Bütçe tasarısı ´uyarısı´

İskenderun Belediye Meclisi

GÜNCEL 9.10.2019 13:14:40 0
Bütçe tasarısı ´uyarısı´

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun Belediye Meclisi, önceki gün yaptığı toplantısında tek gündem maddesi olan 2020 yılı bütçe tasarısı konusunu karara bağlayamayınca, 14 Ekim Pazartesi günü olağanüstü toplanma kararı alırken, meclis gündemine ilişkin uyarıda bulunuldu. İskenderun Belediye Meclisi eski üyelerinden Ercüment Kimyon, meclisin, bütçeden önce performans programını onaylamaması halinde belediye meclisinin fesih edileceğini öne sürdü. Kimyon, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, 'Uyarıyoruz. İskenderun Belediyesi bütçeden önce performans programını onaylamaz ise belediye meclisi fesih edilecektir' ifadesine yer verdi. Belediye meclisi, tek gündem maddesi olan 'Belediyenin 2020 yılı bütçe tasarısını' rapor tartışmasına yönelik veya hazır olmadığı gerekçesiyle geri çekilmesi üzerine görüşüp, karara varamamıştı.

'Yasanın üç maddesi kararı zorunlu kılıyor'
Gazetemize yaptığı açıklamada, İskenderun Belediyesinin 2019 performans programının olmadığını ifade eden Kimyon, Belediyeler Kanunun 41. maddesini oluşturan 'Stratejik plan ve performans programı' başlıklı maddesinde 'Belediye başkanı, mahalli idareler genel seçimlerinden itibaren altı ay içinde; kalkınma plânı ve programı ile varsa bölge plânına uygun olarak stratejik plân ve ilgili olduğu yıl başından önce de yıllık performans programı hazırlayıp belediye meclisine sunar. Stratejik plân, varsa üniversiteler ve meslek odaları ile konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlanır ve belediye meclisi tarafından kabul edildikten sonra yürürlüğe girer. Nüfusu 50.000´in altında olan belediyelerde stratejik plân yapılması zorunlu değildir. Stratejik plân ve performans programı bütçenin hazırlanmasına esas teşkil eder ve belediye meclisinde bütçeden önce görüşülerek kabul edilir' ifadesinin yer aldığını belirtti. Belediye meclislerinin görev ve yetkilerinin yasanın 18. maddesinde belirtildiğini anlatan Kimyon, 'Bu maddenin a bendinde ´Stratejik plân ile yatırım ve çalışma programlarını, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini görüşmek ve kabul etmek´ cümlesi yer almaktadır. Meclis, yasanın kendisine verdiği 18. maddedeki görev ve yetkisi kapsamında 41. maddede anlatılan performans programını onaylaması gerekmektedir' değerlendirmesinde bulundu.

Meclis fesih olabilir mi?
İskenderun belediye Meclisi´nin, Belediyeler Kanunun 41. ve 18. maddesindeki sorumluluğu yerine getirmemesi halinde kanunda 30. maddede düzenlenen ´Meclisin feshi´ kapsamına gireceğini savunan Kimyon, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Yasanın bu maddesi belediye meclislerinin, ´kendisine kanunla verilen görevleri süresi içinde yapmayı ihmal eder ve bu durum belediyeye ait işleri sekteye veya gecikmeye uğratması; Belediyeye verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasi konularda karar almasıyla İçişleri Bakanlığının bildirimi üzerine Danıştayın kararı; İçişleri Bakanlığının gerekli gördüğü takdirde meclisin feshine dair bildirim ile birlikte, karar verilinceye kadar meclis toplantılarının ertelenmesini de ister. Danıştay, bu hususu en geç bir ay içinde karara bağlar. Bu şekilde feshedilen meclisin yerine seçilen meclis, kalan süreyi tamamlar´ ifadesiyle nasıl fesih olacağı anlatılmaktadır. Kanun, performans programına süre vermektedir ve bu süre içinde karar alınmazsa, yasanın 30. maddesinin a bendi gereği kapsamında meclisin feshi gerekmektedir. Belediye yönetimi ile mecliste üyesi bulunan siyasi partileri bu konuda uyarıyorum.'

 

 


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23