´Cezaevleri, hak ihlallerinin en çok yaşandığı birincil alan´

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, son dönemdeki baskıcı totaliter rejimin, cezasızlık hukuku ile en çok cezaevlerinde kendisini gösterdiğini ifade etti.

13.11.2017 10:42:32 0
´Cezaevleri, hak ihlallerinin en çok yaşandığı birincil alan´

Derneğin şube başkanı Coşkun Selçuk, 'Türkiye cezaevleri, hak ihlallerinin en çok yaşandığı birincil alanlar olmuştur. Bunun sebebi sadece yasalar değil, vicdani olmayan adalet, insancıl olmayan hukuk pratiği ve anlayışıdır. Sorunun temel çözüm yolu; evrensel hukukun kabul ettiği ´nsan onuruna yakışır´ bir anlayışın cezaevlerinde yaşamsallaştırılmasıdır' dedi. Selçuk, dün yaptığı yazılı açıklamada şunlara yer verdi: 'Cezaevlerinde Adalet Bakanlığı verilerine göre; 24.10.2017 itibariyle 229 bin 790 tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Toplam sayısı 384 olan cezaevlerinin kapasitesi 207 bin 339 dur. Adalet Bakanlığının Haziran 2017 verilerine göre; 2 bin 800 çocuk, 9 bin 708 kadın hükümlü ve tutuklu cezaevlerinde bulunmaktadır. 

İHD hapishaneler komisyonunun hazırladığı 22 Haziran 2017 tarihli hasta mahpuslar raporuna göre 357´si ağır toplam 1.025 hasta mahpus bulunmaktadır. Bu veriler gün geçtikçe artmaktadır. Verilerin nedeni Türkiye´nin sosyo-ekonomik yaşamın her alanında olduğu gibi, cezaevlerinde de uygulanan güvenlikçi politikalardır. 20 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe giren OHAL yasakları ile tüm baskı ve kabul edilemez hukuk dışılıklar, anayasa´ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı KHK´ler ile uygulamalara yasallık ve meşruluk kazandırılmaya çalışılmıştır. İskenderun T Tipi ve M Tipi cezaevlerinde hak ihlallerinin son dönemde arttığı bilinen bir gerçektir. Derneğimize yapılan başvurularda ciddi hak ihlallerinin yaşandığı iddiaları karşısında, derneğimiz üyesi avukatlar tarafından cezaevlerinde bulunan mahpuslarla yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Aynı zamanda cezaevlerinde yaşanan hukuka aykırılıklar ve hak ihlalleri ile ilgili gözlem yapılması dışında, hasta mahpuslar raporda yer almıştır.'
İHD İskenderun Şube Başkanı Selçuk, cezaevlerinde tespit edildiğini ifade ettiği hak ihlallerini de şöyle sıraladı: 'Cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kalma, itiraz halinde darp ve işkenceye maruz kalınması, darp raporunun çok geç alınması; Hasta mahpusların tedavilerinin yapılmaması yahut geç yapılması; Hasta mahpusların muayenelerinin kelepçeli yapılması; İçme suyunun sağlıklı, hijyenik ve içilebilir olmaması; Çoğunlukla hukuka uygun gerekçeler olmadan disiplin cezaları verilmesi, disiplin cezalarına karşı yapılan itirazlara savunma hakkı ihlal edilerek infaz hakimince red kararları verilmesi; İnfaz yasası ve yönetmeliği uyarınca mahpuslara tanınan haftalık sosyal ve kültürel faaliyet sürelerine uygun davranılmayarak kısıtlamalara gidilmesi veya hiç faydalandırılmamaları. Yasaklanmamış kitap ve dergilerin verilmemesi; İnfaz koruma memurlarının mahpuslara karşı provoke ve tahrik edici söylem ve davranışları, mahpuslar arasında ayrımcılık yaparak ideolojik yaklaşımlarda bulunmaları. Dilekçelere cevap verilmemesi.'
Yapılan görüşmelerdeki tespitler ile yaşanan hak ihlallerinin ciddi boyutlara vardığını ifade eden Selçuk, 'Sorunun çözümü öncelikle insancıl hukuk anlayışı ve pratiğinin hayata geçirilmesidir. Türkiye´nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatta tanınan temel hakların uygulanması için Adalet Bakanlığı, TBMM Cezaevi ve İnsan Hakları Komisyonunu, siyasi partiler, ulusal ve uluslararası hak temelli çalışan insan hakları örgütlerini duyarlı olmaya ve sorunların çözümü için yetkili kurumları göreve çağırıyoruz' açıklamasını yaptı.
Selçuk´un açıkladığı raporda, İskenderun M Tipi ve T Tipi İnfaz Kurumunda bulunan 12 kişiye ilişkin bilgiye yer verildi. Bu rapora göre, görüşme yapılanlar, ´darp, mektupların ilgili yerlere iletilmemesi, memek ve su konusunda sıkıntılarını, sürekli disiplin cezası verilmesi, radyo verilmemesi, kitap getirtme konusundaki sıkıntı, kurslara yönlendirilmeme, sosyal aktiviteye çıkamama´ gibi sıkıntıları dile getirdi. Rapora göre beş kişilik koguşta dört kişi olarak kalan bazı kişiler, Suryeli A.A. adlı kişinin ağır hasta olduğu, ´psikolojik rahatsızlığı´ bulunduğu ve tedavisinin yapılmadığı´nı da savundu. Aynı raporda, Eyyüp, V., Mecit Y. Ahmet A.´nın ağır hazta bulunduğu, İsmail T.´nin ise 40 kiloya kadar düştüğü de ifade edildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57