CHP İskenderun Gençlik: Geçit vermeyeceğiz

Karma eğitime yönelik Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğine yönelik CHP İlçe Gençlik Kolları imza kampanyası başlattı.

SİYASET 15.09.2018 10:22:47 0
CHP İskenderun Gençlik: Geçit vermeyeceğiz


CHP İskenderun İlçe Gençlik Kolları Başkanı Hurşit Mursaloğlu, “Yapılan değişiklikle, okullarda “görülen lüzum” üzerine sadece kız veya sadece erkekler için ayrılabilecektir. Söz konusu bu değişikliğin yerelde pek çok fiili uygulamaya da dayanak oluşturacağı açıktır” dedi.
Karma eğitime yönelik Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğine yönelik CHP İlçe Gençlik kolları imza kampanyası başlattı. Havuzlu Çarşı´da imza kampanyasını basın açıklaması ile başlatan Gençlik kolları ilçe Başkanı Mursaloğlu, Türkiye genelinde olduğu gibi İskenderun´da da genel merkezin hazırladığı ortak açıklamayı eş zamanlı okudu. İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, ilçe yöneticileri, ilçe kadın ve gençlik kolları üyelerinin de katıldığı toplantıda, ‘karma eğitim kaldırılamaz´, ‘Gerici eğitime hayır´, geçit vermeyeceğiz´ dövizleri açıldı.
“Atatürk Devrimlerinin ve Cumhuriyetin Kuruluş İlkelerine dayalı Milli Eğitimin yok edilmeye çalışıldığı bu karanlık sürece seyirci kalmayacağız. Karma eğitimin ihlaline, tüm okulların imam hatipleştirilmesi amacına geçit vermeyeceğiz” diyen Mursaloğlu, temel önceliğin tüm öğrencilerin istedikleri okul türünde ve okulda eğitim almasını sağlamak olması gerektiğini belirtti.

“… zorunlu haller hariç”
10.09.2018 tarihinde yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile  “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır” şeklindeki fıkranın kaldırılması ‘kabul edilemez´ şeklinde değerlendiren Mursaloğlu, 1739 sayılı yasanın 15. maddesinin “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne imkân ve zorluklara göre bazı okullar, yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir.” şeklinde olduğunu hatırlattı.

“Temel olan karma eğitimdir”
Mursaloğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yasa açıkça karma eğitimin temel olduğunu vurgulamakta ancak ikinci bölümde ifade edilen tür, imkan ve zorluklar bölümü kullanarak çok sayıda Anadolu lisesi ve Anadolu imam hatip lisesi sadece kız öğrenciler için açılmaktadır. Söz konusu yönetmelikte MEB hangi okul türlerinin, hangi imkan ve zorluklara göre sadece kız veya erkek öğrencilere ayrılabileceğine dair bir düzenleme yapmayarak karma eğitim dışı uygulamaların önünü açmaktadır. Herhangi bir düzenleme yapılmamış olması istenen her okulun karma eğitim dışına çıkarılmasına olanak sağlamaktadır. Yapılan değişiklikle, bu okullarda “görülen lüzum” üzerine sadece kız veya sadece erkekler için ayrılabilecektir. Söz konusu bu değişikliğin Yerelde pek çok fiili uygulamaya da dayanak oluşturacağı açıktır.”

'Amaçlarına geçit vermeyeceğiz”
Siyasi iktidarın velilere ve öğrencilere imam hatip okullarını işaret ettiğini, öğrencilerin bu okullara gitmelerinin istendiğini de sözlerine ekleyen Mursaloğlu, ancak yapılan çağrının genel olarak kabul görmediğini, yapılan tüm yönlendirme, özendirme ve kimi zaman örtülü zorlamalara rağmen öğrenciler tercihlerini bilimden, sanattan ve spordan yana kullandığını ifade etti.
Mursaloğlu, şunları kaydetti: “Öğrencilerin tercihleri ortada olmasına rağmen, fen, sosyal bilimler, Anadolu, güzel sanatlar ve spor liselerinin açılmasını ve kontenjanlarını sürekli daraltılmaktadır. Oysa yapılması gereken öğrencilerin ilgi, istek, tercih ve gereksinimleri ile uyumlu bir okullaşma politikasını yaşama geçirmek olmalıdır. Her yıl bir adım daha fazla imam hatip liselerine sağlanan ayrıcalıkların, iktidarın imam hatip politikasının iflas ettiğinin de göstergesi olduğu ortadadır. Tüm olanaklara ve mevzuat düzenlemesine rağmen boş kalan imam hatipleri ne şekilde dolduracağını bilemeyen Bakanlığın yeni bir adımı olarak gördüğümüz bu hamlenin de sonuç üretmeyeceği açıktır. Laik, Bilimsel, Eşit, Parasız, Çağdaş ve Karma eğitim koşullarında tüm öğrenciler eğitim hakkını hiçbir engel olmadan kullanabilmelidir. Karma eğitim ile ilgili tartışmalar pedagojik ve bilimsel temellerde değil, siyasal referanslarla tartışılmakta ve bunun olumsuz sonuçlarına da öğrencilerimiz katlanmak durumunda kalmaktadır. Temel önceliğimiz tüm öğrencilerin istedikleri okul türünde ve okulda eğitim almasını sağlamak olmalıdır. Atatürk Devrimlerinin ve Cumhuriyetin Kuruluş İlkelerine dayalı Milli Eğitimin yok edilmeye çalışıldığı bu karanlık sürece seyirci kalmayacağız. Karma eğitimin ihlaline, tüm okulların imam hatipleştirilmesi amacına geçit vermeyeceğiz.”


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29