Camilerin elektrik faturası vatandaştan

Diyanet Başkanlığı, çift elektrik aboneliğinin birini ödüyor

GÜNCEL 8.12.2020 17:08:41 0
Camilerin elektrik faturası vatandaştan

İskenderun/SES

Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı camilerde iki ayrı elektrik aboneliği bulunduğunu ve aydınlatma için kullanılan elektriğin devlet tarafından, ısıtma-soğutma için kullanan elektriğin ise vatandaştan toplanan paralar ile ödenmek zorunda olmasını eleştirerek ‘tek sayaç´ uygulaması için kanun değişikliği istedi. Milletvekili Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı camilerde iki ayrı elektrik aboneliği bulunduğunu ve aydınlatma için kullanılan elektriğin devlet tarafından, ısıtma-soğutma için kullanan elektriğin ise vatandaştan toplanan paralar ile ödenmek zorunda olmasını eleştirerek ‘tek sayaç´ uygulamasına geçilmesi için TBMM Başkanlığına kanun değişikliği teklifi verdi. Kanun teklifine ilişkin açıklama yapan milletvekili Şahin, '14.03.2013 tarih ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu´nun geçici 6. maddesinin 3. fıkrasında, ‘... toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen ibadethanelere ilişkin aydınlatma giderleri Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.´ düzenlemesine yer verilmiş olması nedeniyle ibadethanelerin aydınlatma giderleri için Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin ilgili tertibine konulan ödenekten bütçe imkânları dahilinde camilerin aydınlatma giderleri ödenmekte iken, ısıtma ve soğutma ihtiyacı için kullanılan elektriğin bütçeden ödemesi yapılmamakta. Camilerimizde ısınma ve soğutma ile ezan ve vaaz cihazlarının bağlı olduğu prizlerin ayrı bir elektrik sayacı, sırf cami aydınlatması için harcanacak elektrik için ayrı bir elektrik sayacı bulunuyor. Devlet ve devlete bağlı olan Diyanet İşler Başkanlığı yasalara göre tüm ibadethanelerin giderlerini karşılamalı bu işi hayırsever vatandaşların bağışlarına bırakmamalıdır. 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun´un 1. maddesinde ‘İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek´ görevi Diyanet İşleri Başkanlığındadır der. Kanunda ‘Camilerin ibadete açılması ve yönetimi” başlıklı 35. maddesinde ise” Cami ve mescitler Diyanet İşleri Başkanlığının izni ile ibadete açılır ve Başkanlıkça yönetilir.´ hükümleri yer alır. Derhal camilerin elektriklerinin kesilmesinde ve tüm elektrik giderlerinin devlet eliyle karşılanması yönünde yasal dayanak olan mevzuatta değişiklik yapılmalıdır' değerlendirmesini yaptı.
Çift elektrik abonelik sistemi ile camilerin aydınlatma giderlerinin genel bütçeden karşılandığını, ısınma ve soğutma giderlerinin ise vatandaşlardan toplanan bağışlarla ödenmeye çalışıldığını belirten Şahin, 'Özellikle kış aylarında ısınma giderlerinin çok yüksek olması elektrik faturalarının artmasına ve borçların ödenememesine yol açmakta. Camilerin birçoğunun ısıtma ve soğutmadan kaynaklı ödenmemiş elektrik borcu bulunmakta, özellikle 30 bin, 50 bin, 90 bin ve daha fazla elektrik borcu bulunan camiler söz konusu. Faturaların zamanında ödenememesi, faturaların ödenemeyişinden dolayı elektrik şirketleri camilerin elektriklerini kesmekte ya da kesilmesi tehdidi ile faaliyet sürdürmeye çalışmaktadırlar. Bu durum borcun muhatabı olarak görülen din görevlilerini de sürekli para toplamak zorunda kaldıkları için rencide etmektedir. Bizim devletimiz büyüktür. Gereken yasalarda belirtilmiştir. AKP hükümetinin yasa tanımayarak vatandaşlarımızı kışın üşümeye, elektriği kesik camiye göndermeye hakkı yoktur. Derhal bu uygulamadan vaz geçilip ibadethanelerimizin tüm elektrik giderleri, başkanının lüks arabalarla gezdiği Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ödenmelidir' dedi. Camilerin tüm elektrik giderlerinin devlet tarafından karşılanması konusunda oluşan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla çözümün 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu´nda değişiklik yapılması olduğunu belirten Şahin, '6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu´nun geçici 6. maddesinin 3´. fıkrasındaki ‘... ibadethanelere ilişkin aydınlatma giderleri Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.´ hükmündeki ‘aydınlatma giderleri´ sözcüğü ‘elektrik giderleri´ şeklinde değiştirilmesi gerekir. Bu değişiklik teklifini yüce meclise sundu. Umarım AKP ve küçük ortağı MHP bu kanun değişikliği teklifimize, milletimiz için verdiğimiz her önergede olduğu gibi yine red oyu vermez' aaçıklamasını yaptı.

Oktay´a 2 soru sordu
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay´ın yazılı olarak yanıtlamasını istediği önergesinde de şu sorulara yer verdi: 'Kamu hizmeti veren camilerin ısıtma ve soğutma giderlerinin genel bütçeden karşılanması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Faturaları ödeme imkanı olmayan camilerin birikmiş borçlarının silinmesi, ertelenmesi ya da taksitlendirilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?'

 


VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00