Çevlik-Kale karayolu açıldı

İki ilçeyi deniz kıyısından birbirine bağlayan 26 kilometre uzunluğunda Çevlik-Arsuz karayolunun açılışı törenle yapıldı.

HATAY 12.07.2020 19:39:19 0
Çevlik-Kale karayolu açıldı

Çevlik-Kale karayolu açılış törenine katılan protokol, Hatay İl Müftüsü Bilgili´nin duaları eşliğinde yolun açılış kurdelesi kesti, İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı ve protokol, yolda inceleme yaptı, bisiklet yolundan bisikletlileri uğurladı.

Ülke ve il turizmine katkı sağlayacağı belirtilen Samandağ Çevlik-Arsuz Kale yolunun açılış törenine, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin, Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Mehmet Güzelmansur ve Serkan Topal, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Yusuf Ziyaeddin Cavlak, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Oğuz Bavbek, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Hayzaran, Hatay Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Nursal Çakıroğlu, Cilvegözü Mülki İdare Amiri Salih Altun, Yusuf İzci, kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, belediye başkanları, İl Müftüsü Ömer Faruk Bilgili ile kurum müdürleri de katıldı.

Açılışta konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, 'Buraya 25 kilometre uzunluğunda modern, güzel bir yol yapılmış. Bir damla alın teri döken herkesten gani gani Allah razı olsun. Şunu ifade etmek isterim pek çok tarih kitabında sosyologların ifadelerinde vardır, biliyorsunuz yol medeniyettir denir. Gerçekten de öyledir. Dünyada ve bölgede, bu asırda yaşadığımız sıkıntılı işlerin, terörün, göçün, fakirliğin önemli çarelerinden birisidir esasen yol. Tarihte eşkıyaların, günümüzde de terör örgütlerinin en önemli eylem alanlarından biridir yollar. Türkiye, 2002´den beri yol meselesinde kendini 4´e katlamıştır ve bunun genel ekonomiye, gelişmişliğe katkısından hepimiz istifade ettik. 2016´dan beri Doğu ve Güneydoğu´daki belediyeleri terör örgütünün tasallutundan kurtardıktan sonra oralarda da büyük bir yol hamlesi başlattık. O belediyelerde, bugüne kadar tam 10 bin 134 kilometre asfalt, 20 bin 190 kilometre stabilize yol yaptık. Size güzel bir gelecek tarif etmeden, mutluluk ve huzur vadetmeyen hiçbir fikrin arkasında durmayın. Sadece kavga ve karanlık vadeden, 40 yıldır insanlara acı ve kederden başka hiçbir şey vermemiş olan, huzursuzluk, rahatsızlık ve ahlaksızlık vadeden insanlara sakın yüz vermeyin. Onların devri bitti. PKK, eskinin sol terör örgütleri, DHKP-C´ler, bunların hepsinin çok şükür devri kapandı. Devlet bugün onların kırıntılarını temizliyor” dedi.

/resimler/2020-7/13/1142516086252.jpgAvrupalı gençler Türkiye´ye gelmeyi hayal etsin istiyoruz”

Devletin bazen mesajını, yaptığı işlerle, yaptığı eserlerle verdiğine dikkat çeken Çataklı, Avrupalı gençleri Türkiye´ye davet etti. Çataklı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Açılışını yaptığımız yolun etrafında aynı zamanda bir bisiklet yolu var. Aslında bu güzel bir mesaj, biz artık insanlarımızın mutluluğuna, refahına odaklandık. Vatandaşına hizmetin en iyisini getirmeyi hedefleyen, hiçbir hizmeti lüks görmeyen bir devletimiz var. İşte biz bu anlayıştayken gençleri de yanımızda görmek, onlardan güç almak istiyoruz. Gençler Avrupa´ya gitmek için çabalamasın, Avrupalı gençler Türkiye´ye gelmeyi hayal etsin istiyoruz' dedi.

Bu yol neden önemli?

