CHP´de koltuk mücadelesi

İskenderun CHP´de dün yapılan ilçe kongresi, partinin daha çok büyümesi, kırgınlıkların giderilmesi, dostluk ile parti içi barışın sağlanmasından çok, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve bazı milletvekillerinin desteklenip, deste

GÜNCEL 16.12.2019 11:02:07 0
CHP´de koltuk mücadelesi

Kongrede yarışan iki aday ise dostluk ve kardeşlik mesajı vermeye çalıştı. Hafta içi üç ismin adaylık açıklaması yaptığı İskenderun CHP´de önceki gün gece yapılan siyasi uzlaşma ile Cemal Yalçın ve Yusuf Mansuroğlu´nun ekibi birleşince Mansuroğlu ile Semir Çıtanak başkan adayı olarak yarıştı.

Akın Bodur/İskenderun
Cumhuriyet Halk Partisi´nin (CHP) dün yapılan İskenderun ilçe kongresi, partinin daha çok büyümesi, kırgınlıkların giderilmesi, dostluk ile parti içi barışın sağlanmasından çok Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve bazı milletvekillerinin desteklenip, desteklenmemesi ve yapılacak genel seçimlerden milletvekili olmak isteyenlerin partide etkili olmasının kongresi olarak yansıdı. Ancak kongrede yarışan iki aday, dostluk ve kardeşlik mesajı vermeye çalıştı. Hafta içi üç ismin adaylık açıklaması yaptığı İskenderun CHP´de önceki gün gece yapılan siyasi uzlaşma ile Cemal Yalçın ve Yusuf Mansuroğlu´nun ekibi birleşince Mansuroğlu ile Semir Çıtanak başkan adayı olarak yarıştı. 417 delegenin oy hakkının bulunduğu İskenderun CHP´nin dün yapılan genel kurulunda, partinin ilçe başkanı ve 16 yöneticisi ile 97 il delegesi belirlendi. Seçim sonuçları, gazetemizin baskıya girdiği saatte sonuçlanmadı.
Divan başkanlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Nihad Matkap´ın yaptığı, İsa Taş Plaza´da yapılan kongreye CHP Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Özgün, eski Hatay Senatörü Haydar Demirtaş, Hatay eski Milletvekili Mevlüt Dudu, CHP Gençlik kolları MYK Üyesi İklime Kabasakal, partinin yöredeki ilçe başkan ve yöneticileri, Arsuz Belediyesi eski Başkanı Nazım Culha ile bazı siyasi parti ve sivil toplum ile meslek kuruluşlarının yöneticileri de katıldı. CHP Hatay milletvekillerinin ise TBMM´de süren bütçe ve komisyon görüşmeleri nedeniyle katılmadığı belirtildi.

'Yeniliğini yaşatmamız gerektiğine inanıyorum'
Kongrenin açılışında konuşan İskenderun CHP İlçe Başkanı Mansuroğlu, yapılan genel kurulu dayanışma kongresi olarak niteledi ve 'Kış geldi ama Türkiye´ye bahar geliyor. Bu kadar aydınlık yüz bunu gösteriyor' dedi ve birden çok adaylı kongrede kazananın dostluk, kardeşlik ve CHP´nin olacağını söyledi.

Mansuroğlu: Belediye çalışanlarına baskı var
İskenderun CHP ilçe kongresinde başkan adayı olarak yarışan Mansuroğlu ve Çıtanak, yapılan kura çekimi ile aday olarak konuşma önceliğini kullandı. Buna göre ilk konuşan Yusuf Mansuroğlu, dört yıl ilçe başkanlığını yürüttüğünü ve yeni dönemde göreve talip olduğunu belirterek, görev sürecinde yapamadıklarını, esiklikleri yeni dönemde yönetim kuruluyla birlikte tamamlamak istediğini söyledi. Mansuroğlu, 'Ülke yanıyor. Ama 31 Mart seçimlerinde karanlığın ucu göründü, aydınlık günler yakın. Ülkenin CHP iktidarına ihtiyacı avar. Çünkü, özgürce düşünme, konuşma özgürlülüğüne sahip değiliz. Konuşanlar bir bir tutuklanıyor. dünyada en fazla tutuklu gazeteci olan ülkeyiz' dedi. tek adaylı kongreye gidilirken son bir haftada adayın çıktığını anlatan ve birçok dedikodunun söylendiğini Mansuroğlu, 'Bunlar benim de kulağıma geliyor. Bazı insanlar o kadar yalan söylüyor ki, şeytan bile ´maşallah´ diyor. CHP´de solculuğumdan asla ödün vermedik. Siyasi hayatımda dik duruş sergiledim, zikzak yapmadım, arkadaşlarıma asla çelme takmadım. Örgütün direksiyonunu sağa yanıştırmamak için elimden geleni yaptım. Bundan sonra da müsade etmeyeceğim. Burası sadece iki adayın çekiştiği kongre değil. Eski yönetimin karnesinin verildiği, yeni yönetimin belirleneceği kongredir. kendimi delegeye teslim ediyorum. Ama bazı arkadaşlar, emegi ile geçinen belediye personeline baskı yapmaya başladı ve ´oylarınızı görmek istiyorum´ diyorlar. Bu partinin ayıbıdır. Bunları kınıyorum. Tarih tekerrürden ibarettir. Hz. Yusuf´u kuyuya atanlar nasıl onun daha dinç ve moralli çıkmasına engellemedilerse, beni de engelleyemeyecekler' diye konuştu.

