Çanakkale´nin 105. yıl dönümü

Türk ve Dünya tarihine damga vurmuş en önemli olaylar arasında yer alan 18 Mart 1914 Çanakkale Zaferinin yıldönümü Hatay´da da ‘temsili´ takılımla kutlandı.

GÜNCEL 19.03.2020 11:07:43 0
Çanakkale´nin 105. yıl dönümü

Orhan Yıldız/İskenderun

 Yıldönümü dolayısıyla yayımlanan mesajlarda da 18 Mart´ın tarihi önemine dikkat çekildi, günümüze taşıdı misyon vurgulandı.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi´nin 105.Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü mesajında şu ifadelere yer verdi: “Kurtuluş mücadelemizin temellerinin atıldığı, tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanının canla, kanla, imanla yazıldığı Çanakkale, esaret altında yaşayan bütün mazlum milletlere de umut ışığı olmuştur. “Çanakkale Geçilmez” dedirten Aziz Milletimiz, 105.yıl önce olduğu gibi bugün de yarın da vatanına, geleceğine ve bağımsızlığına sahip çıkma azim ve kararlılığını her daim gösterecektir.”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 18 Mart Çanakkale Zaferi´nin ‘vatan topraklarını korumak için şahlanan bir milletin bağımsızlığının ve egemenlik aşkının ibret verici kahramanlık destanı´ olduğunu belirtti. Savaş, mesajında şu ifadeleri paylaştı: “18 Mart yalnızca bir Kurtuluş Savaşı tarihi değil, dünya ve insanlık barışının başladığı tarihtir. Birçok zorluğa karşı mücadele eden Türk milleti, hiçbir zaman esaret altına girmemiş ve birçok kez tarihe yön veren zaferlere imza atmıştır. Kahraman ecdadımız öldürücü silahların tehdidine karşı göğsünü siper etmiş bir gül bahçesine girercesine vatan uğruna şehit olmayı şeref bilmiştir. Çanakkale Zaferi, Türk milleti için bir onur, gurur ve şeref abidesidir.”

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, 18 Mart Çanakkale Zaferi´nin 105. yılı mesajında, 18 Mart´ın tarihe yazılmış eşsiz bir kahramanlık örneği olduğunu belirtti.
Tosyalı, “Üzerinde yaşadığımız topraklar; vatan ve bayrak sevgisiyle hiçbir fedakârlıktan çekinmeyen, korkusuzca şehitlik ve gazilik mertebelerine erişen büyük kahramanlarımızın bizlere en kıymetli armağanı ve emanetidir. Bu vatana sahip çıkmak ve daha da kalkındırarak ileriye götürmek boynumuzun borcudur.
Bu sebepledir ki tarihte eşine az rastlanır bir kahramanlıkla canlarını feda eden Çanakkale Şehitleri asla unutulmayacaktır” dedi.

Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, 18 Mart mesajında şunları paylaştı: “Bugün, 105 yıl önce vatan topraklarımızı işgal etmek için birleşen emperyalist devletlere, ‘Çanakkale Geçilmez´ sözünü tarihe altın harflerle yazdıran, kahramanlığın destanı olan Çanakkale Zaferi´nin 105. yıldönümünü kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Çanakkale, bir sınıfın, bir kesimin, bir kuşağın veya bir neslin değil, bir milletin yedi düvele karşı verdiği savaştır. Bugün bizlere düşen en önemli görev ise, kahraman şehitlerimizin asil kanlarıyla sulanan ve bizlere emanet edilen bu kutsal toprakları, aynı şuurla ve inanca sahip çıkarak korumak, kollamak ve bizden sonraki nesillere daha güçlü, müreffeh, muasır medeniyetler seviyesine ulaşmış bir şekilde devretmek ve aziz kahramanlarımızı ilelebet kalbimizde yaşatmaktır.”

