Canikli: Fiili olarak Afrin operasyonu başladı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Türkiye-Suriye sınırının Hatay bölgesinde sürdürdüğü askeri sevkiyatı bugün de sürdürüldü. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ise Afrin harekatının yapılacağını ve fiilen operasyonun başladığın?

TÜRKIYE 19.01.2018 21:07:52 0
Canikli: Fiili olarak Afrin operasyonu başladı

ÖSO gruplarını taşıyan otobüsler ise konvoy halinde Suriye´ye geçti. Kilis bölgesindeki Öncüpınar Sınır Kapısı´ndan Suriye´ye geçen ÖSO gruplarının en az 20 otobüs olduğu belirtildi.

Kırıkhan ve Hasas´daki askeri birlikler, Afrin bölgesinden gelen silahlı taciz ateşi üzerine sınır ötesindeki mevzilere top atışı yaptı. Antakya bölgesinde bekletilen tank, zırhlı personel taşıyıcıları da Hassa-Kırıkhan arasındaki bölgeye gönderildi. Afrin operasyonu önceki önceki gece de havayolu ve karayolu ile Hatay´a komando ve özel birlikler gönderildi. Birliklerin sınır hattına gittiği öğrenildi. Kırıkhan-Hassa bölgesindeki stinger füzeleri de olası bir operasyona hazır hale getirildi.

AFAD ekipleri de, Hassa Belediyesi işçilerinin de desteğiyle Hassa´nın sınıra beş kilometre uzaklıktaki Akbez Mahallesine çadır kurmaya başladı. İş makinaları tarafından düzenleme yapılan alana çadır kuruldu ve konteynırlar yerleştirildi.

Operasyon bilgisi Bakan Canikli´den

A haberin canlı yayınına katılan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ´´Afrin harekatı yapılacak. Harekat için şartları olgunlaştırıyoruz. Afrin´de tüm terör hatları ortadan kaldırılacak. Ama zamanı, saati tamamen harekatın gerekliliği çerçevesinde, harekatın en etkili, en başarılı şekilde yürütülmesiyle alakalı planlamanın bir parçası. Dolayısıyla o çerçevede şu anda gereği yapılıyor. Suriye´nin kuzeyindeki bütün terör hatları, varlığı ortadan kaldırılacaktır. Bunun başka çaresi yok. Muhtemel kayıplarımızın da en aza indirilmesi için gerekli tüm şartların olgunlaştırılması gerekiyor. Bu hassasiyetimizi harekatın her aşamasında uygulamaya geçireceğiz. Türkiye´ye yönelik tehdit seviyesi her geçen gün yükseliyor. Bu operasyon gerçekleştirilecek, yapılacak, Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi. Ama zamanı, saati tamamen harekatın gerekliliği çerçevesinde, harekatın en etkili, en başarılı şekilde yürütülmesiyle alakalı planlamanın bir parçası. Dolayısıyla o çerçevede şu anda gereği yapılıyor. Suriye´nin kuzeyindeki bütün terör hatları, varlığı ortadan kaldırılacaktır. Bunun başka çaresi yok. Temel hedefimiz PYD terör örgütünün tamamen ortadan kaldırılması. PYD´ye en büyük silah desteğini ABD sağlıyor. Suriye´de yapılan bütün ülkelerin orayla ilgili politikaları vardır. Bir şekilde oradaki grupları da etkileyebilecekleri yönde, onları da kolaylaştırıcı adımlar atmaya çalışıyorlar' değerlendirmesini yaptı.

Canikli, ABD´nin, IŞİD (DEAŞ) konusundaki yorumlarını da şöyle değerlendirdi: 'Boş ve anlamsız bir değerlendirme. Bir defa DEAŞ bitti. Aslında şu ifade bile DEAŞ´ın, Amerika tarafından özellikle Suriye´de, belli bölgelerde nüfuzunu oluşturması, kurması, orada hakim olmak için araç olarak kullandığının bir yansıması. ´En büyük tehdit DEAŞ´tır, dolayısıyla herkes DEAŞ´e yönelik olarak bütün politikalarını belirlemeli, ona göre hareket etmeli´ gibi bir yaklaşım bugün itibarıyla son derece anlamsız, içi boş bir sözdür, açıklamadır. DEAŞ tehdidinin bittiği resmi olarak ilan edildi zaten. DEAŞ tehdidi artık hem Suriye´de hem Irak´ta ortadan kaldırılmıştır. Bu gerçek ortadayken halen ´DEAŞ´a karşı odaklansın´ gibi açıklama gerçekten çok anlamsız bir açıklama. Bunlar günlük taktiksel açıklamalarda ibaret.' Canikli, ´Afrin operasyonu başladı mı?´ sorusuna 'Fiili olarak operasyon başladı' diye yanıt verdi.

“Afrin operasyonuna karşıyız'

Suriye´de 2011 yılında başlayan ve yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine, milyonlarca insanın yerinden edilmesine sebep olan savaşın üzerinden 7 yıl geçtiğini ifade eden HDP Hatay İl Başkanları Kerem Nalbant ve Sultan Başaran, Afrin´e yönelik operasyona karşı olduklarını belirtti. Açıklamada, 'Yüzyıllardır halkların kardeşçe yaşadığı kentimizin ve ülkemizin savaşa daha da dâhil edilmesine karşı mücadelemizi daha da güçlü sürdüreceğiz. Ortadoğu´daki emperyalist müdahalelerin ve AKP Hükümetinin, bölgedeki çatışmaların derinleşmesi ve yaygınlaşmasına yarayacak hamlelerine hayır diyoruz. Çünkü; Türkiye´nin demokratikleşmesi, özgürlüklerin savunulması, halkların kardeşleşmesi ´savaşa karşı barış´ mücadelesiyle mümkündür. Katliamların, cinayetlerin, soykırımların, asimilasyonun, sömürünün, talanın tüm hızıyla arttığı, faşizmin kendini güncelleyerek yaşamın her alanında gözle görünür kılındığı koşullarda savaşa karşı çıkmak en temel görevlerimizdendir' ifadesine yer verildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04