CHP´de ´isim tartışması´

CHP MYK, aday açıklamasını sekiz gün erteledi

SİYASET 28.01.2019 11:55:01 0
CHP´de ´isim tartışması´

Akın Bodur/İskenderun

Hatay´ın 7 ilçesindeki 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere katılacak adaylarının isimlerinin açıklanmasını 14 Ocak´tan 24 Ocak tarihine erteleyen CHP, dün beklenen aday isimlerinim açıklanmasını 'MYK´da çıkan isim tartışması' üzerine erteledi.
Kesin olmayan bilgiye göre, dün toplanan CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM), Hatay´ın İskenderun, Arsuz, Payas, Erzin, Antakya, Defne, Kumlu, Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı ilçelerindeki aday isimlerinin açıklanmasını 04 Şubat Pazartesi gününe erteledi. MYK toplantısı öncesinde Hatay Milletvekilleri Suzan Sahin, Mehmet Güzelmansur ve İsmet Tokdemir´in bazı kentlerde belediye başkanlığı için aday ismi önerdiği ve önerilen isimler arasında İskenderun´un Karayılan ve Bekbele arasında bulunan mahallelerde bu yöreye de seslenebilecek isim olduğu belirtildi. Önerinin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP adayı Lütfü Savaş´ın da desteğini aldığı savunuldu. Ancak bu iddia doğrulanmadı. İddiaya karşı çıkan kesimler ise adı geçen kırsal kesimdeki mahallelerde 30 bin dolayında seçmen bulunurken, kent merkezindeki seçmen sayısının ise 150 bin olduğunu belirtti. MYK ise yaptığı toplantısında öneriyi işleme koymadı ve daha önce belirlediği isim üzerinde durdu.
04 Şubat Pazartesi günü yapılacak CHP MYK ve PM toplantısında, İskenderun, Arsuz, Belen, Dörtyol, Erzin, Kırıkhan, Hassa, Kumlu, Altınözü, Yayladağı, Defne ve Samandağ belediye başkan adaylarının isimlerinin belirlenmesi bekleniyor.

Aday isimleri ´netleşince´ açıklanacak
Erteleme nedeninin partinin MYK´sında bazı kentlerde yaşanan aday isimlerinden kaynaklandığı, MYK üyelerinin farklı isimleri önermesi üzerine Hatay´daki 7 ilçede aday açıklamasının ´netleşsin´ gerekçesiyle ertelendiği savunuldu. İskenderun adayının isminin ise netleştiği ve tartışmanın yaşandığı yerin İskenderun olmadığı öğrenildi. Belirlenen ismin, belediye başkanlığı yapmış bir kişi olduğu belirtildi. Geçtiğimiz günlerde aynı isimle birkaç kez görüştüğü belirtilen CHP İskenderun İlçe örgütünün bazı yöneticilerinin de, yapılan ´görüşme ve anlaşma´ sonrasında aynı isme destek verme kararı aldığı savunuldu.

PM toplandı ama MYK´dan Hatay´dan isim önerilmedi
CHP Parti Meclisi, daha önce açıklandığı gibi dün saat 15.00´da toplandı. Ancak, daha önce yapılan partinin Merkez Yürütme Kurulunda, Hatay´ın bazı ilçelerinde birden fazla aday önerilmesi üzerine tartışma yaşandı ve isimlerin netleşmesi için açıklama süresi sekiz gün ertelenerek, 04 Şubat pazartesi günü belirlenmesi kararı alındı.

4 adayı netleştiren CHP, 7 isim daha açıklayacak
31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlere İYİ Parti ile oluşturulan ´Millet İttifakı´ ile katılma kararı alan CHP, daha önce MYK ve PM toplantılarında aldığı kararlarla Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına mevcut HBB başkanı Lütfü Savaş´ı, Payas´ Belediye Başkanlığı için Ali Oğuz´u, Reyhanlı Belediye Başkanlığı için Nihat Dağ´ı, Antakya Belediye Başkanlığı için de Hikmet Hatunoğlu´nu aday olarak açıklamıştı.
´Millet İttifakı´ kapsamında CHP, yerel seçimlerde İskenderun, Arsuz, Belen, Dörtyol, Erzin, Kırıkhan, Hassa, Kumlu, Altınözü, Yayladağı, Defne ve Samandağ´da da partisinin adaylarını gösterecek ve İYİ Parti de bu adayları destekleyecek.
CHP-İYİ Parti ittifakı kapsamında İYİ Parti de Belen, Dörtyol, Kırıkhan, Hassa ve Altınözü´nde aday gösterecek ve CHP bu isimleri destekleyecek.

16 belediyenin 7 adayı açıklandı
Millet ittifakı, Hatay´da bulunan 16 belediyeden şimdiye kadar 7 kentte aday ismi açıklandı. Geriye kalan 2 kentte İYİ parti, 7 şehirde de CHP aday belirleyecek.
AKP, MHP ve BBP´nin oluşturduğu ´Cumhur İttifakı´, 31 Mart yerel seçimleri için Belen, Dörtyol ve Kumlu´da MHP adaylarını göstermişti. CHP ve İYİ Parti´nin oluşturduğu ´Millet İttifakı´ ise Belen, Dörtyol, Kırıkhan, Hassa ve Altınözü´nde belediye başkan adaylarının İYİ Parti kontenjanından olması konusunda seçim anlaşması yapmıştı.
İYİ Parti, bu kapsamda dün Hassa, Kırıkhan ve Altınözü belediye başkanlığı için belirlediği aday isimlerini açıkladı. Buna göre, ´Millet İttifakı´nın 31 Mart seçimlerinin adayları Kırıkhan´da Erhan Yavuzyılmaz, Hassa´da Mehmet Ali Sönmez ve Altınözü´nde de Mehmet Yüksek oldu. İYİ Parti ittifak anlaşması kapsamında aday göstereceği Belen ve Dörtyol´da yerel seçimlere belediye başkan adayı olarak katılacak isimleri önümüzdeki günlerde açıklayacak.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00