AK Parti Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, 18 Mart Çanakkale Zaferi´nin 105. yıl dönümü mesajında şu ifadelere yer verdi: “Çanakkale Zaferi´nin kahramanlarını, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi zaferimizin 105. yılında saygı minnet ve rahmetle anıyorum. Vatan toprağını müdafaa etmek için hiç düşünmeden canlarını feda eden atalarımız, yedi düvele Çanakkale Geçilmez demişlerdir. Mermilerin havada çarpıştığı, anaların cepheye mermi taşıdığı Çanakkale Savaşı, aynı zamanda Türk Milleti´nin cesaretinin ve fedakarlığının bir göstergesidir.”

CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu da mesajında, 18 Mart´ın işgalcilere, emperyalistlere karşı vatan savunması yaparak Mustafa Kemal´in, 57. Alay´a “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” komutuna uyarak Kurtuluş Savaşı´nın ateşinin fitilini yaktığı gün olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Canlarıyla kanlarıyla bize Çanakkale Destanı´nı armağan eden atalarımıza borcumuzu ödeyemeyiz. Kahraman şehitlerimizi ve tarihe damga vuran kurtarıcımız Mustafa Kemal Paşa ve tüm aziz şehitlerimizi minnetle , şükranla anıyorum.”

Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, yıldönümü mesajında şunları dile getirdi: “18 Mart, olağanüstü özverilerle, kan, gözyaşı ve nice can pahasına ulaşabildiğimiz bağımsızlığımız ve Cumhuriyetimize, çok büyük bedeller ödeyerek elde ettiğimiz kazanımlarımıza sahip çıkma bilinç ve irademizin tazelendiği, güçlendiği günü ifade eder. Çanakkale Savaşları, Balkan Savaşlarından sonra Anadolu´ya sıkışmış bir Ulusun yeniden dirilişinde önemli bir zaferdir. Çanakkale savaşları fedakârlığı, vatan sevgisini, şehit olmayı göze alan bir ulusun, yenilmeyeceğini ortaya koymuştur. Onların yüksek özverilerinden bugün için de alınacak dersler vardır.”

“18 Mart 1915 bir destandır Çanakkale” diyen Saadet partisi Dörtyol İlçe Başkanı Yusuf Çiçek, mesajında şunları kaydetti: “105 yıl önce ümmet olarak, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin en güzel örneğini sergileyen, emperyalist güçlerini vatan toprağından atan, varlık ve yokluğun, iman ve küfrün mücadelesinde imanın galip geldiği, Çanakkale zaferi ümmet-i Muhammed´e rehber ve kutlu olsun.”

18 Mart´ın 105. yıldönümünü tarih bilinciyle kutladıklarını belirten CHP Hatay İl Gençlik Kolları Başkanı Barış Birim, “Bu tarihi zaferle, Türk Milleti küllerinden yeniden doğmuştur. Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Paşa´ nın 19. Tümen komutanı olarak savaştığı Çanakkale Savaşı´ nda, Anafartalar kahramanı olmuş ve bir milletin kaderini tamamen değiştirmiştir. ‘Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum´ emrinin verildiği ve Türk milletinin kendi bağımsızlığına verdiği değeri vatanını korumak için 250 bin şehit vererek gösterdiği bu savaşta, Türk milleti İtilaf devletlerine Çanakkale´nin geçilmez olduğunu göstermiştir” mesajını paylaştı,

Türk Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Ömer Solğun, Çanakkale Zaferi´ni Türk milletinin imkânsızı başardığı, vatan sevgisini ve iman gücünü en üst safhada ortaya koyduğu eşsiz bir destan olarak tanımladı. Solğun, “18 Mart 1915 tarihinde ´Çanakkale Geçilmez´ diye yazılan bu destanla 783 bin km kare vatan toprağı içinde kardeşliğin ve ulus olma bilincinin de tohumları atılmıştır. Dünya tarihini ve masa başında yapılan hesapları değiştiren bu zafer aynı zamanda milli mücadelenin de ilk kıvılcımı olmuştur.”


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

İhsan Ar, toprağa verildi

'Üç fidan' anıldı

Parkta türkülerle anıldılar

Astım kontrol altına alınabilir mi?

Hıdırellez kutlandı

  • BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,81% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2457,60% 1,05
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00