"Çevreye yönelik saldırı var"

Dörtyol Doğa ve Çevre Koruma Platformu Sözcüsü Dr. Bahadır Amaç, çevreye yönelik çok saldırının olması nedeniyle sorunlarının bitmediğini ifade etti.

İSKENDERUN 2.02.2023 11:58:00 0

Akın Bodur/İskenderun
 Dr. Amaç, "Sanayiye, elektrik santrallerine karşı değiliz, yapsınlar. Ama en güzel yerlere, koylara, plajlara, insanların yaşam alanlarına deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanlarına en kirletici tesisleri yapıyorlar, yapmak istiyorlar" dedi. 
Kentte faaliyet gösteren İskenderun Ayna Kültür Sanat Derneği ve Evimiz olan Dr. Bahadır Amaç, "Dörtyol'da çevre sorunları" üzerine söyleşide bulundu. Dörtyol ve yöresinde yapılan çevre çalışmalarını örneklerle anlatan, sosyal paylaşımlarla ÇED toplantılarında yüzlerce insanın buluştuğunu ifade eden Dr. Amaç, doğaya sahip çıkılamadığını, ÇED toplantılarının ilana çıkmadan yapılmak istendiğini, şirketler tarafından 'sus yapı' teklifleri yapıldığını, çevre mücadelesi yaptıkları zaman kötü muamelelerle karşılaştıklarını söyledi. Amaç, "Özellikle bürokratlar kötü davranıyor. bürokratlar bu işi hakikaten çok kötüleştiriyor" dedi.

Geçilmez Kanyonu Şenliğine ‘geleneksel planı’

Geçilmez Kanyonunun korunmasına ve at çiftiliğinin yerine yönelik verdikleri mücadelede verdiklerini belirten Dr. Amaç, "Çok güzel yerler. Geçilmez kanyonunda buna ulaştık. İlkini yaptığınım Geçilmez Kanyonu Şenliğinin geleneksel olmasını istiyoruz. Orman Bakanlığı, bölgeyi Ekoturizm Bölgesi ilan etti. Orası Tabiat Parkı gibi planlanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

“Çevre, sağlıktan ayrı bir şey değil”

İskenderun, Arsuz, Payas, Dörtyol, Erzin ve Yumurtalık yöresinin aslında aynı bölge olduğunu anlatan Dr. Amaç, "Burası ayrı bölgeler değil, aynı yerler. Buraların haritası siyasi olarak çizilmiş. Bölgede yaşayan kişiler birbirine akraba. Havası da aynı. Aynı ekosistem içerisindeler. Yumurtalık'tan kalkan bir partikül, Payas'a, İskenderun'a ulaşıyor. Çevre sorunları bitmiyor, çünkü çok saldırı yapılıyor çevreye. Bizim yöremizde de çok saldırı var. Dağlara bakınca da bunu görüyorsunuz. Çevreye karşı olan tesisler için hazırlanan ve süslü ifadelerle dolu ÇED raporları da inandırıcı değil. Çevre, sağlıktan ayrı bir şey değil. Sağlıklı çevrede sağlıklı insanlar olur. Pandemi sürecinde de bunu gördük. İnsanlar belki de bu kadar iç içe olmamalı, hayvanlarla ayrı olmalı. Aslında nizami bir şekilde bir yaşamı olmalı" diye konuştu.

“En kirletici tesisleri en güzel yerlere yapıyorlar”

Dörtyol Doğa ve Çevre Koruma Platformu Sözcüsü Dr. Amaç, "Sanayiye, elektrik santrallerine karşı değiliz, yapsınlar. Ama en güzel yerlere, koylara, plajlara, insanların yaşam alanlarına deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanlarına en kirletici tesisleri yapıyorlar, yapmak istiyorlar. Bu tesisleri yaparken çok fazla hukuku da kabul etmiyorlar" diye konuştu. 


Anahtar Kelimeler: "Çevreye yönelik saldırı "

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19