Cami maddesi birer gün arayla iki mecliste

Arsuz´da yeşil alandan çıkartılarak ibadet alanına dönüştürülen alanla ilgili plan değişikliğine yapılan itirazları Arsuz Belediye Meclisi´nde oy çokluğuyla reddedildi.

GÜNCEL 10.02.2022 10:44:46 0
Cami maddesi birer gün arayla iki mecliste

Akın Bodur/İskenderun

 Arsuz Belediye Meclisinin tartışmalı geçen kararının ertesi günü konu HBB meclisine gündem dışı getirilerek, görüşmeye açıldı. HBB Meclis Başkanvekili Canan Karaciğer, “Arsuz meclisinde dün görüştük, bugün benden önce buraya geldi. Valimize sesleniyorum. Orada cami olmaz, bir bakın” dedi. HBB Meclisi, Arsuz Meclisi´nin ardından bir gün arayla teklifi karara bağladı.
Arsuz Belediye Meclisi´nin 7 Şubat Pazartesi günü Asaf Güven başkanlığında yapılan toplantısında imar komisyonu raporu, oy çokluğuyla kabul edildi. Arsuz merkezde ibadet yeri ile ilgili plan değişikliğine yapılan 8 itirazın reddine karar veren komisyon raporuna komisyon başkanı ile bir üye muhalefet şerhi koydu. Arsuz´daki tartışmalı oturumda oy çokluğuyla kabul edilen madde, bir gün sonra Hatay Büyükşehir Belediye Meclisine gündem dışı teklif edildi, teklif yine oy çokluğuyla kabul edildi.
Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi, Şubat ayı toplantısı, meclis başkanvekili Karaciğer´in başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 5´i ek olmak üzere toplam 66 madde görüşüldü. Gündem maddelerine geçilmeden önce mecliste grubu bulunan partiler, geçtiğimiz günlerde Samsun´da Atatürk Anıtına yapılan çirkin saldırıyı kınadı ve Atatürk´ün Türk milletinin ortak değeri olduğunu kaydetti.
Oturumun son maddesini Arsuz´da yeşil alandan çıkartılarak plana ibadet alanı olarak işlenen Kabev 961 nolu parseldeki değişikliğe itirazı reddeden Arsuz Belediye Meclisinin 07.02.2022 tarihli kararı oluşturdu. HBB Başkanvekili ve Arsuz Belediye Meclis üyesi Karaciğer, Hatay milletvekilleri ile Hatay Valisine gösterilen alternatif alanla ilgili çağrıda bulundu, plan değişikliği istenen parselin ibadet alanına uygun olmadığını söyledi.

“Cami oraya olmaz, herkes biliyor ama…”
Mimarlar Odası´nın yürütmenin durdurulması talebiyle davası devam eden plan değişiklik talebine ilişkin HBB Başkanvekili Karaciğer, oylamaya geçmeden önce şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu konu dün Arsuz Meclisinden jet hızıyla geçti. Nasıl oldu bilmiyoruz. Bir gün atlayıp sabah benden önce buraya geldi. Kabev 961 nolu parsel hiçbir şekilde ibadet yeri yapmaya elverişli bir yer değil. Birincisi halen 1/5 binlik plana yönelik devam etmekte olan bir davası var. Orada cami yapılamayacağını buradaki herkes de çok iyi bilir. Arsuz´a bir kez gelmiş biri bile oranın uygun olmadığını bilir.”

“4-5 meclis üyesi anlatmaya çalıştık”
Arsuz Belediyesi olarak uygun bir yer bulunarak takas yoluna gidildiğini hatırlatan Karaciğer, konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Gösterdiğiniz yer bir türlü gidip görülmedi. Burada dördüncü konuşmam. 11 milletvekilinden ricacı oldum, kimse dönüp konuya bakmaz mı? Sizler Hatay´ın 11 vekilisiniz. Bana yardımcı olmanız için meclisten de ricacı oldum. Kimse ilgilenmedi. Ne üyeler ne de imar komisyonu üyeleri. Size Arsuz´a 100 yılın ihtiyacını karşılayacak bir yer sunduk, ancak ısrarla ´değişiklik istenen yer´ deniyor. Bakın arkadaşlar, emin olun orada cami olmaz, bunu hepimiz biliyoruz. Arsuz camilerin en güzeline layık. ama yeri vallahi de billahi de doğru değil. 3 yıl sonra, 5 yıl sonra hepiniz bana hak vereceksiniz. Ama hiç bir girişim, hiçbir ilgi, hiçbir yorum yok. Sadece sizden bahsetmiyorum. Ne bir idare, ne siyasi partiler, ne milletvekilleri… kimse yardımcı olmadı. Sadece 4-5 meclis üyesi konuyu anlatmaya çalıştık.”

Dün Arsuz´da görüştük, jet hızıyla ulaştı”
Arsuz´da reddedilen itirazlar maddesinin bir gün sonra HBB meclisine ulaşmasını, buna ilişkin itirazlarını hatırlatan Karaciğer, şunları kaydetti: “Dün benim meclisimden (Arsuz Belediye Meclisi) oy çokluğuyla geçti, bugün benden önce meclise ulaştırıldı. Elbette burada karar alınır. Devam eden bir dava var, sayfalarca itirazımız var. Biliyoruz deniyor, ancak sonrası yok. Bu konuşmayı kayıtlara geçsin diye yapıyorum. Ben bu kararı Arsuz halkına açıklayamam. Nasıl Belen´deki oylamada İbrahim Gül başkanımı kurtarmak adına oylamada hassasiyet istediysek, burası için de Kabev 961 parsel için de son bir kez sayın valimizden rica ediyorum; lütfen tekrar bakın, baktırın. En güzel yeri verelim size. Asaf başkanım için söz verebiliyorum, çünkü bu konuda çok samimi çalışmaları oldu. Takas yapılan yeri gidin görün, çünkü Arsuz hepimizin.'

Mutlu: Bu maddeye ´evet ´demek çevre felaketine yol açar
Meclisin diğer gündemlerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunuldu. AKP´li üyesi Mehmet Saruhan, Sayıştay denetçilerinin HBB hakkında hazırladığı rapor hakkında yaptığı değerlendirmede, raporda yer alan eksikliklerin giderilmesi talebin bulundu. İYİ Partili üye İlyas Uygur da “Rapordaki eksiklikler idare tarafından mutlaka giderilecektir. Eksiklik var ama hırsızlık yok, talan yok, farklı yerlere aktarılan para yok. İdarenin kiraladığı araçlar da bazı diğer belediyelerde olduğu gibi il, ilçe başkanlıklarına ya da derneklere tahsis edilmemiş' değerlendirmesini yaptı.
Meclis toplantısında İskenderun´un Sarıseki Mahallesindeki liman bölgesine iskele ve liman dolgu alanı eklenmesi ile ilgili teklif hakkındaki görüşmede konuşan CHP´li üye Ali Mutlu, “Söz konusu alan zaten cüruf ile doldurulmuş. 50 bin nüfusun yaşadığı o bölgedeki ölümlerin en büyük sebebi kanserdir. Bu maddeye ´evet ´demek çocukların zehirlenmesine ve çevre felaketine yol açar. Bize özgü çırpan, gümüş, ofroz, jumbo karides gibi deniz canlıların bölgeyi terk etmesi ve ürememesine sebep olur. Buna evet demek 50 bin insana, doğaya ve ülkeye zarar vermektir” dedi. Yapılan oylamaya teklif oy çokluğuyla kabul edildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19