Canlı Hayvan Pazarı Entegre Mezbahanesi açıldı

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) tarafından Üzümdalı Mahallesine yapılan Üzümdalı Canlı Hayvan Pazarı Entegre Mezbaha Tesisi açıldı.

GÜNCEL 22.11.2018 10:16:37 0
Canlı Hayvan Pazarı Entegre Mezbahanesi açıldı

Antakya/SES

Hatay´ın ilk ruhsatlı hayvan pazarı olma özelliğine sahip Üzümdalı Canlı Hayvan Pazarı Mezbaha projesi 29 bin 199 metrekare açık alan üzerine kurulu 5.000 metrekaresisi kapalı, 568 büyükbaş ve 810 küçükbaş hayvan kapasitesine sahip, idari binası, sosyal tesisleri ve diğer imkanlarla bölgenin uzun bir dönem bu alanda ihtiyacını karşılamasının beklendiği bildirildi.
HBB´den yapılan açıklamaya göre, kontrolsüz, düzensiz, can ve mal emniyeti açısından zayıf ve birçok hastalığın hayvanlar arasına bulaşmasına vesile olan eski hayvan satış pazarları tarihe karışacak olan yeni tesiste mevzuata uygun yüksek standartta alım satım işlemleri gerçekleştirilecek.
Tesisin açılışına Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu da katıldı. Törene katılanlar tesisin açılış kurdelesini birlikte kesti ve hizmete açtı.
Tesisin bölge hayvancılığına ve ticaretine yüksek standart getireceğini belirten HBB Zabıta Dairesi Başkanı Ahmet Kilisli, törende yaptığı konuşmada, bugüne kadar kontrolsüz, düzensiz, can ve mal emniyeti açısından oldukça zayıf eski satış alanlarının kullanımını ortadan kaldıracaklarını ifade etti. Kilisli, “Modern mezbahasıyla entegre olarak yaptığımız tesis, hayvan refahı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığına da katkı yapacaktır. Satışa getirilen her hayvanın sağlık kontörlünden geçtiği, hayvanı taşıyan aracın da dezenfekte edilerek satış alanına alındığı, hasta veya şüpheli hayvanların karantina ahırına alınarak olası bulaşmaların önüne geçildiği bir sistemle çalışacaktır. Tesiste ticari amaçla getirilen hayvanların pasaportlarının, sevk raporlarının kontrol edilerek mevzuata uygun ticaret imkanı sağlamasının yanı sıra pazarlardan kaynaklı bulaşıcı hastalıkların engellenmesine katkı sağlayacak' dedi.
Hatay Vali Yardımcısı Tetikoğlu, “Hatay ticari, deniz ve hayvancılık yönünden potansiyeli olan şehirdir. Ortadoğu´daki olayları elbet bir gün bitecekler. Bizlerde bunun hazırlığını yapmak zorundayız. Türkiye kaynaklarını bilinçli kullanırsa hayvancılık ithalatlarına ihtiyaç duymayacağız. Coğrafyamız bize ihtiyaçlarımızı karşılama imkanını sunuyor' dedi. Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hamurcu da şunları söyledi: “Görev sürecim boyunca Hatay´da ruhsatlı bir hayvan pazarı oluşması yönünde hep bir çabamız oldu. İl yöneticilerimizden yegane taleplerimizden biri olan ruhsatlı hayvan pazarının bugün açılışını yapmış olmaktan mutluluk duyuyorum' dedi ve hayvanların sağlığı dolayısıyla insan sağlığına ve gıda güvenliğine hizmet edecek bu tesisin kazandırdırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Çolakoğlu ise “İlimiz, bitkisel ve hayvansal üretimin yapıldığı ender yerlerden biridir. Hayvancılık konusunda ilimizde 150 bine yakın büyükbaş, 400 bine yakın da küçükbaş hayvanımız bulunmaktadır. Hayvan pazarımızın bu noktada ilimize çok büyük katkıları olacağını düşünüyorum. Hayvanların sıra dışı bir şekilde gayri resmi satışlarına şahit oluyoruz. Açılışı yapılan hayvan pazarı ruhsatlandırılmış bir tesistir. Temennimiz bundan sonra dışarıdaki satışların engellenmesidir' değerlendirmesini yaptı.

'Tesisin hayvan pazarı bölümü açıldı'
HBB Başkanı Savaş da şunları söyledi: “Tesis geniş çaplı bir faaliyete hizmet edebilecek. Ancak biz şuan hayvan pazarı bölümünü açıyoruz. Değişen mevzuatlardan dolayı mezbahane kısmında yenilikler yaparak yakın bir zamanda aktifleştireceğiz. Hatay, tarım ve hayvancılık konusunda çok ileri seviyedeydi. Son dönemlerde değişen mevzuatlar doğrultusunda kentimiz bu özelliğini kaybetmeye başladı. Bizlerde bu değerlerimizi harekete geçirmek adına Hatay´ın iki noktasına Dörtyol ve Antakya´ya çok seri kesim yapabileceğimiz mezbahanelerimizi yaptık. Hijyenik ve günümüz şartlarına uygun hizmet verebilecek olan bu tesislerde hemşerilerimiz sağlıklı hayvanlarını satıp alıma işlemlerini gerçekleştirebilecek. Hatay kültür, tarih ve medeniyet şehriydi. Büyükşehir statüsüne girdikten sonra bu değerler katlanarak ilerledi.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57