CHP´den 21 maddelik şerh

İskenderun Belediyesi´nin 2021 yılı denetim raporu

SİYASET 5.04.2022 16:51:55 0
CHP´den 21 maddelik şerh


Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu, belediyenin 2021 yılı faaliyetlerine ilişkin yapılan denetiminde gördüğü usulsüzlüklere, hazırlanan rapora koyduğu 21 maddelik şerhi dün düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

CHP İskenderun ilçe binasında partinin ilçe başkanı Yusuf Mansuroğlu başkanlığında düzenlenen ve 13 meclis üyesinden 7´sinin katıldığı toplantıda konuşan İskenderun Belediyesi Denetim Komisyonu Üyesi ve Belediye Meclisi Üyesi M. Fatin Bereketoğlu, Belediyeler Kanunu gereği görevlendirildiği Denetim Komisyonu Üyeliği görevini 2 aya yakın sürede gerçekleştirdiğini ve yaptığı denetim sonucunda ulaştığı bulguları, 21 maddeyle açıklayıp, bunlara ilişkin şerhleri koyduğunu belirtti. Denetim raporuna yazdığı şerh gerekçelerinin örneğini toplantıya katılan gazetecilere de dağıtan Bereketoğlu, belediyenin şirketi olan İSKENT´e ilişkin 'Tüm ödemeleri ile giderlerinin de belediyemizce karşılandığı İSKENT´in faaliyetlerinin bu denli denetimsizlik zırhına büründürülmesi gerekli ve etkin denetim yapılmasına engel teşkil etmektedir ki bu durumun düzeltilmesi önem arzetmektedir. İSKENT´in idareden kiraladığı veya doğrudan aldığı yerler Ekim 2020 tarihinde hazırlanan 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporunun 3 nolu bulgusunda da 2886 sayılı kanuna göre ihale yapılmadığı belirtilmiş ve Belediye´nin gelir kaybına uğradığı tespit edilmiştir' değerlendirmesini yaptı.

2019 Yılı Sayıştay Raporunun 9 sayılı bulgusunda belirtilen lunapark alanının işgaliye yöntemiyle 5 yıl süreyle 2019-2020 yılları içerisinde 4 eşit taksitte ödenmek üzere 500 bin lira karşılığında firmaya verilmesi uygulamasının devam ettiğini anlatan Bereketoğlu, 'Devlet İhale Kanunu uyarınca belediyeye ait yerlerin kiralanması işlemlerinin kanunda belirlenen ihale usullerinden uygun olan yöntemlerden birisi kullanılarak ihale edilmesi ve ihale sonucunda kiralama sözleşmesi düzenlenmesi ve kanuna göre yapılacak ihalelerin ise encümen tarafından yürütülmesi mevzuatın amir hükmüdür. İdare tarafından yapılan işgaliye yöntemi ile kiralama işlemi yapılmasının mevzuata uygun olmadığı değerlendirilmektedir' dedi.

Doğrudan alımlarda fahiş fiyat mı ödeniyor?

Yüzde 50´si AB fonuyla yapılan bisiklet yoluna belediye bütçesinden KDV hariç 2 milyon lira ödeneceğini anımsatan Bereketoğlu, projedeki bazı yerlerin iptal edildiğini söyledi. Şerh gerekçesinde belediyenin yaptığı doğrudan teminlerdeki uygulamayı anlatan Bereketoğlu, belediyenin, acil ihtiyaç olarak kullanılan bu yöntemi, yeni bir satın alma yöntemi olarak belirlendiğini söyledi. 390 alım için 13 milyon liralık ödeme yapıldığını belirten Bereketoğlu, şöyle konuştu: 'Doğrudan teminlerde asgari 3 firmadan teklif alınmakta ve en düşük fiyat teklif eden firmaya ihale edilmektedir. Bazı doğrudan teminlerde 2021 fiyatlarıyla satın alınan malzemelerle ilgili denetim tarihi (Mart 2022) itibariyle yapılan fiyat araştırmasında bu kadar enflasyon ve fiyat artışına rağmen söz konusu malzemelerin bir yıl önce günümüz fiyatlarıyla alınmış olduğudur. Bu tür pahalı alımların nedenleri araştırıldığında şöyle bir sonuca ulaşılmaktadır: Alıcısı kamu kurumları olunca esnafı tekliflerini belirlerken kårlarını olması gerekenden daha fazla marjlı belirledikleri kanaati oluşmuştur. Tabi bu maalesef daha önce piyasada oluşan algının devamı niteliğindedir. Belediye piyasaya ödemelerini geciktirdiği algısı devam etmektedir ki, aslında bu düşünce tarzı doğru değildir. İncelediğim tüm doğrudan tedarik dosyalarında ödemeler mal teslimini müteakip birkaç gün gibi çok kısa sürelerde ödenmektedir. Doğrudan tedarik yöntemlerinde fiyatlamanın yüksek tutulmasının bir diğer nedeninin de teklif veren firmalar birbiri arasında anlaşarak danışıklı bir döğüş sistemi uygulamakta, dolayısıyla olması gereken fiyatların üzerinde kår marjlarıyla teklifler verildiği kanaatine varılmıştır.'

