Çanakkale´nin 107. yılı

18 Mart Çanakkale Zaferi´nin 107. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Hatay´da etkinlikler düzenlendi. İskenderun´daki etkinlik, Karaağaç Asri Mezarlığındaki Şehitlik´te başladı.

İSKENDERUN 18.03.2022 23:17:34 0
Çanakkale´nin 107. yılı

Kaymakam İskender Yönden, İskenderun 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tutucu, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emin Ünalan, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Oğuz Emre Çiçek, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yusuf Yıldırım, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, HBB Bölge Koordinatörüvekili Ahmet Serhat Beydilli, şehit aileleri, gaziler, askeri erkan, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kurum müdürleri de katıldı. Kuran-ı Kerim´in okunduğu ve duaların edildiği törende, kaymakamlık, garnizon komutanlığı, belediye başkanlığı, İskenderun Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği İskenderun Temsilciliği tarafından çelenk sunuldu, kaymakam Yönden de Şehitlik Şeref Defteri´ne düşüncelerini yazdı. Yönden ve protokol üyeleri, şehitlerin kabirlerini ziyaret edip, karanfil bıraktı. 

İskenderun Fatih Anadolu Lisesi tarafından Belediyesi Kültür Sarayı´nda düzenlenen anma programında, ´Çanakkale geçilmez´ konulu resim yarışması ve lise öğrencilerine yönelik düzenlenen “Nesilden nesile Çanakkale” konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri törenle verildi. Fatih Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından ´Çanakkale için çal´ klip gösterisi ve “Şiir ve türkülerle Çanakkale´ gösterisi sunuldu ve ´Çanakkale´ konulu resim sergisi de açıldı. İskenderun Deniz Müzesinde ´1915 Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları´ sergisi de açıldı. İskenderun´da belediyenin ev sahipliğinde Millet Park´ında şehit aileleri ve gazilere kahvaltı verildi.

Antakya´da da şehitlikte Kuran-ı Kerim´in okunup,, şehitlerin ruhuna dua edildiği törende, şehitlerin kabrine karanfil de bırakıldı. Törene, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Antakya Garnizon Komutanıvekili Albay Halit Erbaş, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, gaziler, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Vali Doğan, Şeref Defteri´ne düşüncelerini de yazdı.

Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında bürokratlar ve siyasetçiler çeşitli değerlendirmede bulundu.
Hatay Valisi Rahmi Doğan, Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü mesajında, 'Bu zafer, tarihi boyunca esareti kabul etmemiş bir milletin yeni bir devlet kurmasına kadar uzanan dirilişinin başlangıcı aynı zamanda azim ve kahramanlığının tarihte yerini almış şerefli bir anısıdır. Vatanı ve istiklali için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Türk milleti, tarih boyunca gurur kaynağımız olan büyük zaferlere imza atmış, canı pahasına verdiği mücadelelerle diğer milletlere de emsal olmuştur. Etnik kökenleri, mezhepleri ne olursa olsun vatanın her köşesinden kopup gelerek düşmanın karşısına dikilen ve ‘Çanakkale Geçilmez´ diyerek canları pahasına bu toprakları savunan şehitlerimizin aziz hatırası, millet olma şuurumuzu canlı tutan en büyük ilham kaynağımızdır. Millet olarak bize düşen görev; şehitlerimizin kanlarıyla sulanan ve emanet edilen bu kutsal vatan topraklarının korunması ve bayrağımızın dalgalanması için birlik ve beraberlik içinde verilen mücadeleyi millet olarak idrak etmek, gelecek nesillere bu bilinci aktarmak ve bu kutsal toprakları bizden sonraki nesillere daha güvenli bir şekilde devretmektir' ifadesine yer verdi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise mesajında, 'Çanakkale, eve dönmeyi hiç düşünmeyen onbeşlilerin, 215 kiloluk top mermisini tek başına sırtlayan Seyit Onbaşı´nın ve vatan uğruna gönüllü olarak cepheye koşan nice isimsiz kahramanın tarihe altın harflerle yazıldığı yerdir. Çanakkale Zaferi, Anadolu´nun işgale boyun eğmeyeceğinin, ilelebet Türk yurdu olarak kalacağının en büyük kanıtıdır. Yedi düvelin gemilerinden yükselen top sesleri her yeri inletirken Çanakkale´de bağımsızlığa ve özgürlüğe inanmış bir milletin kararlı mücadelesi vardı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün tarih sahnesine çıktığı ve Türk milletine umut olduğu bu destan hiçbir zaman unutulmayacaktır' ifadesine yer verdi.

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da, 'Milletimizin kaderini tayin eden, Türk bağımsızlık mücadelesinin, azminin ve inancının en büyük örneği olan Çanakkale zaferi, tarihte eşine az rastlanır bir kahramanlık destanıdır. Bu destan öyle bir inanç, öyle bir ruhla yazılmıştır ki sadece donanım üstünlüğünün ve sayısal gücün, savaşı kazanmada tek başına yeterli olamayacağı dünyaya kanıtlamıştır. Bu onurlu mücadelede, topyekun milletiyle canı ve kanı pahasına vatan müdafaasını icra eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ´Ben sizlere taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum´ diyerek vatanın her karış toprağı için ölünceye dek savaşılması emrini vermiştir. Bugün şehitlerimizin ve gazilerimizin sayesinde vatanımız dimdik ayaktadır ve onların kahramanlık ve cesaretinden aldığı güçle aydınlık istikbale doğru ilerlemekteyiz' değerlendirmesini yaptı.

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz da, 'Çanakkale, korkuya teslim olmayan ve hiç kimse karşısında eğilmeyen asil milletimizin bağımsızlık ruhunun en önemli göstergesidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve yüce milletimiz bütün imkansızlıklara rağmen ´Çanakkale geçilmez´ diyerek vatan topraklarını canla başla mücadele ederek savunmuşlardır. Çanakkale Zaferi gelecek nesillere aktarılması gereken ve geçmişte olduğu gibi bu gün de bizlere ışık tutan en büyük ilham kaynağıdır. Çanakkale ruhu, ilelebet kalbimizde yaşayacaktır' ifadesini belirtti.

Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz da şu görüşleri kaydetti: 'Hür ve bağımsız yaşama kararlılığımızın en veciz örneklerinin sergilenmiş olduğu Çanakkale Zaferi, eşsiz bir kahramanlık destanıdır. Millet olarak bizler, bu mukaddes toprakları bize emanet eden, kanıyla, canıyla bu toprakları vatan kılan her bir şehidimizi daima minnet ve şükranla anacağız. Şehitlerimizin aziz emanetini ebediyen koruyacak, bu emaneti çok daha yükseklere taşımak için var gücümüzle mücadele edeceğiz.'


Anahtar Kelimeler: Çanakkale yılı

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00