Çaparali´ye ‘istifa´ baskısı

HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali´nin HATSU Daire Başkanlarından Mehmet Ezer´le tartışmasında söylediği iddia edilen ‘ayırımcı´ ifadeye sosyal medya üzerinden başlayan tepki, milletvekillerinin açıklamalarıyla yeni bir boyut kazan

HATAY 3.05.2020 20:35:22 0
Çaparali´ye ‘istifa´ baskısı

İskenderun/SES

HATSU Destek Hizmetleri Daire Başkanı iken 7 Nisan´da yönetim kurulu kararı ile görevinden alınarak HATSU daire başkanlığında şube müdürlüğüne atandığı bildirilen Mehmet Ezer, görevden alınmasının ardından sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı bir video ile bir yılı aşkın süre önce, Mart 2019 seçimleri öncesinde yaşanan tartışma ve iddiaları gündeme taşıdı. Ezer´in paylaşımındaki Çaparali´nin kökene ilişkin ‘fellah´ ifadesi ‘hakaret, ötekileştirme´ olarak değerlendirilerek tepkiyle karşılandı, istifaya davet edildi.

CHP Hatay Milletvekilleri Serkan Topal ile Mehmet Güzelmansur Hatsu Genel Müdürünün sarf ettiği iddia edilen ifadeyle ilgili tartışmalara sosyal medya paylaşımıyla katıldı. Milletvekili Serkan Topal Çaparali´yi istifaya, HBB başkanı Lütfü Savaş´ı ‘gereğini yapmaya davet ederken Mehmet Güzelmansur, HATSU Genel Müdürü üzerinden yürütülen tartışmanın takipçisi olduğunu ve gerçeklerin açığa çıkması gerektiğini vurguladı.

Güzelmansur: Gerçekler açığa çıkmalı

Güzelmansur´un paylaşımı şöyle: “Hatay, farklı inançların ve mezheplerin onlarca yıldır bir arada yaşadığı hoşgörü kentidir. Hatay, sağcısıyla solcusunun, Agop´la, Naseh´in, Ahmet´le Semir´in birlikte büyüdüğü, portakalla pamuğun, tütün ile zeytinin birlikte kök saldığı, avlularında nar ağaçlarının olduğu bir kardeşlik kentidir. HATSU Genel Müdürü üzerinden yürütülen tartışmanın takipçisi olduğumu bilmenizi isterim. Her türlü ayrımcılığa karşıyım. Ayrımcılık yapan her kim olursa olsun karşısında olacağım. Gerçekler açığa çıkmalıdır.”

Topal´dan istifa çağrısı

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal da sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayında Çaparali´yi istifaya davet etti. Çaparali´nin bugüne kadarki tutum ve ayırımcı ifadelerin bugüne kadar ‘kol kırılır yen içinde kalır felsefesiyle kamuoyuna yansıtılmadığını´ kaydeden Topal, şöyle konuştu: “Ama artık yaptığı son hatayla mızrak çuvala sığmamaktadır. Buna artık daha fazla hoşgörü gösterilemez, anlayışla yaklaşılamaz. HATSU Genel Müdürlüğünü işgal eden şahıs derhal Hatay halkından özür dilemeli ve görevinden istifa etmelidir. Eğer bunu yapmayacak ise Hatay halkının ortak iradesiyle seçilen, aldığı her oyda Hatay´ın tüm değerlerini taşıyan tüm inanç gruplarının hakkı ve iradesi olduğunu dikkate alarak HBB Başkanı Sayın Lütfü Savaş´ın gereğini yapacağına inanıyoruz. HATSU Genel Müdürlüğünü işgal eden şahıs görevden uzaklaştırılmalıdır. Biz Sayın Savaş´ın bu konudaki hassasiyetini biliyoruz. Tüm yaşananlara rağmen sessiz kalmayacaktır. Hiçbir provakatif eylem birliğimizi, beraberliğimizi. kardeşliğimizi bozmamıştır, bozamayacaktır. Sizlerden ricam bu tür provakatif söylemlere itibar etmeyiniz. Bu konuya sessiz kalmayacağına inandığımız Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Lütfü Savaş bu şahsı görevden almalıdır” dedi.

