“Çağdaş Türkiye´nin yolu Atatürk ilke ve devrimleridir”

Medeni Kanun´un kabul edilmesinin 94. yılı

GÜNCEL 18.02.2020 11:57:56 0
“Çağdaş Türkiye´nin yolu Atatürk ilke ve devrimleridir”

İskenderun/SES

Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, Medeni Kanun´un kabulünün 94. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Çağdaş bir Türkiye arzuluyorsak, tek yol Atatürk ilke ve devrimleridir” dedi.
Son yıllarda yapılan düzenlemelerle çocuk yaşta evliliklere yol açılması, kadının dövülüp öldürülmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamamış olması, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesini Medeni Kanun´a ve kurucu iradeye meydan okuma olarak değerlendiren Av. Dönmez, oysa bundan 94 yıl önce, 17 Şubat 1926´da kabul edilen Medeni Kanunun, kadınla erkeği eşit kıldığını kaydetti.
Atatürk Devrimleri ve Cumhuriyet projesinin, çağımızın en başarılı çağdaşlaşma, özgürleşme ve aydınlanma projesi olduğunu; temellerinin demokrasinin ilk ışıkları kabul edilen yasalar ve uygulamalarla atıldığını ve 17 Şubat 1926´da kabul edilen Medeni Kanun´un bunların başında geldiğini vurgulayan Dönmez, günümüzdeki gerilemeye dikkat çekti.
Dönmez, açıklamasında şunları ifade etti: “Medeni Kanun´un kabul edilmesiyle kişiler hukuku, aile, miras, eşya hukuku ilişkilerinde dini hukuk yerine laik hukuk kabul edilmiştir. Yasa, özellikle kadınlara tanıdığı haklar açısından toplumun aydınlık yüzü olmuştur. Medeni Kanun, kanun önünde kadın erkek eşitliğini kabul ederek kadınların ve bunun sonucu toplumun önünü açan en önemli devrim yasasıdır. Medeni Kanun, kadınların eşit ve özgür bireyler olarak toplumsal ve kamusal yaşamda yerini almasının başlangıcıdır. Ülkemizde kadınlar egemen kültür nedeniyle daha az eğitime, daha az ekonomik ve mali kaynağa, özerkliğe, karar alma yetkisine sahiptir. Kadınlar düşük ücretli, kayıt dışı, sosyal güvenliksiz işlerde çalışıyor. Ev işleri de kadına bakıyor. Üstüne üstlük kadın bir de şiddet görüyor. Bunun nedeni eşitsiz güç ilişkileridir. Ne yazık ki günümüz Türkiye´si, bu tespitin aksine gerilemeyle karanlıklara batmaktadır. Çocuk yaşta evliliklere yol açılması, kadının dövülüp öldürülmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamamış olması, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi Medeni Kanun´a ve kurucu iradeye meydan okumaktır. Çağdaş bir Türkiye arzuluyorsak, tek yol Atatürk ilke ve devrimleridir. Medeni Kanun´un kabulünün 94. yıldönümü nedeniyle bir kez daha hatırlatmak istedik.”


VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00