CHP adaylarını yarın tanıtıyor

CHP, sekiz ayrı PM toplantısı ve MYK´da belirlediği adayınlarını yarın (10 Şubat Pazar) Ankara´da yapılacak toplantıyla tanıtacak.

SİYASET 9.02.2019 09:45:04 0
CHP adaylarını yarın tanıtıyor

Akın Bodur/İskenderun

Tanıtım toplantısı saat 11.00´de Ankara Spor Salonu´nda başlayacak. CHP, Hatay´ın da arasında bulunduğu 21 seçim bölgesi ve ilde, belediye meclis üyesi adaylarının ise MYK onayılla belirlenmesine karar verdi. Aday listesinde cinsiyet kotası uyulayacak olan CHP, belediye meclis üyesi adayları arasına ´millet ittifakı´ kapsamında işbirliği yaptığı İYİ Parti adayları da koyacak. Hatay´da seçmen sayısı da belirlendi. Buna göre 31 Mart seçimlerinde İskenderun´da 172.231 seçmenin oy kullanma hakkı bulunurken, bu sayı Hatay genelinde ise 1.067.817 olarak açıklandı.

Meclis üyelerine MYK onayı
CHP Genel Merkezi, Hatay´ın da arasında bulunduğu 21 ilde, belediye meclis üyesi adaylarının MYK onayılla belirleneceğini açıkladı. CHP´den partinin il ve ilçe başkanlığına gönderilen yazıda, 'MYK, tüm listelerin teslimine ve kesinleşmesine kadar tüm seçim çevreleri için değiştirme yetkisini nihai olarak elinde tutar' ifadesine yer verildi. CHP´de 31 Mart yerel seçimleri için belediye meclis üyeleri ve il genel meclisi üyelerinin belirlenmesinde eğilim yoklaması yapılan 12 seçim çevresinde ‘fermuar sistemi´nin uygulanması, 21 kentte ise il ve başkanlarının liste hazırlaması yöntemi benimsenirken; hazırlanacak listelere Merkez Yönetim Kurulu (MYK) onay verecek. MYK´nin tüm listelere müdahale yetkisi olduğu da ifade edildi. CHP yerel seçimler için yarışacak adaylarını belirlerken, Parti Meclisi´nde (PM) alınan yetki kapsamında genel merkezden bütün il ve ilçelere yazı gönderildi. CHP Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı, Seyit Torun ve Muharrem Erkek ile CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi imzasıyla il ve ilçe başkanlıklarına gönderilen yazıda PM´nin belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri için aday saptama yetkisinin MYK´ye devredildiği anımsatıldı. Yazıda,Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Hatay, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Uşak, Tunceli, Trabzon, Yalova ve Zonguldak´ın tüm seçim çevrelerinde belediye meclis üyeleri ile il genel meclis üyelikleri aday listelerinin onama yetkisinin de MYK´de olduğu ifade edildi. CHP´nin örütlerine gönderdiği yazıda, MYK´nin onayına sunulacak taslak listeler hazırlanırken il başkanı, ilçe başkanı, belediye başkan adayı, büyükşehir belediye başkan adayı ve bölge milletvekillerinin azami mutabakatının sağlanmasına özen gösterilmesi; taslak listelerde cinsiyet ve gençlik kotalarının da uygulanacağı bildirildi. Yazıya göre eğilim yoklaması yapılan 12 seçim çevresi ile belirlenen 21 kent dışında kalan bütün seçim çevreleri için belde belediye meclis üyeliklerinin belirlenerek onama yetkisinin ilçe yönetim kurullarına; ilçe belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliklerinde ise il yönetim kurullarına devredildiği belirtildi. Yazıda tüm seçim çevreleri için belediye başkan adaylığı listelerinin genel merkez tarafından hazırlanarak onanacağı, ilgili il ve ilçe temsilcilerine genel merkezde elden teslim edileceği belirtildi. Yazıda MYK´nin tüm listelerin teslimine ve kesinleşmesine kadar tüm seçim çevreleri için düzenleme, onama, teslim, değiştirme yetkisini nihai olarak elinde tuttuğu, gerek gördüğünde doğrudan müdahale edebileceği de belirtildi.
Partisi CHP tarafından yeniden aday gösterilmeyen Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir de, yerel seçimi değerlendirdi. Samandağ Belediye Meclisinin şubat ayı toplantısında değerlendirmede bulunan Nehir, aday gösterilmemesine ilişkin 'Siyasette doğal bir süreçtir. Belli bir zaman dilimi için göreve geliyorsunuz ve bu zaman dilimi sona erdiğinde göreviniz bitmiş oluyor. Genel merkezimiz bu yönde bir irade koymasaydı aday adayı olmayacaktım. Parti genel merkezinden devam etmemiz hususunda geri dönüşler gelince biz böyle bir adım attık. Her şeye rağmen partimizde mücadelemize devam edeceğiz' değerlendirmesini yaptı. Nehir, kendisinin iki dönem Samandağ Belediye Başkanlığı görevine taşıyan Samandağlılar ile yanında olanlara ve mesai arkadaşlarına da teşekkür etti.
Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı ve CHP adayı Lütfü Savaş da sadece seçim zamanı çalışmadığını iade ettiği açıklamasında şunları belirtti: 'Hatay´da altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Hatay medeniyet şehri dediğiniz zaman altyapının da sağlıklı bir şekilde yapılandırılması gerekiyor. Her ilçede arıtma tesisi, kanalizasyon, yağmur suyu, içme suyu şebekeleri konusunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sadece seçim zamanı çalışmıyoruz. Hemşehrilerimiz 10 yıldır yaptıklarımızı biliyor. Bizim çalışmalarımız seçime dönük deği,l onların gelecekle ilgili bütün sıkıntılarını gidermek. Vatandaşlar medeni, kültürlü ve daha yaşanabilir şehir oluşturma peşinde olduğumuzu biliyorlar.'

Seçmen sayısı ne oldu?
Hatay İl Seçim Kurulu´nun belirlediği Hatay´daki seçmen sayısında artış oldu. 24 Haziran 2018 seçimlerinde 1.041.000 olan Hatay´da seçmen sayısı, 31 Mart seçimleri için 1.067.817 oldu. Hatay´da en fazla seçmen Antakya, en az seçmen ise Kumlu´da bulunuyor.
Hatay İl Seçim Kurulu´nun belirlediği Hatay´daki seçmen sayıları ilçelere göre şöyle oldu:
İskenderun: 172.231
Arsuz: 62.814
Belen: 23.768
Payas: 28.015
Dörtyol: 83.717
Erzin: 28.790
Antakya: 241.521
Defne: 106.813
Samandağ: 81.759
Kırıkhan: 75.413
Hassa: 37.665
Kumlu: 8.976
Reyhanlı: 57.488
Altınözü: 36.898
Yayladağı: 21.949.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00