CHP, adaylarını belirledi

İskenderun´da Şahutoğlu gösterildi, Arsuz´da Güven bekleniyor

SİYASET 4.02.2019 10:52:52 0
CHP, adaylarını belirledi

Akın Bodur/İskenderun

31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere yönelik daha önce yaptığı yedi toplantıda 17 büyükşehir, 35 il ve 836 ilçe belediye başkan adayını açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM), önceki gün yapılan Merkez Yürütme Kurulu´nda önerilen isimleri de görüşerek, aday belirleme işlemini noktaladı.

CHP PM, son toplantısında 71 kentte belediye başkan adayını açıkladı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun başkanlığında toplanan PM, MYK´nın sunduğu bazı isimleri ´veto´ etmesi, yani kabul etmemesi üzerine toplantıya ara veren Kılıçdaroğlu, MYK´yı yeniden topladı ve ardından devam ettiği PM toplantısında isim belirlemede tam yetki aldı. PM, aday belirlenmesi için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´na yetkiyi 14 ret, 1 boş ve 43 oyla kabul etti.
Bu kapsamda daha önce Hatay´da, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Lütfü Savaş´ı, Payas Belediye Başkanlığı için Ali Oğuz´u, Reyhanlı Belediye Başkanlığı için Nihat Dağ´ı, Antakya Belediye Başkanlığı için de Hikmet Hatunoğlu´nu aday olarak açıklayan CHP, önceki gün de İskenderun, Erzin, Defne ve Samandağ adaylarını kesinleştirdi. Arsuz´da belirlenen isim, PM tarafından reddedildi. CHP ve İYİ Partinin oluşturduğu ´Millet ittifakı´ kapsamında Belen, Dörtyol, Kırıkhan, Hassa ve Altınözü´nde belediye başkanlığı adayları İYİ Parti kontenjanına bırakılmıştı. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) açıkladığı seçim takvimine göre, aday isimleri YSK, il veya ilçe seçim kurullarına resmi bildirim olmadan, adaylık süreci resmen başlamış olacak. Bu tarih ise 19 Şubat Salı günü saat 17.00´da sona eriyor.

Yeniden Asaf Güven bekleniyor
CHP´nin önceki gün yaptığı PM ve MYK toplantıları sonrasında 31 Mart yerel seçimleri için İskenderun Belediye Başkan adayı olarak Yılmaz Şahutoğlu, Samandağ Belediye Başkan adayı olarak Refik Eryılmaz, Defne Belediye Başkan adaylığı için İbrahim Güzel, Erzin Belediye Başkan adayı olarak Ökkeş Elmasoğlu gösterildi. CHP PM, MYK´nın Arsuz Belediye Başkan adaylığı için sunduğu Dr. Asaf Güven´in de arasında bulunduğu bazı isimleri reddetti, ancak açıklanmayan yerler için de partinin genel başkanı Kılıçdaroğlu´na isim belirleme konusunda tam yetki verdi. Buna göre, MYK´nın sunduğu listedeki Arsuz Belediye Başkan adayı olarak Asaf Güven´in olması bekleniyor.

Kimler hangi kentten aday oldu?
CHP PM, önceki günkü toplantısında Hatay´dan dört kentte aday ismi açıkladı. Buna göre kentler ve adaylar şöyle oldu:
İskenderun Belediye Başkan adayı: Yılmaz Şahutoğlu
Arsuz Belediye Başkan adayı: İsim belirleme yetkisi PM tarafından Kılıçdaroğlu´na verildi
Erzin Belediye Başkan adayı: Ökkeş Elmasoğlu
Kumlu Belediye Başkan adayı: İsim belirleme yetkisi PM tarafından Kılıçdaroğlu´na verildi
Yayladağı Belediye Başkan adayı: İsim belirleme yetkisi PM tarafından Kılıçdaroğlu´na verildi
Defne Belediye Başkan adayı: İbrahim Güzel
Samandağ Belediye Başkan adayı: Refik Eryılmaz

