıra tarihi dokusuyla bilinen Erzin ve çevresinin bölgede kurulu sanayi tesisleri nedeniyle çevre tehdidi ile karşı karşıya bulunuyor. Kimyasal atık salınımı yapan bir çok tesisin yer aldığı Erzin´de, çevresel riski daha da arttıracak yeni bir sanayi tesisi kuruluyor. Burnaz sahilinin yanına, BYPORT Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri Anonim adlı şirket tarafından plastik ham madde üretimi için polipropilen tesisinin inşa süreci sürüyor. İnternette yayın yapan +Gerçek gazetesinin haberine göre, yöre halkının ve yerel yönetimin çıktığı tesisin hem çevreyi hem de doğayı tehdit ettiğine yer verilerek, 'Çünkü tesis, Kilikya´daki en büyük antik kent olan ve Büyük İskender´in Pers Kralı Darius´la yaptığı ünlü savaşa da ev sahipliği yapmış İssos Antik Kenti´nin hemen yanı başında inşa ediyor' ifadesine yer verildi. Habere göre, bölge sakinleri, Hem Issos Antik Kenti´ni Burnaz Sahili´ni tehdit eden tesisin, bölgede bulunan ve Türkiye´nin önde gelen narenciye alanlarını da etkileyeceğini söylüyor. Tesisin yapımına karşı çıkan Erzin Gönüllüler Derneği Başkanı Hüseyin Ertaç, kurulan ve kurulacak olan tesislerle Erzin´in kimyasal sanayi alanına dönüştürülmek istendiğini belirtti. Ertaç, “Bölgede zaten çok fazla kirli sanayi var. Biz bölgemizde kirli sanayi istemiyoruz. Yeni kurulacak bu tesis yaklaşık 3 kilometre çapında alanı etkileyecek. Sadece Erzin değil, Osmaniye, Dörtyol da etkilenecek. Tesisin üreteceği atıklar rüzgarın etkisiyle büyük bir alana ulaşacak. Tesisin faaliyete geçmesi durumunda gerek üretim gerekse atık süreçleriyle tarım arazileri, su kaynakları, insan sağlığı ve doğal ve tarihi yaşam büyük tehlike ile karşı karşıya kalacak. Propilen tesisi olarak bilinen bu fabrika buradaki endemik bitki örtüsünü ve eşsiz İssoz Antik Kenti´ni de tehlikeye atacak' değerlendirmesini yaptı. Halkın tesisi istemeyip, defalarca tepki gösterdiklerini ifade eden Ertaç, fabrika inşaatına karşı dava açtıklarını anlattı ve yürütmeyi durdurma talepleri ile ilgili davanın sonuçlanmasını beklemeden inşaatın başlamasına tepki gösterdi.
En yaygın kullanılan plastik türlerinden biri olan polipropilen (pp) sert ve dayanıklı olması sebebiyle başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok sektörde kullanılıyor. Polipropilenlerin mikroplastik kirliliğe de neden olduğu anlatılan haberde, tesisin yapılacağı yerin bitiminde sekiz kilometre uzunluğundaki Burnaz Plajının çevre iller dahil olmak üzere her yaz döneminde binlerce insanın uğradığı bir yer olduğu, esnafın da en çok etkilenenler arasında bulunacağı kaydedildi.


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62