Cemaat mülkleri iade edilsin

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay´daki cemaat vakıflarının taşınmazlarının ilgili vakıflara iadesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdi.

GÜNCEL 21.01.2020 11:11:09 0
Cemaat mülkleri iade edilsin

Akın Bodur/İskenderun

 Hatay´ın İskenderun, Samandağ, Antakya, Arsuz, Altınözü ve Kırıkhan´ın da arasında bulunduğu bazı ilçelerde azınlık vakıflarının, taşınmazlarını vakıf adına tescil ettiremediğini ve bununla ilgili geçmiş yıllarda açılan davalardan da sonuç alınamadığı biliniyor.
2003 yılında çıkarılan AB uyum yasaları ve 2008 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Kanununda yer alan düzenlemelerle, 1936 beyannamesine kayıtlı olan taşınmazların tamamının cemaat vakıflarına iade edildiğini belirten milletvekili Güzelmansur, '1939 yılında Türkiye´ye katılan ve 1936 beyannamesine kayıtlı olması mümkün olmayan Hatay´daki cemaat vakıfları ise bu düzenlemelerden yararlanamamıştır' değerlendirmesinde bulundu. Bu eşitsizliğin giderilmesi için kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdiğini ifade eden milletvekili Güzelmansur, 'Vakıflar Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi ile 1939 yılında Türkiye´ye katılan Hatay ilindeki cemaat vakıflarının taşınmaz sorunlarının “1936 beyannamelerine kayıtlı olma” şartı aranmaksızın iade edilmesi öngörülüyor. Böylece Hatay´daki cemaat vakıflarının tasarruflarında bulunan nam-ı müstear veya nam-ı mevhumlar adına kayıtlı taşınmazlar; mal edinememe gerekçesi ile hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçen taşınmazlar; malik hanesi açık olan taşınmazlar; kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazlar ile kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmeler cemaat vakıflarına iade edilecek. Cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan üçüncü şahıslar adına kayıtlı olan taşınmazların ise tespit edilen rayiç bedelleri vakıflara ödenecek. Bunun için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 18 ay içinde müracaat edilmesi ve Meclis´in olumlu karar vermesi gerekiyor. Kanun teklifinin kabul edilmesi halinde bir eşitsizlik, adaletsizlik giderilecek. Hatay´da yerleşik cemaat vakıfları taşınmazlarını diğer illerdeki cemaat taşınmazları gibi vakıfları adına tescil edilebilecek' açıklamasını yaptı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19