Çıtanak: Kimseye biat etmedim
CHP´de ilçe başkan adaylarından Semir Çıtanak ise ülkede her şeyin ortada olduğunu belirterek, 'Ekonomi batmış, çökmek üzere. 17 yıllık zihniyetin bizi nereye götürmek istediğini hepimiz biliyoruz. Bizim, Mustafa Kemal Atatürk´ün parlamenter sistemine ihtiyacımız var. Birlik, beraberlik ve kardeşliğe. Bz bunlarla uğraşalım, birbirimizle değil' dedi. Mansuroğlu´nun geçen hata yaptığı adaylık açıklamasında kendisinin ona biat ettiğini söylediğini belirten Çıtanak, 'Bu partide biat kültürü yok. Ben de kimseye biat etmedim. Buna da zaten izin vermeyiz' değerlendirmesini yaptı. Koltukların ve meydanların zamanı geldiğinde gençlere bırakılması gerektiğini ifade eden Çıtanak, son yerel seçimlede partisinin İskenderun adayı için 53 bin, HBB adayı için de 76 bin oy aldığını anımsattı. 'Hepimiz aynı gemideyiz. Gemi batarsa hepimiz batarız' diyen Çıtanak, her zaman dik durduğunu, kırmaya, dökmeye, kavgaya değil, aksine birlikte olmaya geldiğini belirterek, 'Biz seçimleri nasıl kaybettik? İl, ilçe, milletvekilleri, büyükşehir, adaylar çekişti biz öyle kaybettik. Kimseyle aramızda kişisel sorun yok. Yusuf abimle de yok. Ama biz gençlere yol açmasını istedik. Biz hep gölge de mi kalacağız? Bu nedenle oturup konuştuk, degerlendirme yaptık ve bir değişim olması gerektiğine karar vererek, bayrak yarışına, adaylık yarışına giriştim. 417 delegenin çalışmasını yapacağım ama ilçe başkan adayı olamayacak mıyım? Niye? Ama bu sandıktan kim çıkarsa çıksın, sadece CHP çıkacaktır. Bizler çıkarsak, İskenderun Belediyesine CHP´nin bayrağını dikmezsem, o gün istifa ederim. Ben makamı yüceltecem, makam beni yüceltmeyecek. Bu kongre bize bir milat olsun. Çünkü, dinamikliğimi, gençliğimi size vermek istiyorum' diye konuştu.