Şehrin sahip olduğu tarihi, kültürü, gastronominin bir arada değerlendirdiğinde bu yolun ne kadar önemli olduğunun aşikar olduğunu ifade eden Hatay Valisi Doğan ise şunları söyledi: 'Dünyanın en uzun sahillerinden bir tanesi olan Samandağ sahili 15 kilometre uzunluğunda bir sahil, burası gerçekten turizm anlamında bir cennet, burası kapalı bir kutuyduTek girişi tek çıkışı olan bir ilçeydi. Ancak bu yolla birlikte artık Arsuz´a, Antakya´ya ve Türkiye´ye entegre olan bir ilçe haline gelmiş oldu” değerlendirmesini yaptı.

Bu yolun yapımına başladığında milletvekilleri ile istişarede yolun çok zor olduğunu, kaynak bulmakta zorlanılacağını, ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçten geçildiğini konuştuklarını hatırlatan Vali Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak Bakanımızla Antep´te yaptığımız toplantıda bize verdiği cesaretle bu yola başladık, kısa sürede de tamamladık, bugün vatandaşların hizmetine sunuyoruz. Yol 25,340 kilometre uzunluğunda, taban alanı 10,30 metre genişliğinde, yolun tamamına sıcak asfalt uygulaması, 2.300.000 metreküp kazı çalışması, 554.000 metreküp dolgu, 37.600 metreküp taş tahkimatı, 92.000 metreküp taş duvar yaptık. Rakamlar verilen emeğin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Yol güzergahı bölgenin zorlu arazi yapıları sebebiyle kaya düşmesini engelleyici nitelikte 19.930 metrekare çelik şev koruma ağı, 2.500 metrekare kaya tutucu bariyer çalışması yapıldı. Kale Mahallesinde 5 ayrı parsel kamulaştırılarak, köyün içerisinden geçen yol köyün dışarısından transit hale getirildi. Bu yol ile Arsuz´dan Samandağ´a gelmek isteyen bir kişi 2,5 saatlik bir mesafede gelip gidebiliyordu. Yolun yapılması ile birlikte 40 dakikaya indirgenmiş vaziyette. Yolun maliyeti 93.559.528 TL oldu. Maliyetin neredeyse tamamına yakını İçişleri Bakanlığının bütçesinden temin ettik. İlaveten bu yolun sonuna yolun güvenliğini sağlayacak olan jandarma karakolu inşa ettik. Yolu yaparken Ulaştırma Bakanlığından da destek gördük. 1.450 adet trafik işaret levhası, 8.826 metre boyunca oto korkuluk, 25 kilometre bisiklet yolu ve yol çizgi çalışması Ulaştırma Bakanınca yapıldı. Yolun çeşitli yerlerine 5 adet sosyal tesis yapmak için Orman Genel Müdürlüğü´nden valilik ve Kaymakamlığa kiralamış olduğumuz, tahsis etmiş olduğumuz sosyal tesislerde var. Kaymakamlıklar bu sosyal tesislerin hayata geçirilmesi için hızlı hareket edip, vatandaşların hizmetine sunacak.'

Güzelmarsur: Özlemle beklenen bir projeydi

Hatay Milletvekili Güzelmansur, 'Samandağ-Arsuz yolu bölge halkı tarafından özlemle beklenen bir projeydi' değerlendirmesini yaparken, milletvekili Topal da, “Hatay barışın ve kardeşliğin kentidir” dedi.

Özel: El ele gönül gönüle…

Milletvekili Özel ise 'Bizim sloganımız bizim şiarımız şudur ki söz konusu Hatay´sa gerisi teferruattır. İktidarıyla muhalefetiyle tüm milletvekillerimiz Hatay´ımıza kazandırılacak her bir hizmet için gerçekten el ele gönül gönüle çalışmakta en ufak bir kompleks sergilemiyoruz. Bu yol şehrimizin hem ekonomisine hem de turizmine büyük bir katkı sağlayacak' dedi.

Yayman: Bölgenin kaderi değişecek

Milletvekili Yayman da, “Bu yol hayaldi ama Allaha şükürler olsun ki gerçek oldu. Bu yol sadece iki ilçeyi birleştiren bir yol değil bölgenin kaderini değiştiren yoldur' değerlendirmesini yaptı.

/resimler/2020-7/13/1142107970145.jpg


Anahtar Kelimeler: Çevlik Kale karayolu açıldı

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23