Halkın parasıyla 237 liralık kahvaltıda ağırlanmışlar

İskenderun Belediyesinin yapacağı gönderimleri için 1 yıllık pul alımının peşin yapılmasının eleştirildiği ve bunun günlük yapılmasının daha doğru olduğu ifade eden Bereketoğlu, aralarında gazeteciler ve bakanın da bulunduğu, genelde aynı kişiler ve partinin otelde ya da yemek ve kahvaltıyla ağırlanmasının belediye bütçesinden yapılmasının 30 Haziran 2021 tarih 31527 sayılı Resmi Gazetede Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan 2021/14 Sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi ile de örtüşmediğini kaydetti. Ramada Otelde verilen kahvaltı bedelinin 237,12 lira, Karadeniz Petek Pastanesinde ise kahvaltının 115 lira olduğunu anlatıp, sadece verdiği 7 yemek+kahvaltı+otel ücretinin 283.771 lira olduğunu belirtti. Bereketoğlu, 'Akdeniz Gazeteciler Federasyonunu neden ağırlıyoruz ki? Ne için geldiler ki? Bu tür ağırlamalar ile yukarıda örnek verdiğimiz yemek+kahvaltılar kanunen kabul edilmeyen giderler arasında sayılmaktadır' dedi.

'Kara listeye alınması gerekirken 3. ihaleyi verdiler'
Belediyede 12 kişinin vekaleten müdürlük yaptığını ve bunun personelin motivasyonunu olumsuz etkilediğini kaydeden Bereketoğlu, sosyal donatı alanının yetersiz olması nedeniyle mahkemenin bozduğu revizyon imar planının mahkeme tarafından bozulan bir firmaya, firma ismi değiştiren aynı M.B.Ö.´ye ikinci kez verildiğini, ayrıca bir başka ihalenin de verildiğini anlatan Bereketoğlu, 'Belediyemizin maddi ve manevi zarar etmesine ve ikinci defa imar planı revizyonu temin işi yapılmasıyla zaman ve maddi kaybına da sebebiyet vermiştir. Buna rağmen bu hizmetin ikinci defa da aynı kişinin kurduğu firmalara doğrudan ihale edilmesi bir yana, bu tür firmaların belediyemizin kara listesine alınıp ihalelerden men edilmesi gerekirdi' diye konuştu.

Belediye, kamulaştırmasız yol açıyor
Belediyenin kamulaştırma yapılmadan yol açtığını da aktaran Bereketoğlu, 'İdarenin el koyduğu gayrimenkuller dolayısıyla tazminat davaları ile karşı karşıya kalmaktayız. Bu tür davalarda zaman aşımı olmadığı için geriye dönük açılan kamulaştırmasız el konulan gayrimenkul davalarında rakamlar oldukça yükseliyor. Bu tür davalarla muhatap olmamak için İdarenin Strateji Geliştirme Müdürlüğünün gelen taleplere ve ihtiyaçlara göre yeni açılabilecek yolların veya sosyal donatıların belirlenmesi ve bu bölgelerde 3 veya 5 yıllık planlamalar yapılması sonucu bu tür davalarla karşılaşma riski minimize edilebilir' görüşünü kaydetti.

Belediyede personelin sürekli yerinin değiştirilmesi sonucu açılan ve kaybedilen davalar nedeniyle liyakatsiz personelle çalışıldığını ve bu nedenle ihale ve projelerin dışarıdan hizmet yoluyla alındığını, bunun belediyenin maddi kayba uğramasına yol açtığını da dikkat çeken Bereketoğlu, 'Bu tür davalarla da çok karşılaşmamak için liyakatli personelin haksız yere tamamen siyasi kaygılarla uzmanlaştıkları görev pozisyonundan alınıp ilgisiz ve atıl pozisyonlara atanmalarının da önüne geçilmesi durumlarında yine bu tür personelin açtığı/açacağı davaların minimize edilmesini sağlayacaktır' diye konuştu.
Toplantıda konuşan İskenderun Belediye Meclisi Üyelerinden Bülent Kırmızıoğlu, belediyeciliğin bir hizmet anlayışı olduğunu, kendilerinin sosyal belediyecilik yapmaya çalıştığını belirtti. Hanifi Karakuş da 'Yapmamız gereken şey, çok çalışmak ve belediyeyi kazanmak' değerlendirmesini yaptı. CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu da, denetim komisyonu üyesinin yaptığı çalışmada usulsüzlük ve kanunsuzlukları tespit ettiğini belirterek, şunları söyledi: 'İskenderun halkının çıkarlarını koruyacağız. nasıl bunlar el ele geldilerse, biz de halkla el ele verip göndereceğiz. Türkiye´de çok iyi şeyler olacak ve bu İskenderun´a da yansıyacak.'