Bir yıl önceki tartışma...

/resimler/2020-5/4/0259202511594.jpgSeçimler öncesi hizmet yürütmedeki engellemeleri de paylaştığı videoda Çaparali´nin, “Sen kime güveniyorsun, benimle böyle konuşuyorsun! Partine mi güveniyorsun dedi. Fellahlara mı güveniyorsun dedi. Onlar mı seni kurtaracak dedi. Bu beni çok rahatsız etti. Siz bu partinin sayesinde burada oturuyorsunuz dedim. Yazıklar olsun bu nankörlüğü yapmamanız gerekir dedim. Çık dışarı, ben seni görevden alacam, gelsinler seni kurtarsınlar dedi” ifadelerini aktaran Mehmet Ezer, o tartışmanın ardından Çaparali ile hiç görüşmediklerini söyledi. Ezer, aynı videoda bir yıl boyunca daire başkanları toplantısına katılmasına da izin verilmediğini ve vekaleten yürüttüğü İçmesuyu Daire Başkanlığı görevinden alındığını, Destek Hizmetleri Daire başkanlığı görevinin ise 7 Nisan´a kadar sürdürdüğünü, bu tarihe kadar asaleten yürüttüğü daire başkanlığı görevinden alınarak Etüt Plan Daire Başkanlığı emrine şube müdürü olarak atandığını aktardı.

Parti örgütleri-HBB çekişmesi mi?

Çaparali´nin istifa baskısı ile karşı karşıya kaldığı iddiaların ulaştığı boyut, parti örgütleri ile HBB Başkanı Lütfü Savaş arasındaki ilişkiyi de yeni bir boyuta taşıyacağı ifade ediliyor. Savaş´la ‘soğuk ilişkilerin´ hakim olduğu CHP´nin İl örgütü sessizliğini korurken Defne İlçe başkan yardımcısı Özgür Şahutoğlu Çaparali´yi istifaya çağırdı. 

Şahutoğlu, “HATSU emekçilerine yaptığınız haksızlıkları sık sık duyuyor, içten içe inanmak istemiyorduk. Hatay gibi hoşgörünün ve kardeşliğin başkentine yakışmayacak ne varsa yaptınız. Ama bu son yaptıklarınıza sessiz kalan kim varsa dilsiz şeytandır. Tüm şehrimiz kardeşçe yaşamayı öğrenmişken, siz bir türlü öğrenemediniz ve Alevilere fellah diyerek ötekileştirmeye çalıştınız. Mehmet Ezer´i görevden almanız, bardağı taşıran son damlaydı” dedi.

HDP´den araştırma talebi

HDP İl Yönetim kuru eş Başkanları Kerem Nalbant ile Aysel Eşiyok da yazılı açıklama ile devam eden tartışmanın araştırılmasını talep etti. Açıklama şöyle: “Hatay´da sosyal medyanın 1. gündem maddesi olan, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali´nin, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Ezer hakkında kullandığı ‘fellahlara ve partine mi güveniyorsun´ cümlesini kınıyor, medeniyetler kenti olan kentimizin, barış, kardeşlik ve hoşgörü yapısına denk düşmediğini üzüntüyle belirtiyoruz. Kişinin dili, dini, inancı ve tercihi ne olursa olsun böylesine, yetkisini hoyratça kullanma hakkı yoktur. Sayın, Lütfü Savaş´a çağrımızdır. Hatsu Genel Müdürü Mehmet Çaparali´nin, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Ezer´e uyguladığı iddia edilen mobbingin ve Arap alevi halkını, kastederek sarfettiği kelimelerden dolayı bağımsız bir araştırma ekibi görevlendirerek konuyu aydınlatıp kamuoyuyla paylaşmaya davet ediyoruz.”


Anahtar Kelimeler: Çaparali istifa baskısı

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00