Cemevi: Hak ve talepler seçim kozu olmasın

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Şube Başkanı Halil İbrahim Ayaz, ülkenin ağır koşullardan geçtiği dönemde demokrasi, hak ve özgürlüklerden her geçen gün uzaklaşıldığını belirterek, “Sadece seçim zamanı hal

GÜNCEL 21.11.2018 13:18:49 0
Cemevi: Hak ve talepler seçim kozu olmasın

Sadet Berkyürek/İskenderun

Hak ve talepleri her kesim tarafından seçim vaatleri kozu olarak kullanılıyor, onların evrensel taleplerine sağır ve kör bakmaya devam ediliyor” dedi.
İskenderun Cemevi adına pazar günü düzenlenen dostluk ve dayanışma etkinliği, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, Cemevi üyelerinin yanı sıra belediye ve meclis aday adaylarının da katılımıyla gerçekleşti.
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez´in de katıldığı etkinliğin açılışında konuşan vakfın şube başkanı Ayaz, inanç grubu olarak taleplerini dile getirdi, cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınması gerektiğini vurguladı. İnanma hakkının insana ait bireysel ve kollektif bir hak olduğunu, bunun gerçek anlamda din, vicdan inanç ve düşünce özgürlüğüne dayandığını kaydeden Ayaz, eşit haklar rejiminde, laik demokratik ve çoğulcu devletlerin görevleri arasında ‘din, dindar ya da mezhep´ üretmek olmadığına işaret etti. Ayaz, “Aleviler devletten ve siyasi iktidardan özel bir ayrıcalık istemiyor. Cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınmasını istiyorlar. Eşit yurttaşlık istiyorlar” diye konuştu.
Laik devletin din bütçesinin de olamayacağını, diyanet üzerinden bir mezhebin finanse edilemeyeceğini de sözlerine ekleyen Ayaz, her inanç ve kesimin vergisini kollanan bir mezhebe aktarılmasını hukuk dışı ve haram olarak adlandırdı. Devlet mezhepçiliğine karşı, herkesin inanç özgürlüğüne, inanma ve inanmama hakkına sahip olmasını ve özgürce yaşamasını istediklerini de ifade eden Ayaz, taleplerini şöyle özetledi: “Resmi ve sivil asimilasyona son verilmeli. Aleviler devletin ve siyasetin dinsel vesayet altına alınmasını tehlikeli buluyor. Aleviler, aleviliğin diyanet ve din eğitimleri eliyle devletleştirilmesine de karşıdır.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00