Toplantıda bazı gazetecilerin EXPO harcamalarına sessiz kalındığı ve 14 gazetecinin ağırlanmasına harcanan 11 bin liranın çok olmadığı yönündeki sorulara yanıt veren Bereketoğlu, 'Ben İskenderun belediye Meclisi üyesi ve denetim komisyonu üyesiyim, Hatay Büyükşehir Belediyesinin değil. EXPO ile İskenderun belediyesinin faaliyetlerini karşılaştırmak doğru değil. Ve 11 bin lira değil, 1 lira da olsa aynıdır ve hepsi kamunun malıdır' dedi. Bülent Kırmızıoğlu da EXPO´nun 6 ay süreli uluslararası bir etkinlik olup, birkaç gün önce başlayıp, bitmediğini ifade etti. CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ise meclis gündemi ve belediye faaliyetlerine ilişkin bazı gazetecilerin birilerinin temsilcisi gibi davranmasının, doğru ve etik olmadığını söyledi.
Toplantıda denetim raporuna ilişkin konuşan İskenderun Belediye Meclisi Üyelerinden Kırmızıoğlu, belediyeciliğin bir hizmet anlayışı olduğunu, kendilerinin sosyal belediyecilik yapmaya çalıştığını belirtti. Hanifi Karakuş da 'yapmamız gereken şey, çok çalışmak ve belediyeyi kazanmak' değerlendirmesini yaptı. CHP ilçe başkanı Mansuroğlu da, denetim komisyonu üyesinin yaptığı çalışmada usülsüzlük ve kanunsuzlukları tespit ettiğini belirterek, 'İskenderun halkının çıkarlarını koruyacağız. nasıl bunlar el ele geldilerse, biz de halkla el ele verip göndereceğiz. Türkiye´de çok iyi şeyler olacak ve bu İskenderun´a da yansıyacak' diye konuştu.


Bereketoğlu: Başkan baskı uyguladı

İskenderun Belediyesi Denetim Komisyonu Üyesi ve Belediye Meclisi CHP Üyesi M. Fatin Bereketoğlu, belediyenin denetimine ilişkin hazırlanan rapora şerh koyması nedeniyle belediye başkanı Fatih Tosyalı´nın kendisine baskı uyguladığını, bu baskının düne (önceki güne) kadar sürdüğünü söyledi. Denetim raporuna yazdığı 21 maddelik şerhlerin belediye meclisinde okutulmadığını anlatan Bereketoğlu, 7 sayfada aktardığı 21 maddelik şerhinin örneklerini de gazetecilere dağıttı.

Partisi CHP´nin belediye meclis grubu ile birlikte dün parti binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan İskenderun Belediyesi Denetim Komisyonu Üyesi Bereketoğlu, ´Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz´ sözünü belirterek, kendilerinin çalışma yaptığını ifade etti. Bereketoğlu, 'Denetim Komisyonu Üyeliğine başladığım ilk gün İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı´yı ziyaret ettim. O ziyarette bana ´bir sorun olursa savcılığa suç duyurusunda başvur´ dedi. Komisyonun raporunu hazırladığı ve benim de şerhimi ilettim son gün de ziyaret etti. İlk gün ´sorun olursa savcılığa başvur´ diyen başkan, son gün ´bunu (şerh gerekçelerini) yayımlama´ dedi ve bu baskısını düne kadar devam ettirdi. Bunu yaparken belediye meclisinin 2 üyesi de vardı. Müsamere sergileyen ilkokul çocukları gibi ceket çıkardı. Benim yazdığım tüm metin (şerh gerekçesi) mali hesaplarla gelir-giderle ilgili. Ben bankacıyım ve teftiş kanununu çok iyi bilirim' diye konuştu. İskenderun tarihinde bir belediye başkanı ilk kez, belediye denetim kurulu üyesinin görevini yaparken baskı görmekle suçlanıyor.

Dava ve suç duyurusu, ´değerlendirme sonrasında´

İskenderun Belediyesi Denetim Komisyonu Üyesi ve Belediye Meclisi CHP Üyesi Fatin Bereketoğlu, bir soru üzerine, Belediye Kanunu kapsamında yazdığı şerh gerekçesinin suç unsuru taşıması halinde bunu savcılığa iletmenin sorumluluğunun İskenderun Belediye Meclisi Başkanlığında olduğunu belirterek, 'Onlar gereğini yapmazsa biz gereğini yaparız' dedi. Bereketoğlu, kendisine yönelik baskı ile önceki gün belediye meclisinde görüşülen ve yörede1.080 dönüm ormanlık alanı Tosyalı Demir ve Çelik A.Ş.´ye depolama alanı olarak verilmesini oy çokluğuyla sağlayan kararın suç duyurusu ya da dava konusu olmasını, meclis grubu ile yapacakları değerlendirme toplantısında görüşeceklerini ve alınacak kararı uygulayacaklarını ifade etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57