Cezaevinde ´işkence iddiası´

Türkiye BM tarafından hazırlanan´İşkenceye Karşı Sözleşme´yi 1988 yılında kabul ederek, Anayasa ve Ceza Kanunu´nda işkenceyi yasakladığını belirten İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, buna karş?

GÜNCEL 8.06.2022 16:32:53 0
Cezaevinde ´işkence iddiası´

İskenderun/SES

Dernek binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan İHD İskenderun Şube Başkanı Selçuk, '2015 yılında İskenderun T Tipi Cezaevi´nde yaşanan olaylar nedeniyle bazı mahpuslar hakkında dava açılmış ve mahkeme bu konuda karar vermişti. Mahkeme kararının Yargıtay tarafından bozulması nedeniyle dava yeniden görülmeye başlamıştır. Davalı mahpuslardan 4´ü başka cezaevlerine nakledildiği için bu dosyadan yeniden yargılanmak üzere duruşma için, bulundukları cezaevlerinden İskenderun T Tipi Cezaevi´ne getirilmiştir. İddiaya göre, İskenderun T Tipi Cezaevi´nde F.D., E.A., İ.G., S.B., M.Ş.E. adlı mahpuslara görevliler tarafından kötü muamele uygulanmış, darp edilmişlerdir. Mahpusların giysileri kan içinde kalmıştır. Cezaevinden hastaneye sevk istekleri kabul edilmemiş, cezaevi revirinde muayeneleri yapılarak raporda sıyrık , sürtünme vb. ifadelerle üstü örtülmeye çalışılmıştır. Yapılan duruşmada mahpusların durumu gisilerindeki kan lekeleri vücutlarındaki darp izleri mahkeme heyeti tarafından görülmüş ve zabta geçirilmiştir. Böylece işkence ve kötü muamele doğrudan mahkeme heyeti tarafından tespit edilmiştir. Bu olay cezaevlerinde kötü muamele ve işkenceyi bir kez daha gündeme getirmiştir. İşkence ve kötü muamele konusunda imzalanan uluslararası sözleşmeler ve iç hukukta yasak olmasına rağmen, uygulanan cezasızlık politikası yasalara uymamayı alışkanlık haline getiren görevlileri cesaretlendirmektedir. Yargı, işkence ve kötü muamele konusunda iddiaların üzerine kararlılıkla gitmeli ve bu insanlık suçunu önlemelidir. Demokrasi ve hukuk bütün siyasi tutum ve yaklaşımların üstünde olmalıdır. Unutulmamalıdır ki insan haklarına, hukuka her insanın ihtiyacı vardır' dedi.

Bakanlık ve Meclis´e başvuracaklar
İHD şube başkanı Selçuk, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'İskenderun T Tipi Cezaevi´nde yaşanan işkence ve kötü muamele iddiaları ile ilgili TBMM İnsan Hakları Komisyonu ve Adalet Bakanlığı´na başvuruda bulunarak, ortaya çıkarılması ve sorumlularla ilgili gereken işlemin yapılmasını isteyeceğiz. İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı´nın olayla ilgili derhal soruşturma başlatmasını ve sorumluların ortaya çıkması için gerekeni yapmasını bekliyoruz. İnsani değerlerimize ve varoluşumuzun anlamına ters düşen, daha aydınlık bir gelecek için taşıdığımız umutlara gölge düşüren işkencenin mutlak olarak ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bu hedefe ulaşıncaya kadar tüm örtbas etme, korkutma, susturma çabalarına karşın, işkence görenlerin başlarına geleni kader olarak kabul etmeyip yaşadıklarını yüksek sesle haykırabilmeleri ve kendilerini güvende hissetmeleri için her koşulda yanlarında olmaya devam edeceğiz. İşkence yasağını ihlal eden tüm faillerin hiyerarşik sorumluluk sırasıyla açığa çıkarılmaları, korunmamaları ve cezasız kalmamaları için inatla işkenceyi belgelemeyi ve rapor etmeyi, hukuksal araçlarla mücadele etmeyi sürdüreceğiz.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19