Cezaevinde ölen hasta hükümlü için soru önergesi

İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan hasta hükümlü Bangin Muhammed´in yaşamını yitirmesi, önergeyle parlamentoya taşıdı.

GÜNCEL 1.12.2021 18:12:14 0
Cezaevinde ölen hasta hükümlü için soru önergesi

İskenderun/SES


Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, önergesinde, 'Halep´te yaşayan Bangi Mohamed, 2013 yılında annesi, babası ve 4 kardeşiyle Hatay´ın Dörtyol ilçesine göç etmek zorunda kalmış, burada tarım işçisi olarak çalışan Bangi Mohamed, mide ve bağırsak rahatsızlığı nedeniyle ameliyat olmuştur. Bu ameliyatla Mohamed´in midesi ve bağırsaklarının yarısı alınmıştır. 1 Ocak´ta gözaltına alınan Mohamed, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmış, ´örgüt üyesi´ olduğu gerekçesiyle Mohamed´e 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmiştir. İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevinde uzun süre tedavi edilmediği iddia edilen 33 yaşındaki ağır hasta tutuklu Bangi Mohamed, 12 Kasım 2021´de yaşamını yitirdi. Ailesi ve cezaevinde onu ziyaret eden avukat Mehtap Sert´in anlatımları, yaşanan hak ihlalleri sonucu Bangi Mohamed´in adeta ölüme terk edildiğini gözler önüne sermektedir. Mohamed, bir süre kendisi gibi ağır hasta mahpuslar İsmail Tamboğa ve Sıddık Güler ile aynı koğuşta kalmış, hastaneye sevki yapıldıktan sonra hasta mahpusların yanından alınıp tek kişilik bir koğuşa alınmıştır. Mohamed´in bu süreçte mide ve bağırsak hastalıkları devam etti, tekerlekli sandalyeyle ihtiyaçlarını giderebilir hale geldi. Tutukluluk süresinde 3 kere ameliyat geçiren Mohamed´in iç organları su toplarken, hastalıklarından kaynaklı sorunlar yaşamaya başlamış, birçok hastalığı olmasına rağmen tam teşekküllü bir hastanede tedavisi yapılmamıştır. İHD´nin tahliyesi için yaptığı başvuruya ve 1 Kasım 2021´de TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ile birlikte tarafımca yapılan hapishane ziyaretinde Mohamed´in sorunlarının çözülmesi için hapishaneden çeşitli taleplerde bulunmamıza rağmen 12 Kasım 2021´de Bangi Mohamed´i kaybettik' değerlendirmesine yer verdi.
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından azılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Ağır hasta mahpus Bangi Mohamed ciddi sağlık sorunları olmasına rağmen hastaneye sevkinin ardından neden tek kişilik koğuşa alınmıştır? Bu denli hasta olan bir mahpusun tek başına bırakılması olağan mıdır? Hapishanedeyken 3 kere daha ameliyat olmak zorunda kalan ağır hasta mahpus Mohamed´in neden tam teşekküllü bir hastanede tedavi edilmesi sağlanmamıştır? Tedavi başvurusu dahi ancak koğuş arkadaşları tarafından yapılabilen Mohamed´in sağlık hakkına erişimi için neden adım atılmamıştır? Hapishanede yaşamını yitiren ağır hasta Bangi Mohamed´in ailesinin ifade ettiği ´laçları verilmediği için durumu kötüleşti ve öldü´, gerekli tedavinin yapılmaması iddialarını araştırmak üzere soruşturma yapılmış mıdır? Hapishanelerdeki bu koşullar hangi sıklıkla denetlenmektedir? Hasta mahpuslara teşhis konulamadığı için gerekli tedaviyi göremiyor olmalarına ilişkin tarafınızca adım atılacak mıdır? Anayasal bir hak olan ve tedavilerinin hapishanedeki bu koşullarda mümkün olunmadığı durumda, dışarıda tedavi görmeyi öngören yasa uygulanmamaktadır. Bu konuda gerekli önlemleri almak için Bakanlığınızca çalışmalar yapılacak mıdır?'

 

 


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29