ÇED ilanı "halkın bilgisinden kaçırıldı"

6.4 dönüm tarla krom zenginleştirme tesisine dönüştürülmek isteniyor

HATAY 4.11.2022 10:55:00 0
ÇED ilanı

İskenderun/SES
Hatay'a bağlı Arsuz ilçesinin kırsaldaki mahallelerden Kurtbağı'nda 6.4 dönümlük tarlanın krom zenginleştirme tesisine dönüştürülmesi planlanırken, tesise ilişkin yapılacak zorunlu ÇED toplantısının ilanı halkın bilgisinden kaçırıldı. Yayımlanması zorunlu olup, "resmi ilan" statüsünde bulunan ÇED ilanı, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine aykırı şekilde tesisin yapılacağı Arsuz-İskenderun bölgesindeki yerel gazetelerde değil, yaklaşık 90 kilometre ilerideki Antakya'da yayan yapan bir gazetede yayımlanarak, halkın bilgisinden kaçırıldı. Tesisin yapılmasının planlandığı tarla vasfındaki alan, 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planında "orman alanı" olarak gösteriliyor.

Geçimini çoğunlukla kayısı ve zeytin üretimiyle sağlayan Arsuz'un Kurtbağı mahallesindeki tarla alanın planlanan krom zenginleştirme tesisi için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Tesisin kurulacağı tarla vasfındaki alan Hatay Çevre Düzeni Planında orman alanı olarak gösteriliyor. Krom zenginleştirme tesisinin kurulmasının çalışıldığı mahalle, 15 bin ton kayısı yetiştirilen bölge. Mahallede, geleneksel hale getirilmeye çalıştığı Geleneksel Kurtbağı Kayısı Festivali'nin sekizincisini bu yıl yaptı. 

ÇED ilanı 90 kilometre uzaklıktaki gazetede

Demircan Krom Madenciliği İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Krom Zenginleştime Tesisi projesi için Çevre Etki Değerlendirme süreci, Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve denetim Genel Müdürlüğü tarafından 20.10.2022 tarihli yazıda Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısının 15 Kasım 2022 tarihinde yapılması kararlaştırılırken, gazete duyurusunun da yörede yerel süreli yayınlanan bir gazetede toplantı tarihinden en az 10 gün önce yayımlatılmasının gerektiğine yer verildi. Ancak firma, toplantıyı İskenderun-Arsuz yöresinde resmi ilan alan 7 gazetede birinde yayımlatmak yerine, yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunan ve halkın okuma imkanı bulamayacağı Antakya'daki bir yerel gazetede yayımlattı. Tesisin ÇED dosyasını hazırlayan Göker Çevre ve Maden Müh. Hizm. Artım Petr. Ürün. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti'nin aracılık ettiği ve bölgede yayımlanması gereken ÇED ilanı, Antakya Toplumcu Halk Gazetesinin 03 Kasım 2022 tarihli nüshasının 7. sayfasında yayımlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin "halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısını" düzenleyen 9. maddesinin ikinci bendinde, "... Bakanlıkça yeterlik verilmiş kurum/kuruluşlar toplantı tarihini, saatini, yerini ve konusunu belirten bir ilanı; projenin gerçekleştirileceği yörede yayımlanan yerel süreli yayın ile birlikte yaygın süreli yayın olarak tanımlanan bir gazetede toplantı tarihinden en az 10 takvim günü önce yayımlatır" ifadesi yer alıyor. 
Kurtbağı Mahalle Muhtarı İhsan Kızıldağ da, "Muhtarlığa hiçbir resmi bilgilendirme yapılmadı" dedi mahalleli olarak ve tesise karşı olduklarını ifade etti.

ÇED toplantısı ne zaman?

Kurtbağı mahallesinde, Demircan Krom Madenciliği İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapımı istenilen krom tesisine ilişkin ÇED Halkın Katılım Toplantısı, 15 Kasım 2022 Salı günü saat 11.00'da mahallede Mehmet kozan'a ait lokantada başlayacak. Lokantanın adresi, Kurtbağı Mahallesi No: 17 Arsuz olarak belirtiliyor.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19