İsimler Lütfü Savaş´ın listesi mi?
Hatay´da CHP´nin belirlediği belediye başkan aday listesinde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP´nin HBB Başkan adayı Lütfü Savaş´ın etkisinin olduğu düşünülüyor. Savaş, daha önce de kendisini CHP´ye transfer eden ve seçilmesine katkı sunan milletvekillerini tek tek elemişti. Savaş´ın, şimdi de kendisiyle birlikte çalışan üç belediye başkanını elediği konuşuluyor.
Lütfü Savaş, 31 Mart yerel seçimleri için partisinin neredeyse Hatay´daki tüm aday listesine etki yaparak, isimleri belirleyen, bu şekilde de CHP´nin Hatay´da belirleyici tek ismi olduğunu ve en az beş yıl süreyle de bunu sürdüreceği yorumları da yapılıyor.

AKP´de CHP de başkanlarını eledi
31 Mart seçimleri için mevcut belediye başkanlarından 8 ismi eleyen AKP´den sonra, CHP´de dört belediye başkanından üçünü eledi. AKP, İskenderun´da Seyfi Dingil´in yerine, Fatih Tosyalı´yı; Belen´de Adnan Vurucu yerine İbrahim Gül´ü; Dörtyol´da Yaşar Toksoy´un yerine Fadıl Keskin´i; Erzin´de Kasım Şimşek´in yerine, Hüseyin Gökçe´yi; Kumlu´da İbrahim Paç´ın yerine Mehmet Deli´yi; Hassa´da Abdurahman Demirel´in yerine Mehmet Karataş´ı; Reyhanlı‘da Mehmet Çüter´in yerine Mehmet Hacıoğlu´nu; Yayladağı´nda Mehmet Kalkan´ın yerine, Mustafa Sayın´ı belediye başkanlıklarına aday göstermişti.
CHP de önceki gün yaptığı PM ve MYK toplantıları sonrasında Samandağ´da Mithat Nehir yerine eski milletvekili Refik Eryılmaz´ı, Defne´de de İbrahim Yaman´ın yerine kapatılan belde belediyelerinden Gümüşgöze Belediyesinde başkanlık yapan İbrahim Güzel´i aday olarak gösterdiğini açıkladı. Arsuz´da Nazım Culha yerine Dr. Asaf Güven´in gelmesi bekleniyor. CHP, 31 Mart yerel seçimleri için Hatay´daki dört belediye başkanından sadece Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Lütfü Savaş´ı yeniden aday göstermiş oldu. Belediye başkanlarını eleyerek, yeni isim belirleyen AKP ve CHP´nin, bir anlamda o başkanların yeterince çalışmadığını kabul ettiği veya koltukların sadece birilerinin koltuğunun devamı için belirlenilmesine devam edildiği yorumları da yapılıyor.

İttifak ortağından isim değerlendirmesi
CHP´nin Hatay´da isimlerini belirlemesi sonrası Hatay eski Milletvekillerinden A. Şefik Çirkin, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda değerlendirmede bulundu. Çirkin, paylaşımında şunlara yer verdi: 'Biz etik olmadığı için Millet İttifakında CHP´nin adaylarına karışmadık. CHP içerisinde bazı unsurlar İYİ Partiy´e karışsa da. Ancak ittifaka dışardan bir dizayn hissedersek buna alet olmayız. Hele bu dizayn rakip partilerin lehine yapılıyorsa. CHP kendini başka partilere konumlandırmakta özgürdür ama İYİ Partiyi asla... İzliyoruz. Genel Merkezimize de bildireceğiz. Hareket tarzımızı ona göre belirleyeceğiz. Gönlümüz Millet İttifakı´nın başarılı olmasından kesin yanadır; ancak kullanılmaya elverişli değiliz. İskenderun´a dikkat. Konu hakkında başka açıklamamız şimdilik kesinkes olmayacaktır.'


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00