“Çevreye duyarlılık artıyor”

Hatay Barosu Çevre Komisyonu üyesi Akkülah, çevre konusunda bilinçlenmenin arttığını, çevre kirliliği açısından sorunlu yatırımlara karşı örgütlü mücadele ile sonuç alındığını belirtti.

GÜNCEL 7.06.2018 12:38:49 0
“Çevreye duyarlılık artıyor”

Hatay Barosu Çevre Komisyonu adına Av. Nalan Akkülah, tüm olumsuzluklara ve çevre tahribatlarına rağmen geçmiş yıllara göre daha fazla bireysel ve toplumsal bilinçlenme olduğunu gözlemlediklerini, bu sürece örgütlülüğün önemli katkı sunduğunu belirtti./resimler/2018-6/7/1238346871347.jpg
5-11 Haziran Dünya Çevre Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada Av. Nalan Akkülah, bölgesel çevre sorunlarına yönelik Hatay Barosu´nun da duyarlı yaklaşımına dikkat çekti. Akkülah, “Özellikle bölgemizde çok sayıda yapılmak istenen termik santraller Adana Barosu önderliğinde Hatay Barosu ve sivil toplum örgütleriyle yargıya taşınmış bu konuda çevre lehine sevindirici kararlar alınmış şimdilik faaliyetleri durdurulmuştur” dedi.
Son yıllarda termik ve nükleer santraller, taş ocakları, ağaçların kesilmesi, sanayi atıkları ile örneklediği tüm çevre sorunlarının yanında küresel iklim değişikliği en büyük sorun olarak karşımıza çıktığını kaydeden Akkülah, kuraklık tehlikesine dikkat çekti, Hatay ve Adana´nın bundan en çok etkilecek bölgeler arasında bulunduğunu vurguladı.

Önce su kaynaklarında hissedeceğiz
Küresel iklim değişikliğinin bölgemizde kendini en fazla su kaynaklarında hissettireceğine de işaret eden Akkülah, şunları kaydetti: “2015 Tarihli Paris antlaşmasında Türkiye ile ilgili  raporunda çok çarpıcı tespitlere yer vermiştir. Buna göre son beş yılda yani bu süreçte kuraklık tehlikesinin baş göstereceği açıklanmıştır. En fazla etkilenecek yer Akdeniz bölgesi olmak üzere Hatay, Adana, Antalya, Şanlıurfa illerimizdir. Bu tehlike en fazla su ve su kaynaklarında kendisini hissettirecektir. Ülkemiz artık eskisi gibi su zengini bir ülke olmayıp su kaynakları kıt ülke kategorisine girmektedir. Kuraklık gıda fiyatlarının artışında da kendisini gösterecektir. Bunun içinde suyun ürünlerde verimli kullanılması gerekmekte olup az su sarfiyatı isteyen ürünlere yönelmemiz lazımdır. Bu bilinçlendirmeyi ziraat odaları yapmaya başlamış ama devlet kurumları biraz yetersiz kalmıştır.”

Çevre Günü ‘törenle´ başladı
5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Antakya´da tören yapıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halit Ergin ile Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker tarafından Cumhuriyet Alanında bulunan Atatürk Anıtı´na çelenk sunuldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ergin, çevrenin insan ve tabiat varlıklarının birbirleriyle etkileşim içinde bulunduğu bir sistem olduğunu, hızlı nüfus artışı ve sanayileşmenin, çevrenin kirlenmesini gün geçtikçe arttırdığını ifade etti. Çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında gösterilen çabaların, insanların daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamalarının sağlamasını amaçladığını da sözlerine ekleyen Ergin, şunları söyledi: “Çevre, bir kurum ya da kuruluşun değil bütün insanlığın sorumlu olduğu yaşam alanıdır. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için, kirlenmelerin önlenmesi, tabiatın korunarak tahribatının engellenmesi, yeşil alanların korunması ve artırılması ile kamuoyunun bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. Çevre ve Şehircilik İI Müdürlüğü olarak çevreyi, havası, suyu ve toprağıyla bir bütün olarak ele alıyoruz ve çalışmalarımızı bu bütünlük içerisinde uyumlu olarak yürütüyoruz.”

Vali Ata´ya Çevre Günü ziyareti
Hatay Valisi Erdal Ata Dünya Çevre Günü dolayısı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü´nden sorumlu Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu ile birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halit Ergin ve beraberindeki heyeti, makamında kabul etti. Ziyarette konuşan Vali Ata, Dünya Çevre Günü´nün Hatay, Türkiye ve bütün dünya için daha temiz bir geleceğin başlangıcı olması dileğinde bulundu.
Birleşmiş Milletlere üye 113 ülkenin katılımı ile 1972 yılında Stockholm´de alınan karar ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kutlanıldığını hatırlatan Vali Ata, son yıllarda çevre konusunda ülkemizde ciddi olarak bir duyarlılığın oluştuğunu gördüklerini söyledi. Bu çerçevede Türkiye Çevre Sorunları Vakfı,  daha sonra Çevre Müsteşarlığı´nın kurulduğunu, ardından bakanlığa dönüştüğüne dikkat çekti. Ata, “Bunu, ülkemizde çevre konusunda oluşan duyarlılığın bir yansıması olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Günümüzde artan hava ve toprak kirliliğine de işaret eden Vali Ata, bunun mutlaka önlenmesi gerektiğini vurguladı. Ata,  “Eğer gelecek kuşaklara daha temiz bir dünya devretmek istiyorsak bu konuda üzerimize düşen tüm sorumlulukların farkına varıp gereğini yerine getirmek zorundayız” dedi.


Anahtar Kelimeler: Çevreye duyarlılık artıyor

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00