Blok liste uygulaması ile partinin ilçe yönetiminin iki yıllık faaliyeti ile mali hesaplarının oybirliği ile kabul edildiği genel kurulda konuşan CHP Hatay İl Başkanı Özgün, CHP´nin kurulduğu dönemde İYİ Parti´ye 15 milletvekili vererek, siyaset sahnesinde yer almasını sağlayarak, dünya siyasetinde örnek oluşturduğunu, ittifak siyasetinin meyvesini de 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarıyla aldıklarını söyledi. Türkiye´de siyasetin karanlık bir sürece çekilmeye çalışıldığını savunan Özgün, partisinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´na yönelik Ankara´daki linç girişimini buna örnek gösterdi. AKP iktidarını eleştiren ve ülkeyi yönettiği 17 yıllık süreçte inanılmaz sıkıntıların yaşandığını belirten Özgün, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Ama sıkıntıların geçmesine az kaldı. Türkiye´nin mutlu ve huzurlu uyanacağı günlerin yakın olduğuna inancımız tamdır. Çünkü, 1989 seçimlerindeki nesnel şartların bugün de yaşandığına inanıyorum. Bugün zulum varsa buna meydan okuyacağız. Açlık, yoksulluk varsa, meydan okumanın zamanı gelmiştir. Artık CHP´nin yetiştirdiği gençliğin yönetimleri devralma, valı, kaymakam, hakim, savcı, bürokrat olma zamanı gelmiştir. Küçük ayrışmalara düşmeden, yoldaşlık etmenin zamanıdır. birbirimizle değil, zalimle uğraşmanın zamanıdır. İktidar olabilmemizin yolu, hata yapmamak, birbirimizi sevmek ve dayanışmaktır. Kimsenin, küçük, şahsi hesapları uğruna partiyi yıpratma hakkı yoktur. Mustafa Kemal Atatürk´ün bizlere emanet ettiği ´devrimcilik´ yeniliğini yaşatmamız gerektiğine inanıyorum.'

Yerel seçim başarısı kalıcı mı geçici mi?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Matkap ise partisinin Hatay´da kongrelerine başladığını, Samandağ ve Belen´in ardından İskenderun ilçe örgütünün de kongresini yaptığını anımsattı. Kongrelerin iktidara yürüyüş yolu olduğunu ve CHP genel merkezinin kongrelerden öneri reçetesi beklediğini anlatan Matkap, 'Siyasal birikimin yüksek olduğu İskenderun´dan da öneri bekleniyor. Kongrelerde seçim de yapılıyor ama seçim sadece bir madde. Kongrelerde geçmişin değerlendirilmesi yapılıyor, gelecek de planlamanıyor' diye konuştu. 31 mart seçim sonuçlarının kaybolan, kaybolmak üzere olan umutları yeşerttiğini anlatan Matkap, '25 yıl sonra İstanbul, Ankara, Adana´de büyükşehir beledeyelerini kazanmak, Atatürk ilkeleri ve demokrasiye bağlı insanları çok mutlu etti. Bu başarı kalıcı mı geçici mi? Bunu bu kongrelerde değerlendirmek gerekiyor' diye konuştu. Eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu´nun geçen hafta genel başkanı olduğu kurduğu parti ile eski bakanlardan Ali Babacan´ın kuracağı partileri isim vermeden konuşmasında anan Matkap, 'Türkiye, yeni yıla 2 yeni parti ile giriyor. Bu partilerin söylemlerine bakın. neredeyse CHP´nin söylemlerinin kopyası. İdealleri, hedefleri, söylemleri CHP´nin kopyası gibi. Bu söylemler siyasal hayatta ciddi bir rekabet yaratacaktır. İki partinin söylemlerini önemsemek ve hazırlıklı olmalıyız' dedi ve ´barikat´ olarak tanımladığı delegelik sisteminden partinin vazgeçmesini, bunun yerine üyelik modelinin uygulanması gerektiğini söyledi.
Belediyelerin parti örgütlerinden ellerini çekmesini isteyen parti üyelerinden İhsan Akpınar ise ülkede siyasi kurtuluş savaşına ihtiyaç olduğunu ifade ederek, bunu da örgütlerin yapması gerektiğini belirtti.

Mansuroğlu´nun listesi kimlerden oluştu?
Yusuf Mansuroğlu´nun ilçe başkan adayı olduğu listede de yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Mehmet Çağlar Barutçu. Zeki Batman, Selin Bilen, Nursen Diken, Mehmet Günay, Haydar İnkaya, Mehmet Kır, reşit Korkmaz, Rahşan Meto Keskin, Veysel Özen, Veli Polat, Mustafa Saçlı, Nilgün Selçuk, Şirin Toğargör, Cemal Yalçın ile Güray Ömer Yayla.

Çıtanak´ın listesinde hangi isimler var?
Semir Çıtanak´ın başkan adayı olduğu listede yönetim kurulu üyeleri şu isimlerden oluştu: Mehmet balta, Hasan Bıçakçı, Akın Çam, Zeki Çıkan, Mustafa Kemal Gönen, Gönül Kütük Güngör, Beyaz Kahraman, Nermin kaynar, Adem Kesik, Meryem Kocaman, Sultan Küşne, Nurettin Layık, Nuri Tekin, İlyas Edip Terbiyeli ve Mehmet Yaran.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23